Robinson Cano: van All-Star naar dopingrecidivist

Door

Acht keer All-Star, World Series-kampioen in 2009, twee keer Gold Glove-winnaar en World Baseball Classic MVP in 2013. De 38 jaar oude Dominicaan Robinson Cano heeft bijna alles bereikt waar een jonge honkballer van droomt. Toch werd hij op 18 november 2020 voor de tweede keer in zijn carrière geschorst na betrapt te zijn op het gebruik van een verboden middel, in dit geval het prehistorische Stanozolol. Een tweede dopingschorsing betekent dat Cano het gehele MLB seizoen 2021 moet uitzitten, er van uitgaande dat er een volledig seizoen (162 wedstrijden) gaat komen. Waar ging het mis?

VROEGE CARRIÈRE

Cano, geboren op 22 oktober 1982 te San Pedro de Macorís, werd op 18-jarige leeftijd als amateur vastgelegd door de New York Yankees. Na vier jaar in de Minor Leagues debuteerde hij op 5 mei 2005 als tweedehonkman van de Bronx Bombers. Hij deed dit tegen de Tampa Bay Devil Rays. In deze wedstrijd sloeg de Dominicaan ook zijn eerste hit. Na een degelijk rookieseizoen, waarin hij als tweede eindigde in the Rookie of the Year-stemming achter Huston Street, kwam Cano’s eerste All-Star seizoen in 2006.

VAN ROOKIE NAAR GEVESTIGDE PROF

Cano werd in 2006 voor het eerst verkozen tot de All-Star Game. De tweedehonkman moest deze wedstrijd door een hamstringblessure echter aan zich voorbij laten gaan. Na de 35 dagen die hij door de blessure miste, ging hij vrolijk verder waar hij gebleven was. Aan het eind van het seizoen 2006 eindigde de Dominicaan met een slaggemiddelde van .342 en sloegen alleen Derek Jeter (Yankees) en Joe Mauer (Twins) een hoger gemiddelde in de American League.

De seizoenen 2007 en 2008 zijn stille seizoenen voor Cano en de Yankees. In 2007 weet de tweede honkman nog tot een slaggemiddelde te komen van .306 in 160 gespeelde wedstrijden, maar het helpt de Yankees niet te winnen van de Cleveland Indians. In de ALDS worden de Bronx Bombers met 3-1 verslagen.

Het seizoen 2008 staat voor Canó in het teken van een contract verlenging bij de Yankees. De Dominicaan tekent voor vier jaar bij tot 2011, waarin hij $28 miljoen gaat verdienen. Ook bevat het contract een verlengingsoptie waarbij de Yankees Cano voor de seizoenen 2012 en 2013 binnen de deur houden. Hij ontving $27 miljoen per seizoen. Het seizoen 2008 is het laatste jaar dat de Bronx Bombers in het oude Yankee Stadium spelen. Cano is in de laatste wedstrijd verantwoordelijk voor de laatste RBI, in een 7-3 overwinning tegen de Orioles. De Yankees missen in 2008 ook voor het eerst sinds 1993 de postseason.

DE GOUDEN JAREN

Cano en de Yankees winnen op 4 november 2009 de World Series met 4-2 van de Philadelphia Phillies. De tweedehonkman gooit bij een 7-3 voorsprong Shane Victorino van Phillies uit. Het zal de laatste uit blijken van de World Series.

Na de World Series-titel van de Yankees in 2009 speelt Cano tot 2013 in New York. In december van dat jaar tekent hij een contract voor tien jaar ter waarde van $240 miljoen bij de Seattle Mariners. Vanaf 2010 wordt Cano zeven keer uitgeroepen tot All-Star en wint Canó als Seatle Mariner in 2017 de All-Star MVP. Ook verzamelde Canó van 2010 tot 2013, twee Gold Glove Awards, vier Silver Slugger Awards en won in 2011 een Home-Run Derby.

DE DOPINGSCHANDALEN

Cano is met de Seattle Mariners op bezoek bij de Detroit Tigers als hij in de derde inning een bal op zijn hand krijgt. Cano raakt geblesseerd en verlaat de wedstrijd. Na de wedstrijd blijkt dat Cano zijn middenhandsbeentje gebroken heeft, waardoor hij minimaal de eerste helft van het seizoen 2018 zal missen. Twee dagen later wordt hij 80 wedstrijden geschorst voor het gebruik van Furosemide. Dit middel, dat gebruikt wordt om doping te verbergen tijdens een dopingtest, werd aangetroffen in het bloed van Cano. Hiervoor werd de Dominicaan per 5 mei 2018 80 wedstrijden geschorst. Ook zijn salaris over die periode moest hij inleveren.

Na zijn schorsing te hebben uitgezeten, komt het totaal aantal gespeelde wedstrijden in 2018 uit op 80. Het seizoen 2018 zal ook het laatste seizoen zijn voor Cano bij de Mariners. Op 3 december 2018 maken de New York Mets bekend dat zij Robinson Cano en Edwin Diaz aangetrokken hebben in een ruil met Seattle. In zijn eerste jaar heeft Cano wat opstart problemen bij de Mets, maar in het seizoen 2020 blijkt de tweede honkman het slaan niet verleert. In het corona geteisterde seizoen slaat Cano .316 en is het zijn beste seizoen sinds zijn vertrek bij de Yankees.

Op 18 november 2020 test Cano opnieuw positief op het gebruik van doping, ditmaal op het middel Stanozolol, een anabole steroïde die gewichtstoename en spiervorming stimuleert. MLB-commissioner Rob Manfred acht Cano schuldig en schorst hem voor 162 wedstrijden zonder salaris.

DE TOEKOMST VAN CANO

Deze tweede positieve dopingtest doet Cano’s kansen om na zijn carrière in de Hall of Fame terecht te komen slinken. Het is zonde dat een honkballer die een Hall of Fame-carrière heeft gehad door zijn eigen fouten vraagtekens bij zijn loopbaan zet. Cano’s contract loopt nog door tot en met het seizoen 2023, dus hij zal nog niet voor het laatst op een honkbalveld te zien zijn geweest. Alhoewel, een derde schorsing zou hem een levenslange schorsing opleveren. In het geval van Cano weet je het blijkbaar maar nooit.

Coverfoto: Rich Schultz

Ook leuk om te lezen