30 in 30: Pittsburgh Pirates

Door

Het duurde heel lang. Twintig jaar om precies te zijn, voordat de Pittsburgh Pirates weer meer gewonnen hadden dan verloren. Waar de Pittsburgh Steelers in de NFL succes na succes boekten waren de Pirates jaar in jaar uit weer aan het verliezen in het honkbal.

Maar afgelopen seizoen kwam hier verandering in, de Pirates waren voor het eerst sinds jaren succesvoller dan de Steelers en haalden zelfs de play-offs. Nu is het dus zaak om op dit goede seizoen voort te bouwen maar dit zal niet eenvoudig zijn in een NL Central met St. Louis, Cincinnati en Milwaukee.

Pirates_Logo_2014_Season Manager: Clint Hurdle
General Manager: Neal Huntington
Stadion: PNC Park
2013: 94-68 (2de in de NL East)
2013 MVP: Andrew McCutchen
World Series: 5
Pennants: 9
Divisies: 9
Wild cards: 1
Slagmannen: Werpers:
C Russell Martin SP Francisco Liriano
1B Gaby Sanchez SP Gerrit Cole
2B Neil Walker SP Wandy Rodriguez
3B Pedro Alvarez SP Charlie Morton
SS Jordy Mercer SP Edinson Volquez
LF Starling Marte CP Jason Grilli
CF Andrew McCutchen RP Mark Melancon
RF Jose Tabata RP Tony Watson
DH RP Justin Wilson

De starting line-up is voor het overgrote deel onaangetast gebleven. Enkel Justin Morneau, die vorig jaar middels een trade naar Pittsburgh kwam, is vertrokken terwijl Marlon Byrd (ook via een trade laat in het seizoen gekomen) het PNC Park verliet voor rivaal Philadelphia. Ondertussen zal men het ook zonder de ervaren A.J. Burnett moeten doen, hij vertrok ook naar de Phillies en Edinson Volquez zal zijn gemis moeten opvangen.

Nieuw
SP Edinson Volquez
C Chris Stewart
1B Chris McGuinness
OF Jaff Decker
3B Brent Morel
SP Vance Worley

Weg
1B Garrett Jones
C Michael McKenry
RP Kyle Farnsworth
SP A.J. Burnett
SP Jeff Karstens
OF Marlon Byrd
1B Justin Morneau
C John Buck

Wild Card Game - Cincinnati Reds v Pittsburgh Pirates

2014 Prognose

De Pittsburgh Pirates hebben een reeks van twintig jaar achtereenvolgend verliezen vorig jaar weten te doorbreken. Maar succes vast weten te houden is moeilijker dan twintig jaar lang veel verliezen. En dus zal er wederom veel druk op de Buccos staan om te presteren en ik denk eerlijk gezegd dat ze het wel iets minder gaan doen dan vorig jaar. Het is immers nog maar de vraag hoe goed het verlies van Burnett opgevangen gaat worden en ook het eerste honk ziet er wat zwak bezet uit met Sanchez en Ishikawa. De bullpen is echter wel volledig intact gebleven en die zal er voor moeten zorgen dat veel close games afgemaakt worden. Als de bullpen zijn niveau weet vast te houden dan maken de Pirates zeker weer kans op een wild card, maar de divisie titel lijkt nog te hoog gegrepen.

Player to Watch

Zoals vermeld zullen de Pirates het moeten doen zonder Burnett. Edinson Volquez zal zijn plek overnemen en de Pirates hopen dat de 30-jarige Dominicaan zijn vorm van vroeger kan terugvinden in PNC Park. Vorig jaar was het Francisco Liriano die een geweldig seizoen doormaakte na enkele wisselvallige periodes en Pittsburgh hoopt nu met Volquez hetzelfde resultaat te krijgen. Vooralsnog heeft Volquez het naar verluidt lastig in spring training, en wanneer men naar de ERA cijfers kijkt van de afgelopen jaren (2013: 6.01 in San Diego, 4.18 bij Dodgers, 2012: 4.14 in San Diego, 2011: 5.71 in Cincinnati) is het nog maar de vraag hoe dit uit zal gaan pakken.

Overigens wordt het wellicht ook nog interessant hoe het Vance Worley zal vergaan in Pittsburgh. Ooit leek hij een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan in Philadelphia. Vorig jaar was hij de opening day-starter voor Minnesota maar een dramatisch seizoen bracht hem richting Triple-A en gisteren via een trade naar Pittsburgh waar hij ook in Triple-A zal beginnen. Mocht het Volquez experiment verkeerd aflopen dan zou Worley later dit seizoen weleens een kans kunnen krijgen om zich opnieuw te bewijzen.

Alle previews op een rij:

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen