Trailblazers schakelen Rockets uit, Game 7 voor Nets en Raptors

Door

BannerPlayoffs

De Portland Trailblazers hebben vannacht de Houston Rockets uitgeschakeld in de playoffs. In een tot het slot boeiende wedstrijd bracht Damian Lillard Rip City en zijn supporters in extase door bij een stand van 98-96 en met nog 0.9 seconden op de klok, de winnende binnen te schieten. Kijk mee en geniet:

Saillant detail is dat in het gehele vierde kwart de ploeg uit Portland geen enkel schot wist te raken van achter de driepuntlijn. En hierdoor gaan de Trailblazers voor het eerst sinds 14 jaar weer eens naar de tweede ronde van de playoffs.

Play uit het boekje

Even voor Lillard’s beslissende schot had Chandler Parsons ervoor gezorgd dat de Rockets een voorsprong van twee punten namen door een gemiste poging van James Harden met een reverse layup te promoveren tot een basket. En daarmee leken de Rockets zeker van een beslissende wedstrijd, note bene in Houston zelf. Dezelfde Parsons liet zich echter met minder dan een seconde op de klok simpel in de luwte leggen door Lillard, die zich vrij gemakkelijk van zijn mandekker wist te ontdoen, een paar keer woest in zijn handen klapte om de aandacht van Batum te trekken en zo de ruimte voor zijn buzzer-beater creëerde.

De beslissende play was echter verre van toeval. Portland coach Terry Stotts had tijdens de huddle een tactiek uitgetekend die ervoor moest zorgen dat Lillard richting inbound passer Nicolas Batum zou komen lopen, mogelijk gemaakt door een screen van Wesley Matthews. Daardoor zou Portland twee opties hebben, Lillard en LaMarcus Aldridge. Stotts zei er het volgende over: “To be honest, I didn’t think Dame would come that open, Aldridge was probably the first look, but Dame came wide open.” Batum voegde daar aan toe: “The play was for LaMarcus, but Lillard was so wide open we had to break the play.” Een play uit het boekje dus.

Foto van de dag

Voor de statistieken

Volgens Elias Sports Bureau was het tevens het eerste walk-off schot die een playoff serie beslist sinds John Stockton de Utah Jazz met een driepunter naar de Western Conferenc Finals schoot.

Damian Lillard zorgt er in zijn eerste trip naar de playoffs dus voor dat de Portland Trailblazers weer een ronde verder komen. Hij eindigde de wedstrijd met 25 punten, schoot 8-op-14, waarvan zes driepunters.

Deron Williams helpt Nets naar beslissende Game 7 tegen de Raptors

De Brooklyn Nets hebben een beslissende wedstrijd tegen de Toronto Raptors afgedwongen door in het eigen Barclays Center met 97-83 te winnen. Al na het eerste kwart nam de ploeg van Jason Kidd een voorsprong van 15 punten, die ze in het vervolg van de wedstrijd ook niet meer weggaven. Na halftime namen de heren ook wat gas terug, waarschijnlijk al bezig met de alles beslissende wedstrijd voor een plek in de tweede ronde.

Grote man aan Nets’ zijde was Deron Williams die 23 punten, 4 assists, 5 rebounds en een steal noteerde. Voor de Raptors was DeMar DeRozan weer in vorm met 28 punten, 4 assists, 6 rebounds en 2 steals.

Niet ongeschonden

Het was wel even schrikken voor alles en iedereen die de Nets een warm hart toedragen. Williams crashte in de tweede helft naar de vloer met wat wederom op een enkelblessure leek. Kevin Garnett vroeg nog om hulp. Williams hinkte naar de bank, maar besloot toch om op de vloer te blijven. Hij schudde de pijn van zich af en hielp met 23 punten zijn ploeg aan de overwinning. En gelukkig maar. Want zonder Williams als leider en ballhandler blijft er weinig van ze over en dat snappen zijn ploeggenoten maar al te goed.

Deron Williams en zijn enkels zijn een verhaal apart. Dit gebeurde er in Game 5:

Deron-Lowry

Wist je dat?

Jason Kidd kreeg nog een boete van 25.000 dollar aan zijn broek voor kritiek op de officials in zijn persconferentie op donderdag. En wat is het Barclays Center zonder Jay-Z en Beyonce, die courtside zaten te juichen voor de Nets. Rapper Drake en actrice Ellen Pompeo deden hetzelfde, maar dan wel voor de Raptors.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Sinds ik hem in de seizoenspreview als enige koos tot ROY 2013, is Lillard my guy. Damn, wat een schot! Tijd voor een bijnaam: Little Dagger?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen