Yankees ondanks blessures nog in race voor play-offs

Door

Cleveland Indians v New York Yankees

De New York Yankees hebben dit seizoen te kampen met veel blessures. Toch zijn ze verre van uitgeschakeld in de American League East. Met een record van 61-56 staan ze op dit moment op de derde plaats en behoort een play-offticket nog steeds tot de mogelijkheden. Vooral thuis zijn de Yankees na de All-Star break sterk.

De Yankees namen het afgelopen week op tegen de Detroit Tigers. Vooraf verwachtte een hoop mensen een redelijk eenvoudige week voor de Tigers. Volgens velen heeft Detroit namelijk de beschikking over misschien wel de beste starting pitchers in de league en hebben ze in New York last van veel blessureleed.

The Yanks lieten echter zien waarom ze verre van uitgespeeld zijn dit seizoen. The Bronx Bombers gingen 3-uit-4 tegen de Tigers en versloegen twee van de drie Cy Young-winnaars in de series. Zowel de pitching als de batting zag er goed uit. Yankee-coach Joe Girardi was dan ook erg te spreken over zijn team. “That’s probably the best four starts in a row we’ve had all year long.

Thuiswedstrijden
De Yankees gingen op 13 juli met een 47-47 record de All-Star break in. De thuiswedstrijden zorgden echter voor verrassend veel problemen, 23 van de 41 wedstrijden in Yankee Stadium gingen verloren.

Na de break gaat alles een stuk beter. Inmiddels hebben de Yankees net zoveel overwinningen als nederlagen in New York (29-29). Sinds de break hebben ze dus elf van de zeventien wedstrijden gewonnen in hun eigen Yankee Stadium.

Blessures
Het zag er zo mooi uit aan het begin van het seizoen voor de Yankees. Met vijf (redelijk) goede starting pitchers leken ze weer een gooi te kunnen doen naar een titel, maar na vorig seizoen een hoop blessures te hebben gehad (Derek Jeter en Mark Teixeira bijvoorbeeld), is het ook dit jaar weer raak in The Bronx.

Vooral de pitching staff heeft dit jaar te kampen met veel blessureleed en inmiddels hebben de Yankees al gebruik moeten maken van twaalf verschillende starting pitchers. Het totaal aantal gebruikte pitchers staat dit jaar al op 31. Alleen de Texas Rangers hebben in de American League meer pitchers gebruikt. Bij hen staat de teller op 33.

Het grootste verlies is de afwezigheid van rookie Mashiro Tanaka. De pitcher, die begin dit seizoen voor zeven jaar tekende, is al een tijdje uitgeschakeld met een blessure aan zijn elleboog. De vraag is of hij dit seizoen terugkeert of toch een Tommy John operatie moet ondergaan. Met twaalf overwinningen, 135 strikeouts en een ERA van 2.51 was hij de absolute ace van de Yankees.

C.C. Sabathia is in juli geopereerd aan zijn knie en Ivan Nova onderging eind april een Tommy John surgery en komen dit seizoen niet meer in actie. Michael Pineda, die lang aan de kant stond met een rugblessure, staat voor een terugkeer. De enige startende werper die het hele seizoen is doorgekomen zonder blessure is Hiroki Kuroda, maar zijn statistieken vallen tegen. Met een record van 7-8 en een ERA van 4.03 hoort de 39-jarige pitcher zeker niet bij de besten. Zo gaf hij zondag tegen de Cleveland Indians drie runs op in maar 4 2/3 innings.

Ondanks de blessures van de vier werpers zijn de Yankees na de All-Star break beter. Voor de break noteerden The Bronx Bombers een 3.95 ERA. Na de break is dat beduidend lager met 3.29. Met een mogelijke terugkeer van Tanaka en Pineda zou dit alleen nog maar lager moeten worden.

Gardner en Ellsbury
Brett Gardner en Jacoby Ellsbury zijn dit seizoen op afstand de twee beste veldspelers voor de Yankees en zij zijn dan ook voor een groot deel de reden waarom New York nog steeds in de race is voor een play-offplek. Gardner is bezig aan zijn beste seizoen uit zijn carrière met career-highs in homeruns (15) en slugging percentage (.455). Daarnaast heeft de 30-jarige outfielder nog maar drie binnengeslagen punten nodig om ook daarin zijn career-high (52) te verbeteren en staat hij in de top-10 als het gaat om runs (73).

Ellsbury, die overkwam van de Boston Red Sox, geeft de Yankees eigenlijk datgene wat ze vorig jaar miste en dat is dreiging op de honken. Ellsbury heeft tot nu toe 30 honken gestolen. Daarnaast heeft hij 56 runs en 52 RBI. Het enige wat de Yankees nog van hun outfielder kunnen vragen is een hoger slaggemiddelde. Ellsbury slaat een gemiddelde van .294 over zijn gehele carrière, maar dit seizoen slechts .280.

Carlos Beltran laat de afgelopen dagen zien dat hij het slaan nog niet verleerd is. De 37-jarige outfielder, die dit seizoen ook te maken had met wat blessures, sloeg in de eerste acht dagen van augustus een slaggemiddelde van .355 met twee homeruns, acht RBI’s en zeven gemaakte punten.

Bullpen
De bullpen is dit jaar één van de meest constant presterende onderdelen van de Yankees. David Robertson is één van de beste closers in de league en met 31 saves, 71 strikeouts en een 2.62 ERA laat hij de Yankee-fans Mariano Rivera bijna vergeten. Ook set-up man Dellin Betances draait een goed jaar. Met 102 strikeouts in 68 2/3 innings en een ERA van 1.44 is hij één van de beste relief pitchers in de American League.

Mogelijkheden
De Yankees staan op dit moment op de derde plaats in de American League East en hebben een achterstand van zes wedstrijden op de Baltimore Orioles. Beide teams spelen echter nog tien wedstrijden (vier thuis- en zes uitwedstrijden) tegen elkaar dit seizoen en is alles dus nog mogelijk. Daarnaast staat New York slechts 2.5 wedstrijd achter op de Kansas City Royals in de strijd om een Wild Card.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen