WBC Update: Aziatische landen al in beweging, Schoop bij Team NL

Door

2013 World Baseball Classic - Pool 1, Game 6: Team Netherlands vs. Team Cuba

Honkbal wordt steeds meer een sport met een seizoen van twaalf maanden. Ligt de MLB stil, dan zijn er voldoende andere competities en toernooien van hoog niveau om te volgen. Het meest in het oogspringende evenement is natuurlijk de World Baseball Classic. Vanaf vandaag tot aan de start van het toernooi op 9 maart krijg je via SportAmerika regelmatige updates van de zestien teams en hun voorbereiding op het toernooi.

De afgelopen tijd werden al enkele zaken duidelijk. Zo wordt Max Scherzer naar alle waarschijnlijkheid de ace van Team USA terwijl op de lijst van vijftig supersterren vooralsnog de namen van de grootste sterren van allemaal, Mike Trout en Bryce Harper, juist ontbreken. Ook is al enige tijd bekend dat Yasiel Puig niet voor Cuba, maar waarschijnlijk voor qualifier Mexico gaat uitkomen. Puig vluchtte naar Mexico en heeft via die weg de dubbele nationaliteit gekregen. Bij Mexico beginnen dan ook de updates.

Oefenduels
Een deel van de toekomstige ploeggenoten van Yasiel Puig opende afgelopen nacht de lange reeks aan oefenduels die in de komende vier maanden gespeeld gaan worden. De Mexicanen zijn te gast in Japan om het daar tegen de WBC-winnaar van 2006 en 2009 op te nemen.

En met succes, het duel werd met 7-3 over de streep getrokken, mede door een wat twijfelachtige inzet van de Japanse selectie in de negende inning. Daarbij dient wel gezegd te worden dat de Mexicaanse ploeg die in het Tokyo Dome actief is dichter tegen het definitieve WBC-roster aan zit dan de Japanse selectie. Bij Mexico zijn bekende namen bijvoorbeeld Sergio Romo (San Francisco Giants) en Oliver Perez (Washington Nationals). Naast de mogelijke komst van Puig is ook de teamcaptain Adrian Gonzalez nog niet bij de ploeg aangesloten.

Na een tweede exhibtion game tegen de Mexicanen vanavond zal Samourai Japan het opnemen tegen het Koninkrijksteam van Nederland. Het roster van Team Kingdom of The Netherlands is nog niet op volle oorlogssterkte, maar manager Hensley Meulens heeft bijvoorbeeld wel Jurickson Profar al meegenomen naar Japan. Nederland speelde al enkele duels tegen amateurselecties in Tokio. De duels van zaterdag en zondag zijn live te volgen op FOX Sports.

Ondertussen is bekend geworden dat het team in ieder geval aangevuld gaat worden met Jonathan Schoop. Schoop werd net als ploeggenoten Manny Machado (Dominicaanse Republiek) en Adam Jones (Team USA) vrijgegeven door werkgever Baltimore Orioles om op het toernooi in actie te komen,

KBO maakt roster al bekend
Ook de Zuid-Koreaanse selectie is al vroeg aan de voorbereiding begonnen. Afgelopen nacht werden de 28 definitieve namen uit een voorselectie van vijftig man gekozen.

Op het roster van de Koreanen staan de namen van Jung-Ho Kang (Pittsburgh Pirates), Shin-Soo Choo (Texas Rangers) en Hyun-Soo Kim (Baltimore Orioles). Een opvallende afwezige is closer Seung-Hwan Ohvan de St. Louis Cardinals. Oh is geschorst door KBO vanwege illegale gokpraktijken. Zuid-Korea is de tweede tegenstander van Nederland in Poule A.

De komende dagen zullen meer landen hun rosters bekend gaan maken. Venezuela, Team USA en Puerto Rico hebben allen al voorselecties naar buiten gebracht die zullen worden teruggebracht tot een definitieve groep die de nationale eer moet gaan verdedigen.

Foto: Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen