32 in 32: New York Jets

Door


New York Jets Rookie Minicamp

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de New York Jets

In hun 44ste NFL seizoen lukten het de New York Jets niet om zich te kwalificeren voor de playoffs. Met acht overwinningen en even zoveel nederlagen eindigde het team op de tweede plek in de AFC East, achter de New England Patriots. In de twee seizoenen daarvoor miste de bewoners van het MetLife Stadium ook al een plek bij de laatste zestien, waardoor ze maar liefst drie seizoenen op rij al geen aanspraak meer hebben kunnen maken om mee te dingen naar die fel begeerde Super Bowl. Progressie werd er echter wel geboekt.

In het 2012 seizoen noteerde de Jets een record van 6-10. De stijgende lijn hebben ze dus ingezet. Doelstelling voor het naderende seizoen is dan ook simpel: de play-offs moeten op zijn minst gehaald worden.

De Jets beginnen hun 2014 campagne met een nieuwe General Manager: John Idzik. Idzik was de voorgaande zes seizoen onderdeel van de front office van huidig Super Bowl-kampioen Seattle Seahawks, als vice president van football administratie. In die rol bemoeide hij zich vooral met het evalueren van spelers en dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen voor de Hawks

Screen Shot 2014-07-18 at 19.33.11

Nieuw

TE Jeff Cumberland, WR Eric Decker, CB Dimitri Patterson, QB Michael Vick, PK Nick Folk, WR Jacoby Ford, OT Breno Giacomini, RB Chris Johnson, OL Willy Colon, LB Jermaine Cunningham, LB Calvin Pace.

Weg

WR Santonio Holmes, OT Austin Howard, CB Antonio Cromartie, QB Mark Sanchez, CB Aaron Barry, WR Josh Cribbs, G Vladimir Ducasse, QB David Garrard, FB Lex Hilliard, LB Josh Mauga, S Ed Reed, CB Isaiah Trufant

Meest in het oog springend is natuurlijk het vertrek van quarterback Mark Sanchez. In 2009 met de vijfde pick in de draft gekozen door de Jets, maar hij heeft de torenhoge verwachtingen nooit echt waar kunnen maken. De man uit Long Beach, California heeft een contract ondertekend bij de Philadelphia Eagles en mag daar gaan laten zien of hij nog van waarde kan zijn. Bij de Jets fans zal hij voor altijd bekend staan als de man van de butt fumble:

sanchez211

Prognose 2014

De Jets werden tweede in de AFC East en zaten dicht tegen een plek bij de laatste zestien aan. Samen met divisiegenoot Miami Dolphins, en conference genoten Pittsburg Steelers en Baltimore Ravens kwamen ze één wedstrijd te kort voor een playoff spot. Die ging uiteindelijk naar de San Diego Chargers.

De concurrentie in de AFC is echter moordend. De Patriots zullen naar alle waarschijnlijkheid weer eerste worden in de East. In de sterke AFC North kan het alle kanten op met vier teams die allen aan elkaar gewaagd zijn (Bengals, Browns, Steelers, Ravens). In de AFC South hoeft er enkel op de Colts gelet te worden, maar in de AFC West zitten wederom drie, wellicht vier teams die allen kans maken op een plek bij de eerste acht.

Het wordt dus stevig aanpoten voor Gang Green, maar niks is onmogelijk.

Player to watch

Natuurlijk quarterback Michael Vick. Wat kunnen we nog over deze man zeggen? Geroemd, verguist, opgehemeld en met de grond gelijk gemaakt. De all-time leading rusher voor quarterbacks (5.219 yards) begint dit seizoen aan een avontuur bij zijn derde club. In 2010 nog uitgeroepen tot Comeback Player of the Year, mag hij nu zijn kunsten in New York gaan vertonen.

Vick zal achter Geno Smith genoegen moeten nemen met een rol als back-up. Maar een Vick in bloedvorm kan de Jets een enorme boost geven.

Vick heeft een contract getekend voor één seizoen met een waarde van 5 miljoen dollar. De Jets gaan een beetje uit van alles of niets met de veteraan. Hij verkoos ervoor om met #8 te gaan spelen, als eerbetoon aan Steve Young, maar kwam daar later op terug en zal als eerste quarterback in de geschiedenis van de New York Jets met nummer 1 op zijn shirt gaan spelen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen