NFL Draft: Houd deze vijf teams in de gaten

Door

2012 NFL Draft - First RoundDe NFL Draft zal fans hebben van alle 32 franchises die denken dat hun team het verhaal van het weekend is, en terecht; daar ben je fan voor. Sportamerika.nl geeft je de top vijf van teams die je sowieso in de gaten moet houden van komende donderdag tot zaterdag. Zij hebben de goede kaarten in handen en kunnen ook weer bepalend zijn voor de overige 27 spelers aan tafel.

1. San Francisco 49ers: Het is zeldzaam dat een team dat de 31ste overall pick in de NFL Draft bezit aan het einde wel eens de meeste invloed kan hebben gehad. Maar zoals de Baltimore Ravens general manager al eerder treffend zei kan deze Draft wel een worden tot een “San Francisco 49ers Invitational.” Dankzij recente trades, gecompenseerde picks en een zeer grondige benadering van de NFL Draft over de afgelopen jaren hebben de 49ers dertien selecties verkregen in de Draft van deze maand. Niet slecht voor een team dat vorig seizoen de NFC championship won.

Phil Dawson, Nnamdi Asomugha en Glenn Dorsey tekenden al bij de 49ers tijdens offseason. General manager Trent Baalke heeft getrade voor Anquan Boldin en Colt McCoy. Het team uit San Francisco is duidelijk weer aan het herladen, maar kunnen een nog duidelijkere vuist maken op de Draft. Veel ogen zijn tijdens dit offseason gericht op Seattle en de agressieve moves van de Seahawks, echter denderen de 49ers de Draft binnen met heel wat gewicht in de strijd. En dan deden ze het tijdens offseason al niet slecht.

2. Philadelphia Eagles: Er is een nieuwe baas in de stad en hij krijgt nu al veel vertrouwen. Chip Kelly heeft de term “Dream Team” nog niet in de mond genomen maar heeft wel veel vertrouwen in het talent dat hij in zijn winkel heeft. De Eagles zijn een team om in de gaten te houden om een paar redenen. Allereerst vanwege alle activiteit die ze al aan de dag hebben gelegd dit offseason en ten tweede vanwege de richting die de Eagles zijn ingeslagen en dan gaat het om Kelly. Hij heeft zijn quarterback in Michael Vick en back-up Nick Foles lijkt ook nergens heen te gaan. Aan de andere kant is er ook een kans, en dat maakt het spannend, dat hij een gooi doet naar een Geno Smith of E.J. Manuel tijdens de eerste twee rondes van de Draft.

Het defensieve backfield onderging in maart al een extreme makeover, waarbij alle vier startende posities werden ingewisseld. Nieuwkomers Kenny Phillips, Cary Williams, Patrick Chung en Bradley Fletcher staan allen op de nominatie om de starten in Week 1. Dus, wat gaat Chip Kelly doen in de eerste ronde op No. 4? Het staat nog helemaal open. De tweede ronde selectie, de derde in die ronde, is ook een intrigerende.

3. St. Louis Rams: Waar de Seahawks en 49ers sterke zetten deden dit offseason, lieten de Rams zich ook niet onbetuigd. Het “derde” team in de NFC West baarde opzien met een lange termijn deal voor de dynamische tight end Jared Cook en sleepte Jake Long binnen voor een acceptabele prijs. Als beide spelers fit zijn, zijn ze directe upgrades voor de offense. De NFL Draft is echter waar de Rams diverse kaarten in handen hebben. Dankzij de Robert Griffin III trade een seizoen geleden, is St. Louis eigenaar van Washington’s eerste ronde pick (No. 22) als toevoeging op hun eigen pick (No. 16) dit jaar.

Er ligt een duidelijk noodzaak voor een wide receiver, die nog steeds niet opgevuld is tijdens offseason. In een interview met general manager Les Snead bleek het vertrouwen in jongelingen Chris Givens, Austin Pettis en Brian Quick vanuit de Rams organisatie. Vanuit het footballkijkende publiek was echter veel kritiek. St. Louis kreeg de meeste sacks van alle team te verduren, maar was ook het enige team in de NFC West dat niet verloor van de 49ers (een overwinning en een gelijkspel). Twee eerste ronde picks heeft grote waarde in een divisie dat steeds mooier, scherper en zwaarder wordt.

4. Jacksonville Jaguars: De Jags zijn aan zo ongeveer elke belofte gelinkt voor de aankomende Draft, maar lieten hun kaarten tot nu toe nog niet zien. We zullen pas op 25 april zien hoe het team reageert. Wordt het Sharrif Floyd? Geno Smith? Bjoern Werner? Oregon’s ultra-atletische outside linebacker Dion Jordan? Dee Milliner, de top corner? Of misschien Central Michigan left tackle Eric Fisher? De Jags hebben macht op No. 2 omdat ze ook nood hebben voor nieuw talent. Het is niet zo dat ze één bepaalde speler of positie zoeken, maar opnieuw (en dat zou nog jaren kunnen duren) is Jacksonville er weer vroeg bij op het bord. Toch ondergingen de Jaguars de voorbij maanden stilletjes aan een behoorlijke verandering in uiterlijk en persoonlijkheid. In David Caldwell, de nieuwe general manager, is een krachtige wind de Jaguars organisatie binnengeblazen die niet bang is om muren omver te gooien en tegen conventioneel in te gaan.

De nieuwe head coach, Gus Bradley, brengt jeugdige positieve energie en charisma met zich mee. Het kantoorpersoneel is vervangen door de nieuwe eigenaar (en zijn zoon) en de assistenten zijn ook vers van de pers. Door de Draft (en undrafted free agents) zullen de Jags proberen een basis te leggen voor een meer succesvol seizoen 2013/14. Wat de Jaguars doen zal ook gedeeltelijk het vervolg van de eerste ronde dicteren. Daarnaast bezit Jacksonville ook nog eens de eerste pick van de tweede ronde, die altijd zeer interessant is. Na de eerste dag spoeden alle team zich altijd naar hun kantoortjes om hun lijsten te herkalibreren. En als er dan nog een jonge hond is die oorspronkelijk op de nominatie stond voor een plekje bij, laten we zeggen, de eerste vijftien, en zomaar weggeslipt is naar plek 33, dan zou daar zo maar eens een klassieke “over-trade” kunnen plaatsvinden door de Jags.

5. Minnesota Vikings: De Vikings hebben twee picks in de eerste ronde en vier in totaal in de eerste drie rondes. Ze bezitten de 23ste pick, een erfenis van de Percy Harvin trade, en vervolgens de 25ste, slechts twee picks later. Misschien niet iets om ophef over te maken, maar dit jaar zijn het waardevolle picks. De 2013 NFL Draft is lang niet zo top-heavy als voorgaande en het niveau ligt ook aardig dicht bij elkaar. Twee picks in de eerste ronde is fijn en twee spelers uit de 20’s kan zomaar dezelfde waarde hebben als twee spelers in de ‘top negentien’. Minnesota deed het in 2012 ook al niet slecht met Matt Kalil (No. 4) en aan het einde van die eerste ronde ook nog eens Harrison Smith.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen