Yankees moeten speelstijl aanpassen

Door

New York Yankees v Boston Red Sox

De New York Yankees staan al sinds jaar en dag bekend als de ‘Bronx Bombers’. Ze kennen een rijke traditie vol power hitters als Babe Ruth, Mickey Mantle, Roger Maris, Reggie Jackson en Alex Rodriguez. Dit jaar zou het wel eens heel anders kunnen lopen voor de Yanks.

Bombers af?

Dankzij het wegvallen van Nick Swisher, Russell Martin, Raul Ibanez, Andruw Jones (free agents), Alex Rodriguez en Curtis Granderson (blessures) valt het gros van de 245 in 2012 geslagen home runs weg. De blessure van Curtis Granderson is natuurlijk niet zo ernstig dat hij het hele seizoen zal missen, maar bij onderarm blessures is het altijd maar de vraag of de power volledig terugkeert. De kans dat hij zijn 43 home runs van vorig seizoen evenaart, is erg klein.

In free agency trokken de Yankees natuurlijk wel wat nieuwe spelers aan. Travis Hafner (DH) en Kevin Youkilis (3B) zullen ongetwijfeld home runs gaan slaan en ook Ichiro, die niet bekend staat om zijn power, zal dankzij de beruchte ‘short porch’ in het rechtsveld een piek in zijn home run aantallen zien. Toch zullen we in 2013 een ander Yankee team zien dan we gewend zijn. Een team dat het van zijn pitching moet hebben en niet kan wachten op de belangrijke home run, maar rallies zal moeten bouwen.

Anders, maar niet per sé minder

Dat de Yankees het dit jaar anders moesten oplossen, werd vrij snel duidelijk toen Martin en Swisher geen nieuwe contracten aangeboden kregen. Eigenaar Hal Steinbrenner, zoon van legendarische eigenaar George ‘The Boss’ Steinbrenner, gaf aan voor volgend seizoen om belastingtechnische redenen met de payroll onder de 189 miljoen dollar te willen duiken. Dat betekent dat nu alleen Robinson Cano, Mark Teixeira en de geblesseerde Curtis Granderson overblijven als power hitters. Er komt daardoor meer druk te staan op slagmensen als Ichiro, Youkilis, Brett Gardner en de van een enkelblessure terugkerende Derek Jeter om op het honk te komen.

Het team zal, meer dan ooit, gebruik moeten maken van de snelheid van Gardner, Ichiro en in mindere mate Jeter om aan de runs te komen. Zoals de Amerikanen mooi zeggen: “They have to manufacture runs”. De vorm waarin Gardner en Jeter terugkeren van hun blessures zal een grote rol spelen in het succes van de Yankees. Zijn zij in staat om op het honk te komen? Dan wordt er voor de belangrijke hits gerekend op Teixeira, Cano, Hafner en Youk. Als alles klikt, blijven de Yankees een van de favorieten in de AL East. Lukt het niet, dan zouden zij ook zo maar eens onderin kunnen eindigen.

Vervanging

Outfielder Granderson, die dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid van het midveld naar het linksveld zou schuiven om ruimte te maken voor de verdedigend sterkere Gardner, zal in de eerste weken van het seizoen vervangen moeten worden. Op dit moment lijken de opties binnen eigen gelederen (Matt Diaz, Juan Rivera of Minor Leaguers als Melky Mesa) de meest waarschijnlijke oplossing. General Manager Brian Cashman zou er echter ook nog voor kunnen kiezen oude bekende Alfonso Soriano via een trade terug te halen naar New York. Soriano zou direct een nieuwe power bat toevoegen aan de lineup.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen