NHL 30-in-30: Los Angeles Kings

Door

 Boston Bruins v Los Angeles Kings

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Los Angeles Kings.

Seizoen 2014-2015
De Kings wonnen in 2013-2014 de tweede Stanley Cup in drie seizoenen. De verwachtingen waren hoog gespannen. Het team uit LA kan een heel seizoen slecht spelen, maar tijdens de play-offs weer één van de favorieten zijn. In de titeljaren 2012 en 2014 waren ze respectievelijk achtste en zesde in de Western Conference. Maar in seizoen 2014-2015 haperde de machine. Er waren blessures voor Alec Martinez en Tanner Pearson. Buiten dat was er nog de arrestatie van Slava Voynov. Door hun afwezigheid moest Drew Doughty gemiddeld 28 minuten per wedstrijd spelen. Het werd een plek nét buiten de wild cards en de play-offs werden gemist. Voor het eerst sinds de Hurricanes ( titel van 2006) haalde de titelverdediger de play-offs niet.

De Draft
De Kings zijn een zwaar team die vooral op basis van een goed systeem, inzet en harde hits het tegenstanders erg moeilijk maken. In de draft verruilde ze pick 13, back-up goalie Martin Jones en minor league verdediger Colin Miller voor Milan Lucic. Dat terwijl teams al niet graag naar  Staples Center kwamen.

Nieuwe talenten
In 2015 en 2013 hadden de Kings geen pick in de eerste ronde. In 2012 kozen ze Tanner Pearson als dertigste. In 2014 kozen ze de Zweedse aanvaller Adrian Kempe. Kempe speelde vorig seizoen voornamelijk voor MODO in Zweden, maar tekende in april 2015 een contract bij de Kings. Hij vloog naar de Verenigde Staten en droeg bij aan de Calder Cup zege voor de Manchester Monarchs.

De Monarchs waren met vier speler sterk vertegenwoordigd tijdens de AHL All Star Game. Colin Miller is inmiddels vertrokken, maar Jordan Weal en Nick Shore blijven in het systeem.

New Additions
Milan Lucic: De Kings betaalde een hoge prijs voor Lucic die nog een contract voor één seizoen heeft. Lucic heeft inmiddels aangegeven graag naar Vancouver te gaan.

Christian Ehrhoff: De Duitser kiest een team waar hij denkt de meeste kans op een Stanley Cup te maken. De puck-moving verdediger tekende een contract voor één jaar van $ 1,5 miljoen.

Departed
Mike Richards: Zijn contract werd ontbonden na bij de grens betrapt te zijn met heroïne-achtige pijnstillers.

Justin Williams: Mr. Game Seven won drie Stanley Cups ( één in Carolina en twee in LA) en was in veel gevallen de reden dat de Kings een ronde verder kwamen. Hij tekende als free agent in Washington.

Robyn Regehr: De in Brazilë geboren verdediger kondigde na het seizoen zijn pensioen aan.

Martin Jones: Back-up goalie die klaar was voor meer wedstrijden, maar Jonathan Quick is de onbetwiste nummer 1 in LA. Via Boston is hij weer terug in de Pacific Division bij de San Jose Sharks.

Slava Voynov: Heeft na negentig dagen cel wel genoeg van de Verenigde Staten gezien en vertrekt naar Rusland.

Roster
Beste verdedigers: Drew Doughty, Jake Muzzin en Alec Martinez

Beste aanvallers: Anze Kopitar, Marian Gaborik en Milan Lucic

Keep an eye on: Tyler Toffoli

Special teams
De special teams van de Kings zijn middelmatig. In het kampioensjaar 2013-2014 waren de special teams overigens nog slechter. De Kings moeten het vooral van de dominatie 5-tegen-5 hebben.

De Powerplay was 11e met 19%. Met een Powerplay quarterback als Ehrhoff en Lucic voor de goal moet een evenaring geen probleem zijn.

De Penalty Kill was 16e met 80,9%. Tegenover het vertrek van Robyn Regehr staat een blessurevrije Alec Martinez. Maar ook Jarret Stoll vertrok.

Off season Grade
5
Dit cijfer komt vooral door de situatie met Mike Richards en Slava Voynov. Met Regehr, Stoll en Williams vertrokken er ook een paar leiders uit de groep. Voor de korte termijn is de komst van Milan Lucic en Ehrhoff een flinke boost. Op de lange termijn kan het vertrek van de first rounder in 2015, Martin Jones en een topprospect te duur blijken te zijn.

Elke club in de Pacific Division haalde diep adem toen de Kings de play-offs misliepen. Dat gebeurde maar op een haar. Toch blijven de Kings angst inboezemen. Misschien nu wel meer dan ooit tevoren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen