Touchdowns & Fumbles: Football is back…

Door

Miami Dolphins v Dallas Cowboys

Gisteren begon dan eindelijk het nieuwe football seizoen, officieus dan. Want hoewel de Cowboys en Dolphins gisteren in uniform en al het tegen elkaar op namen is het nog geen serieus football te noemen. Het preseason is eigenlijk de grootste marteling die er is, aan de ene kant is het football seizoen zo dichtbij, maar toch ook weer zo ver aangezien deze onzin nog vier weken aan houdt…vier hele lange weken.

Al jaren wordt er gesproken over het verkorten van het preseason, het meest besproken voorstel is om het preseason twee weken in te korten en het reguliere seizoen twee weken langer te maken. Echter is de kans klein dat dit er binnenkort van gaat komen, gezien de commoties rond hersenschuddingen en psychische problemen na de NFL zal Goodell niet snel besluiten om het seizoen nog langer te maken tot dat er bewijs is dat het spel veiliger is geworden.

En dus moeten we het nog steeds doen met vier weken football wat nergens over gaat, voor de teams waar er enkele position battles zijn kan het nuttig zijn maar zelfs hier hebben de meeste trainers en coaches na de trainingskampen al wel een idee wie ze in de basis gaan zetten. In het preseason kom je namelijk veelal de b-garnituur tegen en niet de toppers die je in het reguliere seizoen zal tegen komen. Zo was Pete Carroll van de Seattle Seahawks al tijdens het trainingskamp van 2012 zeer gecharmeerd van Russell Wilson, de twee preseason wedstrijden die hij vervolgens speelde diende meer als bevestiging voor wat hij eerder had gezien.

Verder kan het voor rookies een gunstige introductie tot de NFL zijn, in plaats van meteen voor de leeuwen te worden gegooid kunnen ze door middel van dit soort wedstrijden al een beetje wennen aan het tempo, maar nogmaals, dit kunnen ze ook tijdens de trainingen al en tijdens het preseason kom je dus veelal reserves tegen.

En dan de resultaten, die zeggen natuurlijk ook helemaal niks evenals de uitblinkers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals Victor Cruz die in 2011 een fenomenale wedstrijd tegen de Jets speelde waardoor de Giants zich genoodzaakt zagen de jonge receiver er bij te houden. Dit zou een jaar later resulteren tot de geboorte van een nieuwe Pro Bowl receiver. Maar verder zegt het helemaal niets, Blaine Gabbert had vorig jaar een QB rating van 95.0, Trent Edwards had een rating van 100.5. Daarnaast had Travaris Cadet (wie kent hem niet) van de New Orleans Saints de meeste reception yards en bestond de top drie qua rushing uit William Powell (Inmiddels uit de NFL), Rashad Jennings en Nate Eachus.

Kortom het preseason dient op sommige fronten een nut, maar om het over vijf weken uit te smeren is simply too much en is gewoon een pure marteling voor menig NFL-fan. Zelfs naar de wedstrijden van mijn Seahawks kijk ik niet echt uit, resultaten zeggen immers toch niets. Herinneren we ons namelijk nog de Detroit Lions van 2008? Die waren zo ontzettend slecht dat ze zestien wedstrijden achter elkaar verloren zonder te winnen. In het preseason wonnen ze echter alle vier hun wedstrijden, maar in het reguliere seizoen bleek dit niets waard te zijn.

Nee, voor mij kunnen deze vier weken niet snel genoeg voor bij gaan, en ergens bid ik dat de NFL vrij snel besluit om het toch te verkorten tot twee weken, want vier weken preseason-football, daar doe je niemand een plezier mee.

De Lions waren in 2008 perfect in augustus...tot het moment dat het ergens om ging.
De Lions waren in 2008 perfect in augustus…tot het moment dat het ergens om ging.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen