Toews en Kane tekenen megacontracten in Chicago

Door

2013 NHL Stanley Cup Final - Game Six

De NHL is de afgelopen tien jaar anderhalf seizoen kwijt geraakt aan stakingen. Het gehele seizoen 2004-2005 ging verloren, maar ook in de eerste helft van seizoen 2012-2013 werd niet gespeeld. De reden? De eigenaren vonden dat de salarissen van de spelers te hoog waren, maar amper een jaar later lijkt de ellende vergeten en tekenen supersterren Jonathan Toews en Patrick Kane van de Chicago Blackhawks bij voor gemiddeld meer dan tien miljoen dollar per jaar.

Megacontracten

Fans in de NHL zijn loyaal en zij zorgen voor recordinkomsten sinds de lockout van 2013. Zodoende stijgt de salary cap. Om een competitief team op de been te brengen rekenen GM’s de stijgingen al door. Goede voorbeelden zijn de net getekende contracten van Cory Schneider, Patrick Kane en Jonathan Toews. De achtjarige contracten van Toews en Kane hebben vanaf de zomer van 2015 een cap hit van 10,5 miljoen dollar en zijn daarmee de grootste contracten in de NHL sinds de introductie van de salary cap in 2005. Cory Schneider verdient vanaf die zomer zes miljoen dollar per jaar. Dat is meer dan zijn legendarische voorganger Martin Brodeur per jaar verdiende sinds 2005.

Zolang de inkomsten van de NHL toenemen zullen nieuwe contracten alleen maar stijgen, maar wat als het eens twee jaar tegen zit en de inkomsten van de league dalen? Dan zijn de grote langjarige contracten van de spelers waarschijnlijk een blok aan het been van de eigenaren en zullen de clubs weer aansturen op een nieuwe lockout, al dan niet op basis van hun eigen stommiteiten.

De voorgaande lockouts

In de zomer van 2004 stond de NHL nog aan de rand van de afgrond. De populariteit van de sport daalde tot extreem laag niveau. Stadions waren slecht gevuld, de kijkcijfers waren laag en de spelerssalarissen bedroegen 76% van de totale inkomsten. Een onhoudbare situatie en daarom pleitte de NHL voor een salary cap. Die salary cap moest ervoor zorgen dat de salarissen van de spelers mee zou bewegen met de inkomsten van de league. Na een jaar onderhandelen werd de lat gelegd op 54%. En 39 miljoen dollar per team voor het eerste jaar.

Op 15 september 2012 eindigde de CAO en werd het aandeel van de spelers ter discussie gesteld. Inmiddels was de NHL gezond en waren de inkomsten flink gestegen, net als de salarissen van de spelers. In januari 2013 kwam er een akkoord en werd de verdeelsleutel tussen clubs en spelers vastgesteld op vijftig procent. Tevens kreeg elk team kreeg de mogelijkheid om de salarissen van twee spelers zonder straf af te kopen. Zo konden teams het huishoudboekje op orde krijgen, om het amper anderhalf jaar weer stevig onder druk te zetten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen