32-in-32: Detroit Lions

Door

Detroit Lions v Atlanta Falcons

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32-in-32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Dit keer behandelen we de Detroit Lions.

Terugblik

Het eerste volledige seizoen onder de leiding van Jim Caldwell verliep niet slecht voor de Detroit Lions. In tegenstelling tot vorig jaar, werd er door de Lions weer een winning record (11-5) in de boeken gezet en plaatste Detroit zich voor het eerst sinds 2011 weer voor de play-offs. Daarin werd nipt van verloren van de Dallas Cowboys, die op dat moment in betere vorm staken. Maar het behalen van een play-off ticket werd goed ontvangen in Motorcity en zorgt voor een zonniger toekomstperspectief in Michigan.

Transfers

IN

DT Haloti Ngata (Baltimore)

WR Lance Moore (Pittsburgh)

CB Josh Wilson (New Orleans)

DT Tyrunn Walker (Atlanta)

OUT

DT Ndamukong Suh (Miami)

DT Nick Fairley (St. Louis)

RB Reggie Bush (San Francisco)

TE Kellen Davis (New York Jets)

FB Jed Collins (Dallas)

De Detroit Lions en defensive tackle Ndamukong Suh bereikten gedurende het seizoen een impasse in de onderhandelingen voor een nieuw contract. Het zorgde ervoor dat Suh de markt op kon en uiteindelijk een dik contract tekende bij de Miami Dolphins. De Lions waren hem liever kwijt dan rijk en haalden in zijn plaats veteraan Haloti Ngata naar Detroit. Maar ook de andere belangrijke defensive tackle, Nick Fairley, vertrok bij de Lions, wat zorgt voor een dunne bezetting op die positie. Ook Reggie Bush vertrok uit Detroit, maar niet omdat hij zelf niet wilde blijven. De veteraan zocht uiteindelijk zijn heil bij de San Francisco 49ers.

NFL Draft

DET DRAFT

De Lions hebben al met al een bijzonder goede Draft achter de rug, waarin de nodige versterkingen en back-up spelers werden aangetrokken. De Lions’ O-line kreeg afgelopen seizoen 45 sacks tegen, vrij veel voor een team dat uiteindelijk 11-5 speelt en de play-offs haalt. Een versterking op de offensive line werd gevonden in Laken Tomlinson, een bijzonder slimme jongen en één van de beste blokkers uit de offensive linemen class van dit jaar.

Met het aantrekken van Ameer Abdullah, die zich afgelopen seizoen ontpopte als de held van Nebraska, werd ingespeeld op het vertrek van Reggie Bush. Defensive Backs Alex Carter en Quandre Diggs zullen vooral moeten leren van hun voorgangers om het werk later op te pakken, terwijl defensive tackle Gabe Wright zich achter Tyrunn Walker en Haloti Ngata verder kan gaan ontwikkelen.

Offense

DET OFF

 

Zoals eerder opgemerkt hierboven, kreeg de offensive line van de Lions aardig wat te sacks te verwerken. De cijfers die Pro Football Focus heeft gegeven in tegenstelling tot hun collega’s van andere teams, gaven dan ook wel aan dat een versterking, in de persoon van Laken Tomlinson op de lijn gewenst was.

Matthew Stafford oogde, eigenlijk vanzelfsprekend, niet als de persoon die furore maakte in het college football bij de Georgia Bulldogs. Hij lijkt echter wel steeds beter ingespeeld te raken op zijn receivers, waar Calvin Johnson natuurlijk de grootste en gevaarlijkste naam is. Maar ook nieuweling Golden Tate werd afgelopen seizoen een solide nr.2-receiver en tight end Joseph Fauria werd een nieuw target voor Stafford op de korte touchdown plays.

Joique Bell en Reggie Bush vormden het running back-duo en deden dat helemaal niet onaardig. Bush vertrok echter naar San Francisco en rookie Ameer Abdullah kwam ervoor terug. De verwachtingen zijn er echter niet minder om geworden. Abdullah wordt, dankzij goede resultaten in de oefencampagne, inmiddels al vergeleken met de Lions-legende Barry Sanders. Dat is nog eens lekker binnenkomen.

Defense

DET DEF

De grote vraag die dit jaar als een schaduw over de verdediging van de Detroit Lions hangt, is hoe het vertrek van Ndamukong Suh en Nick Fairley worden opgevangen. Het waren immers wel twee bepalende factoren in de 4-3 defensie van Jim Caldwell, waar menig running back op strandde. Voorlopig moeten Haloti Ngata (momenteel geblesseerd) en Tyrunn Walker de klus klaren. Ziggy Ansah blijft zich, gelukkig voor de Lions, ook steeds beter ontwikkelen.

Dan schuiven we een linie op naar de linebackers. Outside linebacker Kyle Van Noy kende als rookie een ongelukkig seizoen, maar weet hij gezond te blijven, dan kan dit talent zich prima ontwikkelen naast meer ervaren spelers zoals Stephen Tulloch en DeAndre Levy. Levy tekende onlangs nog een nieuw contract bij de Lions.

De inmiddels goedgevulde secondary van Detroit stond ook aardig zijn mannetje afgelopen seizoen. Logisch dat in de Draft ook niet bewust naar een starting cornerback of safety werd gezocht, maar vooral naar spelers die zich daarachter kunnen ontwikkelen. Darius Slay en Rashean Mathis vormen een degelijk cornerduo en aangevuld door James Ihedigbo en Glover Quinn moeten dit seizoen nog meer stappen gemaakt worden.

Prognose

De Lions sloten afgelopen seizoen misschien wel boven verwachting af en dus ligt de druk ook dit jaar weer hoog om een plek in het postseason af te dwingen. Naast de gebruikelijke potjes in de NFC North, spelen de Lions dit seizoen de meeste andere wedstrijden tegen ploegen uit de AFC West en de NFC West. Een pittig schema dus, zeker als je bedenkt dat Green Bay, ondanks de blessure van Jordy Nelson, de gedoodverfde favoriet is voor de NFC North-titel en dat ook de Vikings sterker zijn geworden. Desondanks moet een nieuwe play-off run te doen zijn voor Detroit.

Prognose: 10-6

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen