MLS Is Back Tournament: Stam’s FC Cincinnati uitgeschakeld

Het MLS is Back Tournament zit erop voor Jaap Stam en de mannen van FC Cincinnati. De ploeg van de coach uit Kampen verloor vannacht van de Portland Timbers. Zodoende slaagde de club er niet in om de kwartfinale te bereiken van het toernooi dat gehouden wordt in Orlando, Florida. De ploeg van Stam verraste nog door in de poulefase tweede te worden en zo door te stoten naar de achtste finale. Overwinningen op het Atlanta United van de inmiddels vertrokken Frank de Boer en New York Red Bulls maakten dat mogelijk. Door de uitschakeling van Cincinnati zijn er geen Nederlandse trainers meer actief in het MLS is Back Tournament.

MISSERS

Favoriet Timbers kwam goed uit de startblokken tegen de ploeg van Stam. Toch ontstonden er pas na 20 minuten spelen echte kansen voor Portland. De Poolse oud Eredivisie-doelman Przemysław Tytoń hield Cincinnati in eerste instantie goed op de been. Na wat kansen over en weer kwamen de Timbers in de tweede helft op voorsprong door een goed uitgespeeld doelpunt van Niezgoda. Vlak daarna vertolkte invaller Jurgen Locadia een hoofdrol. Tien minuten voor tijd verzilverde de Nederlander een penalty om Cincinnati weer op gelijke hoogte te brengen. Vlak voor het einde van de reguliere wedstrijd had hij ook de winnende treffer kunnen maken. Op aangeven van Siem De Jong, die ook inviel, raakte hij de bal vlak voor de doellijn echter totaal verkeerd.

Door de misser van de oud-spits van PSV moesten strafschoppen uit gaan maken wie de kwartfinale van het toernooi zou bereiken. In die strafschoppenserie liet Locadia zich ook niet van zijn beste kant zien. Met een zwakke inzet was hij één van de twee Cincinnati-spelers die niet raken schoten. Siem de Jong scoorde wél vanaf de stip, maar nadat de inzet van aanvoerder Kendall Waston hoog over ging, zat het MLS is Back Tournament erop voor FC Cincinnati. Portland Timbers zal het in de kwartfinale op gaan nemen tegen New York City FC.

VERMEER

Het Los Angeles FC van Kenneth Vermeer haalde de kwartfinales wél. De oud-keeper van Ajax en Feyenoord was met zijn ploeg met 1-4 te sterk voor regerend MLS-kampioen Seattle Sounders. Bij die ploeg had Kelvin Leerdam een basisplaats. Eén van de grote revelaties van het toernooi, Diego Rossi, liet weer van zich spreken. De Uruguayaanse linksbuiten van LA FC scoorde twee keer en bracht zijn totaal aantal doelpunten dit toernooi hiermee op 7. De ploeg uit Los Angeles zal het in de kwartfinale opnemen tegen Orlando City.

In de andere kwartfinales maakt Philadelphia Union zijn opwachting tegen Sporting Kansas City. De San Jose Earhtquakes en Minnesota United completeren het rijtje kwartfinalisten.

(Coverfoto: Jason Getz-USA TODAY Sports)