30-in-30: San Diego Padres

Door

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: de San Diego Padres.

PADRES

Met het vertrek van de San Diego Chargers uit de stad, zijn de Padres nu dé trots van de stad San Diego. De hele stad zal ze omarmen als enige club die actief is op het hoogste niveau in één van de grote vier sporten in Amerika, maar het wrange is dat de ploeg op de korte termijn niet klaar lijkt om direct successen te boeken waar de stad zo naar hunkert.

GEBREK AAN OFFENSE

De Padres waren in 2016 simpelweg niet goed genoeg, maar dit kwam grotendeels door een offense die té vaak sputterde. In bijna alle departementen behoorden ze tot de slechtste tien teams in de MLB, en qua slaggemiddelde waren ze zelfs hét slechtste team in de hele competitie.

De ironie in dit alles is dat de speler die nog het hoogste slaggemiddelde had van de club, Jon Jay, in 2017 niet meer actief zal zijn voor de Padres. Hij verliet San Diego voor de Cubs uit Chicago, en dit betekent dat vooral Will Meyers en Yangervis Solarte de offense zullen moeten dragen.

Laatstgenoemde waren namelijk de twee slagmannen met het hoogste WAR van de ploeg. Er was één speler wiens waarde volgens deze statistiek groter was, en dat was Drew Pomeranz. De werper werd echter weggeruild naar de Boston Red Sox, aangezien de ploeg richting de trade deadline al lang en breed uitgeschakeld was voor de play-offs.

RUSTIG REBUILDEN

De Padres gaan dus rustig rebuilden, en dat bleek wel uit het offseason. Er werden geen grote bedragen neergelegd voor vedettes, door het wegruilen van onder andere Drew Pomeranz werd er jong talent binnengehaald, en om de starting rotation wat meer vorm te geven werden relatief goedkope veteranen aangetrokken in Jered Weaver, Jhoulys Chacin en Trevor Cahill.

Daarnaast zullen enkele jonge talenten al rustig gebracht worden. Vooral van Hunter Renfroe, die in 2013 nog in de eerste ronde van de MLB Draft werd gekozen, wordt veel verwacht. De 25-jarige outfielder sloeg vorig jaar in elf wedstrijden op het hoogste niveau voor .371 met 4 homeruns en 14 RBI’s. En in de voorbereiding vormt hij vooralsnog een solide combo met Wil Myers:

Zijn maatje in het outfield moet de 22-jarige Manuel Margot worden. Hij was in 2015 onderdeel van de Craig Kimbrel-ruil die de closer naar Boston bracht. In slechts tien wedstrijden afgelopen jaar leek Margot het nog wat lastig te hebben, maar gezien zijn leeftijd, en het lage verwachtingspatroon in San Diego, zal de jonge Dominicaan genoeg tijd krijgen om te groeien tot een alledaagse outfielder.

— SportAmerika Prospect Watch: San Diego Padres

De focus ligt in San Diego dus vooral op de toekomst, iets wat met één van de beste farm systems in de MLB niet heel gek is. Het is het gevolg van jarenlang geen rol spelen in de divisie en veel bruikbare krachten weg ruilen. Het oogappeltje hierin is de negentienjarige werper uit Venezuela: Anderson Espinoza. Hij was de belangrijkste speler die de Padres terugkregen voor Drew Pomeranz. De verwachting is echter dat hij dit jaar nog niet gebracht gaat worden.

WEER GEEN PLAY-OFFS

In een divisie met de Los Angeles Dodgers en de San Francisco Giants lijken de Padres ook komend seizoen, voor het elfde jaar op rij, niet in aanmerking te komen voor de play-offs. Echter, samen met de Colorado Rockies en de Arizona Diamondbacks willen ze wel de achtervolging inzetten, en komend seizoen moet daarin de eerste stap vormen.

PADRES LINEUP

Wie naar de slagmannen kijkt ziet dat met zijn 29 jaar Yangervis Solarte de meest ervaren man is. Verder moet het komen van jonkies als Renfroe, Margot en is de hoop dat Wil Myers zijn goede vorm van 2016 voortzet. Meedoen om de prijzen zullen ze dan niet, maar het moet mogelijk zijn om niet meer de slechtste offense in de MLB te zijn.

In de rotation staan vooral veteranen die elders betere tijden hebben gekend. Met een ERA van 5.06 in 2016 lijken beste jaren van de 34-jarige Weaver achter hem liggen. De Padres hopen dat hij in de National League toch wat van zijn oude vorm kan terugvinden. Hij zal ondersteund worden door zijn ex-teamgenoot van 2016, Jhoulys Chacin, en de linkshandige Clayton Richard. Echt realistisch lijkt het niet om veel te verwachten van deze rotation.

Kortom, de toekomst is het devies in San Diego. Ondanks dat de stad hunkert naar succes, zal het even geduld moeten hebben. En zelfs dan kan het nog even duren voordat zij de Dodgers en/of de Giants van hun troon kunnen afstoten.

Verwachte eindklassering: 5e (NL West)

Graphics: Jasper Roos

Ook leuk om te lezen