De outsiders voor de NBA-titel: #6 Utah Jazz

Door

160706002218-rudy-gobert-gordon-hayward-atlanta-hawks-v-utah-jazz-home-t1

Vanaf het begin van het seizoen stonden de Golden State Warriors, San Antonio Spurs en Cleveland Cavaliers bij elkaar wedkantoor hoog op het lijstje als mogelijk winnaar van de NBA-titel. Naarmate het seizoen vordert vallen steeds meer teams af om kans te maken op deze titel, maar er blijft altijd een groep outsiders over die het de gevestigde orde lastig kan maken.

Volgens verschillende wedkantoren blijven er zes teams over die nog een kans maken. Het gaat hier om de Houston Rockets, Boston Celtics, Los Angeles Clippers, Toronto Raptors, Washington Wizards en de Utah Jazz. Vandaag gaat het over de Utah Jazz.

Salt Lake City
Als wij Nederlanders aan Salt Lake City denken, is vaak het eerste wat in ons opkomt de Olympische Winterspelen in 2002 of de verschillende schaatstoernooien daarom heen. Toch wordt er de afgelopen jaren ook zeer goed gebasketbald in de hoofdstad van de staat Utah. Na een desastreus seizoen in 2013-2014 werd het tijd verandering bij de Utah Jazz.

JAZZ

Upside
In 2014 maakte Quin Snyder zijn debuut als coach bij de Utah Jazz en sindsdien is er veel veranderd qua speelstijl en qua resultaten. Een goede verdediging is de basis geweest van het rijzende succes binnen het team. In het jaar dat Snyder het stokje overnam van zijn voorganger Tyrone Corbin maakte hij center Rudy Gobert belangrijk voor zijn team. Enes Kanter was de man die voor Gobert als center speelde gedurende het seizoen, maar de Fransman was in zijn minuten defensief belangrijker dan Kanter. Niet veel later zou Kanter dan ook naar Oklahoma City Thunder vertrekken. Samen met onder andere Derrick Favors vormde hij een defensief blok onder de basket en is het inmiddels uitgegroeid tot een van de best verdedigende teams in de League.

De fundering voor een goed resultaat is gelegd. Afgelopen zomer was het vooral belangrijk om offensief verbeteringen door te voeren. Gordon Hayward is een boegbeeld voor de club en als small forward weet hij vaak de punten en assists bij elkaar te sprokkelen voor de Jazz. Afgelopen zomer kwam George Hill over van de Indiana Pacers om daar kracht bij te zetten. Sinds zijn komst is de offense rating van de Utah Jazz gestegen naar 107,4 ten opzichte van 103,1 het jaar daarvoor. En hierbij is de defense rating amper veranderd.

Downside
Als je naar het team van de Utah Jazz kijkt, kan je niet echt een downside ontdekken met de mogelijkheden waarover ze beschikken. Er staat een heel goed team met een coach en een organisatie die een visie heeft op de toekomst. Daarnaast weet het ook regelmatig te winnen van de top van de competitie. Zo werd er al gewonnen van de San Antonio Spurs, Cleveland Cavaliers en onlangs nog van de Los Angeles Clippers. Echter zijn de NBA play-offs anders dan het reguliere seizoen. De grotere teams zijn net iets meer gefocust dan normaal en er komt ook enige druk kijken bij de play-offs aan het einde van het seizoen. Dat zal wellicht de valkuil worden voor dit Utah Jazz team, de onervarenheid in de NBA play-offs.

Daarnaast dienen de spelers wel fit te blijven. Zo kwamen George Hill en Alec Burks een tijd niet in actie door een blessure en ook waren er kleine pijntjes bij onder andere Derrick Favors. Net als menig andere teams kunnen de Jazz zich voorafgaand aan de play-offs geen blessures veroorloven.

Conclusie
De onervarenheid in de NBA play-offs kan mogelijk het struikelblok worden voor het team uit Salt Lake City. Vooral in de eerste ronde zullen de spanningen toenemen bij de talenten uit Utah. Mochten ze de zenuwen in de eerste ronde eraf spelen en doorgaan naar de tweede ronde dan kan het zomaar zijn dat de Utah Jazz voor een verrassing gaan zorgen in de strijd om de NBA-titel.

Ook leuk om te lezen