32 in 32: Kansas City Chiefs

Door

Wild Card Playoffs - Baltimore Ravens v Kansas City Chiefs

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Kansas City Chiefs.

De Kansas City Chiefs vormden de absolute revelatie van 2013. Na een bar slecht seizoen in 2012 (2-14), zag het er ook deze keer niet goed uit voor de Chiefs. Maar onder de nieuwe headcoach Andy Reid en met Alex Smith als quarterback, verbaasden de Chiefs iedereen door negen weken achter elkaar ongeslagen te blijven. Daarmee zijn ze het eerste team in de historie van de NFL dat eerst de first pick overall had en het jaar daarna het laatste ongeslagen team was.

De Chiefs domineerden vooral buiten hun eigen divisie, de AFC West, maar wisten beide keren tegen de Denver Broncos en de San Diego Chargers weinig klaar te spelen. Toch haalden de Chiefs knap de playoffs, waar ze in de Wild Card ronde tegen de Indianapolis Colts een 38-10 voorsprong verknalden en met 45-44 verloren.

KC Depth Chart

Alex Smith begon bij de Chiefs aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Nadat de 30-jarige Smith in San Francisco definitief van de troon af was gestoten door Colin Kaepernick, mocht hij voor twee draftkeuzes vertrekken naar Kansas City. Bij de Chiefs toonde hij aan dat hij nog steeds mee kan draaien in de NFL. De veteraan beleefde zijn meest productieve seizoen in zijn 10-jarige carrière in de NFL, met 3313 yards en 23 touchdowns.

De aanvallende steunpilaar is zonder twijfel running back Jamaal Charles, die vorig seizoen liet zien bij de top vijf van beste NFL running backs te horen. In 2013 zorgde hij voor 1287 yards en scoorde in totaal maar liefst 19 touchdowns.Mede door feit dat de Chiefs geen bijzonder indrukwekkend receivercorps hebben, komt er een hoop op de schouders van Charles terecht en geeft hem hierdoor de kans om te excelleren in de offense van Kansas City.

Denver Broncos v Kansas City Chiefs

Puur kijkend naar de verdedigende statistieken, dan was linebacker Derrick Johnson met 107 tackles
en 4,5 sacks de beste verdediger voor de Kansas City Chiefs. Maar dan zou je de rest van de verdediging te weinig eer geven. Het kwartet van linebackers behaalde het afgelopen seizoen indrukwekkende stats (Justin Houston en Tamba Hali allebei goed voor elf sacks) en ook de secondary en de defensive tackles stonden hun mannetje.

Nieuw

G Jeffrey Linkenbach (Indianapolis Colts), DT Vance Walker (Oakland Raiders), OT J’Marcus Webb (Minnesota Vikings), DE Dee Ford (Draft, 1e ronde), CB Phillip Gaines (Draft, 3e ronde), RB De’Anthony Thomas (Draft, 4e ronde), QB Aaron Murray (Draft, 5e ronde).

Weg

CB Brandon Flowers (San Diego Chargers), WR Dexter McCluster (Tennessee Titans), OT Brandon Albert (Miami Dolphins), LB Akeem Jordan (Washington Redskins), S Kendrick Lewis (Houston Texans), G Geoff Schwartz (New York Giants), S Quintin Demps (New York Giants).

De grote leegloop in de secondary van de Chiefs wordt vooral geleid door het vertrek van cornerback Brandon Flowers naar divisiegenoot San Diego. Flowers, die overigens mocht vertrekken van de Chiefs wegens zijn salaris, speelde geen slecht seizoen voor de ploeg uit Kansas City met 68 tackles, 8 verdedigde passes en één interception.

Prognose 2014

De Kansas City Chiefs waren de grote verrassing van afgelopen seizoen, maar het is de vraag of de ploeg ook komend seizoen weer kan gaan strijden om een hoge klassering in de AFC West. Aanvallend komt er veel op het bord te liggen van Jamaal Charles en helaas vormen receivers Dwayne Bowe en Donnie Avery geen schokkend goed receiverduo om iets van die aanvallende druk weg te nemen. Op defensief vlak lijken de Chiefs het wel voor elkaar te hebben, zeker met de aanvulling van rookie linebacker Dee Ford, al is het de vraag of het vertrek van Brandon Flowers op de cornerback positie goed kan worden ingevuld door Chris Owens.

Player to Watch

De speler waar elke defensive coordinator zich ook komend seizoen op zal gaan richten, is Jamaal Charles. Zoals gezegd, is de 27-jarige running back de belichaming van de offense van de Chiefs, aangevuld door quarterback Alex Smith en de wide receivers Bowe en Avery. Het zal dan ook belangrijk zijn om Charles gezond en fit te houden als hij zijn zevende seizoen in gaat. Het opmerkelijke aan Charles is dat hij bijzonder behendig en snel is, maar ook nog eens uitstekend een bal kan vangen, iets wat niet alle running backs is gegeven. Zijn bijzondere skillset wordt in het onderstaande filmpje van ESPN Sport Science verklaard.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen