Voorbeschouwing MLB: Washington Nationals

Door

Het vijfde team uit de MLB voorbeschouwing zijn de Washington Nationals. Deze ploeg heeft sinds 2005 – hun eerste seizoen na de verhuizing vanuit Montreal, waar ze nog de Expos heetten – geen enkel winning season gehad.

Hun beste seizoen was hun eerste seizoen, waarin ze weliswaar laatste in de NL East werden, maar net zoveel wedstrijden wonnen als verloren: 81. De hoogste positie die zij de afgelopen jaren in de NL East behaalden is vierde (in 2006). Alleen de Marlins waren dat jaar slechter.

De ‘Nats’ gelden al jaren als een van de slechtste teams in de Major League. Op sommige momenten werden ze zelfs het lachertje van de MLB. Een goed voorbeeld hiervan is het verkeerd spellen van de naam van het team op de jerseys.

2010: Weer een seizoen in de onderste regionen van de MLB

Ook in 2010 behoorden de Nationals tot de tien slechtste teams in de Major League. Met een record van 69-93 lieten ze slechts vijf teams onder zich met minder winstpartijen. De slagploeg van Washington scoorde op twee na de minste punten van alle teams in de National League: 655. Ze sloegen 1355 hits, waarvan 149 homeruns. Het team average van de Nats was .250, ze kregen 1220 keer drie slag en 503 keer vier wijd.

Ook de pitching liet veel te wensen over. Hun team ERA was 4.33, de pitchers gooiden 1068 keer drie slag. Slechts twee teams hadden een pitching staff die minder strikeouts gooiden dan de Nationals. Wel positief: ze gooiden slechts 512 keer vier wijd. Geen van hun starters, die het hele seizoen gooiden, had een winning season in 2010 en de beste reliever van de Nationals, closer Matt Capps, werd in een trade naar de Minnesota Twins gestuurd.

Het voordeel van een aantal jaren achter elkaar het slechtste team in de MLB zijn, is dat je dan de eerste keuze hebt in de draft. In 2009 selecteerden de Nationals Stephen Strasburg (foto hierboven). In 2010 maakte hij al zijn debuut in de Major League, later dat jaar selecteerden de Nationals supertalent Bryce Harper in de eerste ronde van de draft.

Strasburg was, samen met Ryan Zimmerman en onze eigen Roger Bernadina, een van de lichtpuntjes in het slechte seizoen van de Nationals. Strasburg gooide in zijn debuut tegen de Pirates 14 K’s en ging tot hij zwaar geblesseerd raakte 5-3 met een ERA van 2.91 in 12 starts. In 68 innings gooide hij 92 keer drie slag, waarmee gezegd kan worden dat zijn entree in de MLB erg dominant was.

Zijn blessure was zo zwaar dat hij de berucht ‘Tommy John surgery’ nodig had. Bij deze operatie wordt de beschadigde pees in de elleboog vervangen door een pees uit een ander lichaamsdeel. De operatie is vernoemd naar Tommy John, een pitcher voor onder andere de Yankees en de Dodgers, die de eerste sporter was die deze operatie onderging.

Zimmerman is al jaren het gezicht van de Nationals en was ook dit jaar hun beste slagman. Hij sloeg .307 met 25 homeruns en 85 RBIs. Het was voor hem zijn beste seizoen uit zijn nog relatief jonge loopbaan, hij eindigde met een WAR van 5.3 en won een Silver Slugger Award voor beste aanvallende derde honkman in de National League. Over Roger Bernadina lees je hier meer..

Als je in een team speelt dat tegenvalt en veel van je teamgenoten ook erg tegenvallen, kan je in Amerika nog steeds erg populair zijn door je goed en sportief te gedragen.

Nyjer Morgan (foto links) deed precies het tegenovergestelde en raakte daardoor in opspraak. Zijn eerste vreemde actie was het neergooien van zijn handschoen nadat hij tegen de muur was opgesprongen in een poging een flyball te vangen.

Toen hij merkte dat hij de bal niet had gevangen, gooide hij uit woede – en in de overtuiging dat de bal het veld had verlaten – zijn handschoen keihard op de grond en begon hij de vloeken.

De bal had het veld echter niet voor een homerun verlaten, maar stuiterde terug het veld in. Omdat hij druk bezig was met schelden, moest een andere outfielder de bal halen, oppakken en terugbrengen naar het infield.

Later in het seizoen blesseerde hij catcher Brett Hayes van de Marlins, door hard op hem in te lopen.

Toen de Marlins een dag later revanche wilde nemen door een ‘message pitch’ te gooien, liep het uit de hand. Morgen rende naar de heuvel en wilde Chris Volstad – een kop of 4 groter dan Morgan – aanpakken. Het resulteerde in een vechtpartij vanjewelste.. Het kostte Morgan een schorsing en zijn reputatie.

2011: Veel nieuwe gezichten
General Manager Mike Rizzo pakte het deze winter even wat anders aan dan in andere jaren. Met bijna elke grote free agent werden de Nationals wel in verband gebracht en tot grote verbazing van vrijwel iedereen werd rechtsvelder Jayson Werth (foto) gecontracteerd. Hij tekende een zevenjarig contract voor 126 miljoen dollar.

Met het aantrekken van de goede slagman Werth moet het verlies van slugger en eerste honkman Adam Dunn verlicht worden. Zijn directe vervanger op het eerste honk is een andere eerste free agent: Adam Laroche. Rick Ankiel werd binnengehaald om met Bernadina te vechten om de positie van linksvelder.

Veel nieuwe gezichten dus in de lineup van 2011. Het infield ziet er zo uit: eerste honkman is Adam Laroche (over het algemeen goed voor rond de 25 homeruns en 80 RBIs), op de andere corner infield positie staat uiteraard weer Ryan Zimmerman. Naast hem op korte stop staat de jonge Ian Desmond. Hij brak vorig jaar definitief door en staat vooral bekend om zijn defensieve kwaliteiten.

Ivan ‘Pudge’ Rodriguez is de starting catcher volgend seizoen. De jonge en talentvolle Wilson Ramos zal in de loop van het seizoen onder zijn vleugels uit moeten groeien tot Major League-waardige catcher. Op het tweede honk vinden we eveneens een jonge en talentvolle speler: Danny Espinosa. Hij is sterk, snel en defensief goed. Hij sloeg in de minors nooit voor een hoog average, maar sloeg vorig jaar gecombineerd in Double-A en Triple A 22 homeruns en stal 25 honken.

Het outfield wordt in 2011 gevormd door Jayson Werth (RF), Nyjer Morgan (CF) en Rick Ankiel/Roger Bernadina (LF). Het is aan Bernadina om in de Spring Training te laten zien dat hij de beste optie voor deze positie is.

Strasburg ontbreekt voorlopig in de rotation van de Nationals. Het is de vraag of we hem überhaupt in actie zullen zien komen dit jaar, het herstel van Tommy John surgery staat op 12-18 maanden (Strasburg werd in augustus geopereerd).

De rotation wordt voorlopig gevormd door Livan Hernandez, John Lannan, Jordan Zimmerman, Jason Marquis en een starter uit de groep Chien-Ming Wang, Yuniesky Maya en Luis Atilano. De bullpen bestaat voornamelijk uit jonge getalenteerde ‘armen’ met als aanvoerders closer Drew Storen en relievers Craig Stammen en Tyler Clippard.

De volledige depth chart van de Nationals vind je hier.

Met al deze investeringen en nieuwe gezichten mogen we volgend jaar een stuk meer verwachten van de Nationals. De strijd met de Mets en Marlins moeten zij zeker aan kunnen gaan nu, maar met een beetje geluk kunnen ze misschien wel een gooi doen naar de Wild Card.

Foto: commons.wikipedia.org

Ook leuk om te lezen