Xander Bogaerts

30-in-30: Boston Red Sox

Door

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag:Boston Red Sox.

RED SOX

GOED.. MAAR NIET GOED GENOEG

Na een dramatisch 2015 moest 2016 het jaar van de revanche worden voor de Red Sox. Dat werd het niet helemaal. Tijdens het reguliere seizoen was er geen vuiltje aan de lucht in Massachusetts. The BoSox sloegen het ene na het andere punt over de thuisplaat en Xander Bogaerts en consorten wonnen 93 wedstrijden. De Red Sox scoorden maar liefst 101 punten meer dan elke andere ploeg in de MLB. Zo goed was Boston dus in 2016. Tijdens het reguliere seizoen dan. In oktober moest het echt gebeuren, maar toen troffen de Red Sox een tegenstander die wél op het juiste moment wist te pieken. In de ALDS rekenden de Cleveland Indians in drie wedstrijden af met de trotse Red Sox.

Het was natuurlijk ook het jaar van het afscheid. David Ortiz heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld en Big Papi kan terugkijken op een meer dan uitstekende afscheidstournee. Op zijn oude dag joeg Ortiz de bal nog 38 keer het stadion uit en was in totaal goed voor 127 binnengeslagen punten. Aanvallend was er überhaupt helemaal niets aan te merken op de Red Sox. Naast Big Papi sloegen ook Mookie Betts en Hanley Ramirez meer dan dertig homeruns. Bogaerts kwam tot een hitting streak van maar liefst 26 wedstrijden.

PORCELLO, CY YOUNG

Op de heuvel liet Rick Porcello zien waarom de Red Sox hem in 2015 naar Boston haalden. De nu 28-jarige pitcher was bij vlagen fenomenaal en sloot het seizoen af met een ERA van 3.15 en de AL Cy Young Award. Aanwinst David Price kon daar niet aan tippen. Zijn seizoen was verre van dramatisch, maar op Fenway Park hadden ze waarschijnlijk toch net iets meer verwacht. Hij begon wat moeizaam aan zijn eerste jaar bij Boston, maar de tweede seizoenshelft mocht er zijn. Price won zeventien wedstrijden en noteerde uiteindelijk een ERA van 3.99. Na zijn eerste achttien starts was dat nog 4.64 en had hij een record van 8-6.

OFF-SEASON

Op de heuvel beschikt Boston vanaf dit seizoen over een driekoppig monster. Porcello en Price hebben gezelschap gekregen van Chris Sale. Het was niet niks wat de Red Sox opgaven voor de ace van Chicago White Sox, maar het geeft natuurlijk wel de ambitie van de club aan. Onder meer prospects Michael Kopech en Yoan Moncada verruilden de rode sokken voor de witte in de trade die Sale naar Boston bracht. De 27-jarige lefty was vorig jaar goed voor zeventien wins met een ERA van 3.34 en is al jaren één van de allerbeste pitchers in de American League.

Mitch Moreland is één van de spelers die het gat op moet vullen dat Ortiz heeft achtergelaten. De eerste honkman kwam als free agent over van de Texas Rangers. Moreland is niet de slagman die Big Papi was, maar kan de bal toch ook aardig raken getuige zijn 45 dingers in de laatste twee seizoenen. De aanwinst zal in defensief opzicht waarschijnlijk veelal op het eerste honk te vinden zijn. Hanley Ramirez zal vaak dienst doen als de aangewezen slagman.

PABLO SANDOVAL

Natuurlijk hobbelt Pablo Sandoval al langer rond in het clubhuis van de Red Sox, maar dat is tot nu toe geen succes gebleken. Panda kampte met nogal wat overgewicht en speelde vorig jaar vanwege een schouderblessure slechts een paar wedstrijden. De derde honkman was alle grappen en grollen over zijn postuur zat en heeft zich de laatste maanden uit de naad gewerkt en is behoorlijk wat kilo’s verloren. Zijn ploeggenoten wisten dan ook niet wat ze zagen toen Sandoval zich als een afgetrainde atleet meldde voor Spring Training. Deze nieuwe versie van Panda wil Red Sox Nation laten zien dat hij het vette contract, dat Boston hem in 2014 voorlegde, meer dan waard is.

ALLEEN HET BESTE IS GOED GENOEG IN 2017

Met het aantrekken van Chris Sale laat Boston nogmaals zien dat maar één ding telt: winst in de World Series. Natuurlijk moeten de Red Sox het doen zonder de slagkracht van Ortiz, maar dat moet door de jonge sterren, zoals onze eigen Xander Bogaerts, wel op te vangen zijn. Ook al omdat de pitching rotation van de Sox er natuurlijk op vooruit is gegaan. Dat laatste zal vooral van belang zijn in de play-offs, als de punten duurder en duurder worden. Het is natuurlijk afwachten hoe ernstig de blessure is van Price.

Aanvallend hoeven de Red Sox-fans zich voorlopig geen zorgen te maken. Mookie Betts en Dustin Pedroia zijn Boston trouw gebleven en behoorden vorig seizoen tot de beste slagmensen in de MLB. Xander Bogaerts viel in dat rijtje net buiten de top 15, maar de Nederlander is nog altijd maar 24 en zijn beste jaren liggen dus nog voor hem. Outfielder Jackie Bradley Jr. zette in 2016 met 26 een nieuw persoonlijk record wat betreft het aantal homeruns en ook hij is nog maar 26 lentes jong.

Knipsel

Bradley en Betts hebben in het outfield gezelschap gekregen van een derde ‘B’. Andrew Benintendi maakte vorig jaar defensief al veel indruk in de wedstrijden die hij speelde en de 22-jarige rookie mag zich nu voor het eerst echt gaan verheugen op een plek in de lineup.

– SportAmerika Prospect Watch: Boston Red Sox

Baseball Prospectus verwacht dit seizoen 87 overwinningen van de Red Sox en dat is misschien nog wel wat aan de lage kant. Met deze lineup en pitching rotation is Boston op voorhand één van de topfavorieten voor het winnen van de World Series.

Verwachte eindklassering: 1e (AL East)

Graphics: Jasper Roos

1 Reactie
  1. Wouter van Willigen 7 jaar ago

    the Athlon Sports 2017 Baseball Annual heeft als World Series:
    Chicago Cubs – Boston Red Sox

    Chicago wint dan wel 🙂

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen