32 in 32: Minnesota Vikings

Door

Minnesota Vikings  v Dallas Cowboys

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Minnesota Vikings.

De Minnesota Vikings zijn ook zo’n franchise die niet veel successen heeft gekend in het verleden. Ondanks dat zij sinds 1970 qua winstpercentage tot de beste teams in de NFL behoren, en al 25 keer de play-offs hebben behaald, werd er nog nooit een Super Bowl gewonnen. Sterker nog, zelfs de laatste vijf NFC Championship Games gingen verloren. Met Adrian Peterson als runningback heeft men nog steeds één van de beste spelers in de NFL in haar team, maar is ditmaal het team eromheen wel goed genoeg om prijzen te pakken?

Vikings

De offense leunt nog steeds zwaar op Adrian Peterson, dit heeft simpelweg te maken met het feit dat de passing offense met Matt Cassel aan het hoofd niet sterk genoeg lijkt om zich te meten met de divisierivalen die stuk voor stuk betere quarterbacks hebben.

Teddy Bridgewater werd afgelopen offseason gedraft als toekomstige franchise quarterback, momenteel lijken de Vikings echter de voorkeur te geven aan Cassel, en de vraag is in hoeverre Peterson eigenlijk nog zin heeft in een rebuilding project.

Toch kent de offense wel nog een hele intrigerende naam in de persoon van Cordarrelle Patterson. Vorig seizoen was hij goed voor de langste kick-return in de geschiedenis van de NFL (109 yards) en hij lijkt dan ook de ideale receiver om Percy Harvin te doen vergeten.

Nieuw

CB Captain Munnerlyn (Panthers), DE Corey Wootton (Bears), DT Linval Joseph (Giants), LB Jasper Brinkley (Cardinals), LB Anthony Barr (Draft, 1ste ronde), QB Teddy Bridgewater (Draft, 1ste ronde), DE Scott Crichton (Draft, 3de ronde), RB Jerick McKinnon (Draft, 3de ronde)

Weg

DE Jared Allen (Bears), CB Chris Cook (49ers), RB Toby Gerhart (Jaguars), OT J’Marcus Webb (Chiefs), QB/WR Joe Webb (Panthers), TE John Carlson (Cardinals), DT Kevin Williams (Seahawks)

Het verlies van Jared Allen naar rivaal Chicago is pijnlijk maar men hoopt dat de jongere Everson Griffen zijn plek kan innemen. Verder zijn de Vikings vrij rustig gebleven op de transfermarkt en hebben zij enkel Captain Munnerlyn voor veel geld gehaald om zo het vertrek van Chris Cook op te vangen. Hij moet een pass defense helpen die vorig jaar nog één van de slechte was.

Prognose 2014

Ondanks de aanwezigheid van Adrian Peterson, zal ook het aankomende seizoen een overgangsjaar worden voor de Minnesota Vikings. Matt Cassel is als quarterback niet goed genoeg en het is wachten tot het moment dat Teddy Bridgewater de ploeg op sleeptouw kan nemen.

Verder was de defense vorig jaar belabberd, en ondanks de toevoegingen van Munnerlyn en Anthony Barr is het nog maar de vraag of de verdediging niet meer nieuwe spelers nodig heeft om de unit echt te verbeteren.

Conclusie: een kleurloos seizoen in de kelder van de NFC North.

Player to Watch

Ondertussen bouwen de Vikings wel aan de toekomst, en een groot onderdeel van deze toekomst vormt Cordarrelle Patterson. De Tennessee-alumnus had vorig seizoen in zijn eerste jaar maar liefst twee touchdowns uit kick returns en lijkt met zijn snelheid en wendbaarheid in potentie één van de beste receivers in de NFL.

Zijn productie als receiver was vorig jaar echter nog weinig bijzonders, 469 receiving yards en vier touchdowns. De vraag is in hoeverre het dit seizoen beter zal gaan aangezien er nog steeds weinig zekerheid is rond de quarterback positie. Toch lijkt het er wel op dat de Vikings met Patterson een adequate vervanger van Percy Harvin – die vorig jaar naar de Seahawks vertrok – in huis hebben.

Alle previews op een rij:

32. Houston Texans, 31. Washington Redskins, 30. Jacksonville Jaguars, 29. Cleveland Browns, 28. Oakland Raiders , 27. Atlanta Falcons, 26. Tampa Bay Buccaneers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen