32-in-32: Chicago Bears

Door

Chicago Bears v Denver Broncos

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag gaan we verder met de Monsters of the Midway, de Chicago Bears.

Terugblik
Voor de Chicago Bears was 2014 een seizoen om snel te vergeten. De verdediging was een gatenkaas en aanvallend leek het ook nooit te klikken. Dieptepunt waren de twee nederlagen op rij tegen de Green Bay Packers en de New England Patriots, die allebei ruim 50 punten tegen de broze defensie op het bord zetten. Laat in het seizoen werd quarterback Jay Cutler ook nog eens gepasseerd door coach Marc Trestman. Deze laatste mocht na zijn tweede seizoen als hoofdcoach zijn biezen pakken en de Bears eindigden met een 5-11 record. Niet alleen Marc Trestman werd ontslagen, bijna de gehele coaching staff is vervangen. De opvallendste nieuwkomers zijn hoofdcoach John Fox, offensive coordinator Adam Gase (beiden Denver Broncos) en defensive coordinator Vic Fangio (San Francisco 49ers).

Transfers

IN
LB Pernell McPhee (Ravens)
S Antrell Rolle (Giants)
WR Eddie Royal (Chargers)
DE Jarvis Jenkins (Redskins)
CB Alan Ball (Jaguars)
LB Sam Acho (Cardinals)
C Will Montgomery (Broncos)
TE Bear Pascoe (Falcons)
S Malcolm Bronson (Chiefs)

UIT
WR Brandon Marshall (Jets)
DT Stephen Paea (Redskins)
S Chris Conte (Buccaneers)
CB Charles Tillman (Panthers)
C Roberto Garza (onbekend)
LB Khaseem Greene (onbekend)

De Bears zaten niet stil dit offseason en dat is niet verwonderlijk, 23 contracten liepen af na 2014. Afscheid werd genomen van veteranen als Stephen Paea (DT), Roberto Garza (C) en Lance Briggs (LB) en Brandon Marshall (WR) moest, vrij onverwacht, vertrekken. Ook publiekslieveling Charles Tillman (CB) mocht zijn geluk elders beproeven en vertrok naar de Carolina Panthers.

De opvallendste acquisities zijn Eddie Royal (WR), Pernell McPhee (LB) en Jacquizz Rodgers (RB). Ray McDonald (DE) kwam in maart over van de San Francisco 49ers maar dat contract werd twee maanden later alweer ontbonden toen hij werd gearresteerd voor huiselijk geweld. Jacquizz Rodgers zal over de grond in combinatie met Matt Forte gebruikt worden als one-two punch, Eddie Royal moet het vertrek van Brandon Marshall opvangen.

NFL Draft

CHI DRAFT

In de tweede ronde kozen de Bears voor Eddie Goldman. Of de nose tackle meteen een plekje bij de starters weet af te dwingen is nog maar de vraag, maar hij wordt gezien als één van de betere defensive linemen op het roster. Hij onderstreepte dit zelf maar eens door goed voor de dag te komen in de eerste preseason friendly tegen de Miami Dolphins.
Verder worden er, niet onbegrijpelijk, grote dingen verwacht van first round pick Kevin White. De wide receiver kan voorlopig echter niet in actie komen vanwege een blessure.

Offense
Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

CHI OFF

Ondanks dat coach John Fox het niet ronduit toegeeft, zal Jay Cutler dit jaar weer de onbetwiste quarterback zijn in de Chicago-aanval. In 2014 kende Cutler een wat vreemd jaar. Hij gooide 28 touchdown passes, een persoonlijk record. Daar staat tegenover dat hij met achttien stuks echter ook league leader was in het gooien van intercepties. Deze statistiek geeft een beetje een vertekend beeld, want geen enkel team speelde zo pass-heavy als de Bears in 2014, maar dat Cutty zuiniger moet zijn op de bal staat buiten kijf.

Beschermd door een behoorlijke offensive line en met Eddie Royal en Alshon Jeffery een duo prima ballenvangers zou het beter moeten gaan. Met running backs Matt Forte en Jacquizz Rodgers zou de verhouding tussen de running- en passing game beter moeten zijn. Interessant kan het zijn de ontwikkeling van receiver Marquess Wilson te volgen. Hij heeft veel potentie, maar vorig jaar moest hij het grootste deel van het seizoen geblesseerd toekijken.

Defense

CHI DEF

De Chicago Bears staan historisch bekend om hun uitstekende, spijkerharde defenses. De afgelopen twee seizoenen is van die traditie niets meer over. Het ene negatieve record na het andere sneuvelde en de belangrijkste taak van de coaching staff is dan ook verbetering brengen aan de verdedigende kant van de bal. Het is aan de van de San Francisco 49ers overgekomen defensive coordinator Vic Fangio om iets van de oude glorie te doen herleven in Chicago.

De grootste verandering is de switch van een 4-3 naar een 3-4 defense. Shea McClellin wordt klaargestoomd voor de belangrijke rol van inside linebacker en signal caller maar wordt omringd door ervaren spelers als Jared Allen, Lamarr Houston, Pernell McPhee en Willie Young. Van de secondary die in 2014 op het veld stond is weinig meer over. Slechts ouwe rot Tim Jennings en sophomore Kyle Fuller zijn hier overgebleven. Sherrick McManis kan hiervan profiteren. De afgelopen seizoenen bleef zijn rol beperkt tot special teams, maar hij zou maar zo eens een vaste waarde in de Fangio’s defense kunnen worden.

Prognose
Het moet vreemd lopen willen de Bears niet beter voor de dag komen dan in 2014. Dat betekent niet automatisch dat er ook een beter record in zit. Met de Packers, Lions en de sterk verbeterde Vikings spelen ze in een loodzware divisie en ook de rest van het schema zit bepaald niet mee. Uitwedstrijden tegen de Kansas City Chiefs en de Seatlle Seahawks zijn vooralsnog veel te hoog gegrepen. Een winning season zit er dan ook niet in.

Record: 8-8

1 Reactie
  1. Jeroen 8 jaar ago

    Cutler heeft elk seizoen dat hij gespeeld heeft ruim 1 interceptie per 2 TD’s. Hij zal komend seizoen deze trend gewoon voortzetten. Alleen als ze meer voor de running game gaan houden ze de bal in hun team.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen