A’s en Yankees winnen divisie op laatste speeldag

Door

De Oakland Athletics schokkeerden op de laatste speeldag de baseball-wereld door de AL West divisie te winnen. De sfeer in het Coloseum, waar de fans vanaf de eerste pitch hun helden toeschreeuwden, was fantastisch. De A’s maakten in de vierde inning tegen de Texas Rangers een 5-1 achterstand goed door zes runs achter elkaar te scoren. Het feest barstte los nadat closer Grant Balfour de laatste out maakte.

In New York veroverden de Yankees de titel in de AL East na een eenvoudige 14-2 overwinning op de Boston Red Sox. Naast de titel heeft de ploeg van manager Joe Girardi ook het thuisvoordeel in de playoffs. De Baltimore Orioles zijn nu veroordeeld tot de Wild Card Game waarin ze het opnemen tegen de ongelukkige Rangers. De O’s verloren met 4-1 van de Tampa Bay Rays, mede dankzij drie homeruns van Evan Longoria.

Koopjes van Billy Beane

Na zes magere jaren zijn de A’s eindelijk weer kampioen van de AL west, terwijl de ploeg van manager Bob Melvin niet één dag in het seizoen op de eerste plaats heeft gestaan. De Athletics hadden een achterstand van vijf wedstrijden op de sterke Rangers, negen wedstrijden voor het einde van het seizoen. Nog nooit lukte het een team om de divisie te winnen met zo’n grote achterstand met nog negen wedstrijden te gaan.

Voor de fans in Oakland is het speciaal. In de offseason zagen ze drie All-Star pitchers vertrekken en kregen daar relatief onbekende rookies voor terug. Niemand gaf ook maar een cent voor de kansen van de A’s. Al snel werd er duidelijk dat er een beter team op het veld stond dan een jaar geleden (74-88 record). General Manager Billy Beane betaalt 49 miljoen dollar voor zijn A’s, dat is net zoveel als het salaris van Derek Jeter en Alex Rodriguez bij elkaar. De koopjes van Beane nemen het in de ALDS op tegen de Detroit Tigers.

Bronx Bombers

Aan de hand van Robinson Cano wonnen de Yankees met gemak de laatste belangrijke wedstrijd van het seizoen. De tweede honkman sloeg zes punten binnen dankzij twee homeruns en twee singles. Ook Curtis Granderson sloeg twee keer een bal hoog in de tribunes. De Yankees verbraken het oude clubrecord van de meeste homeruns in één seizoen. Het nieuwe record staat nu op 245 homeruns.

De Yankees moeten nog even afwachten wie hun tegenstander gaat worden in de playoffs. De Orioles en de Rangers spelen vrijdag tegen elkaar in de Wild Card Game.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen