Yankees en A’s slaan slag op internationale markt

Door

Ronald Acuña Jr, Vlad Guerrero Jr. en nu Wander Franco: steeds vaker komen de grootste honkbaltalenten van buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Daarom is het aantrekken van jonge prospects uit Zuid-Amerika tegenwoordig big business. Op 2 juli opende de transferperiode voor internationale talenten. Wij keken naar de belangrijkste signings.

DOMINGUEZ

Jasson Dominguez zal voorafgaand aan de transferperiode bij de meeste scouts bovenaan het lijstje hebben gestaan. De jonge Dominicaan is een echte five-tool-player. De buitenvelder beschikt over een machtige aangooi, is bijzonder snel en een geweldige slagman. Er zijn zelfs scouts die het jonge talent met Mike Trout durven te vergelijken.

 

Dominguez Sr. noemde zijn zoon naar zijn favoriete speler: Jason Giambi. Al vanaf zijn geboorte was Dominguez dus voorbestemd om te tekenen bij de Yankees. Gelukkig voor het talent zag de club uit New York genoeg in hem om zo’n 90% van hun beschikbare tekengeld in te zetten om de top prospect aan zich te binden.

THE MARTIAN

Vanwege zijn buitenaardse talenten kreeg de jongeling de bijnaam El Marciano, de Marsman. Opvallend genoeg heeft Dominguez nog niet vaak zijn klasse getoond tegenover tegenstand van buiten zijn Dominicaanse academie. Voor sommige teams was dat genoeg reden om terughoudender te zijn dan de Yankees uiteindelijk bleken te zijn.

PUASON

Achter Dominguez werd Robert Puason gezien als het beste talent uit deze lichting. Zijn talenten verleidden de Oakland Athletics er zelfs toe om onkarakteristiek veel geld te reserveren voor een enkele speler. Net als zijn landgenoot kan de jonge kortestop $5 miljoen bijschrijven.

 

Dat er voor Puason een prachtige toekomst in het verschiet ligt, was iets dat de Atlanta Braves een paar jaar geleden ook al zagen. Zij hadden een mondeling akkoord gesloten met de toen nog 14-jarige speler. Hoewel hij niet, zoals soms beweerd wordt, de reden is dat de Braves gestraft werden voor illegale praktijken, betekende de sanctie voor de organisatie uit Georgia wel dat er een streep door het akkoord kon en de speler terug op de markt kwam. Die kans lieten de Athletics niet passeren.

CAPPE

Op één na werd de gehele Top 30 aan talenten al op de eerste dag van de transferperiode vastgelegd. Die ene die nog geen contract heeft ondertekend, is de 16-jarige Yiddi Cappe. Toch lijkt de toekomst van de Cubaan al vast te liggen. Vorig jaar al stond er namelijk in zijn Instagram-bio te lezen dat Cappe speler is van de Miami Marlins. Er wordt dan ook verwacht dat hij volgend jaar bij de club uit Florida zal tekenen.

NIEUWE KOERS ORIOLES

De meest actieve club in de eerste week van de internationale transferperiode waren de Baltimore Orioles. Opvallend genoeg mengden zij zich tot dit jaar nooit in het internationale tekengeweld. De 27 nieuwe spelers die zij in één week aan hun organisatie toevoegden, is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Sterker nog, 27 is precies het aantal internationale spelers dat ze in de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld naar Maryland haalden.

Arubaans talent Adrion Lacle op de foto met de man die hem scoutte en in wiens voetsporen hij ooit hoopt te treden, Calvin Maduro. (SportZoneAruba)

Een van de spelers die terechtkomt in de organisatie van de Orioles is de Arubaanse pitcher Adrion Lacle. Mocht het Lacle lukken om de hoofdmacht te halen, dan zal hij niet de eerste werper van zijn geboorte-eiland zijn die daarin slaagt. Sydney Ponson en Calvin Maduro waren aan het begin van deze eeuw zelfs drie jaar teamgenoten in Baltimore. Die laatste was het die het talent heeft gescout voor zijn oude club.

INTERNATIONALE DRAFT

Het zou overigens het laatste seizoen kunnen zijn dat internationale talenten op deze manier aangetrokken worden. Er gaan stemmen op om ook deze talenten via een draft te verdelen onder alle teams. De MLB zou dit systeem al in augustus 2020 of een jaar later willen implementeren. De opzet zou nog wel goedgekeurd moeten worden door de MLB Players Association.

Coverfoto: MLB.com

Ook leuk om te lezen