The MLB All-Star Game: Het circus strijkt neer in Washington

Door

De MLB All-Star break zit er aan te komen en dat houdt in dat de traditionele Homerun Derby en de MLB All-Star Game weer gespeeld gaat worden. Dit jaar strijkt het circus voor het eerst sinds 1969 neer in Washington.

DE HISTORIE

De eerste All-Star game werd op 6 juli 1933 gehouden in Chicago op Comisky Park, de voormalige thuishaven van de White Sox. De American League trok toen aan het langste eind met 4-2.

Sindsdien zijn er 88 wedstrijden gespeeld waar zowel de AL als de NL 43 keer hebben gewonnen en twee keer werd het een gelijkspel. De American League heeft de laatste vijf wedstrijden gewonnen, dus de NL zal er op gebrand zijn om de losing streak te doorbreken.

De startende werpers vorig jaar waren Chris Sale voor de AL en Max Scherzer voor de NL. Beide pitchers staan nu ook weer op het roster en vooral bij Scherzer is de kans groot dat hij weer mag starten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-1 voor de AL met de inmiddels geschorste tweede honkman van de Seattle Mariners, Robinson Cano, als MVP.

DE THUISHAVEN

Zoals eerder al is vermeld  werd de laatste All-Star game in Washington in 1969 gehouden. Het team heette toen nog de Washington Senators, het stadion was het Robert F. Kennedy Memorial Stadium en Steve Carlton was de winnende pitcher voor de National League (9-3). Al deze namen zijn niet meer relevant in het hedendaagse baseball. De Senators zijn sinds 1971 de Texas Rangers geworden, de voormalige Montreal Expos zijn in 2005 verhuisd naar Washington en gingen verder onder de huidige naam Washington Nationals. Het RFK Stadium werd na het 2007 seizoen ingeruild voor Nationals Park en Steve Carlton is sinds 1994 een Hall of Famer.

WALKOFF HOMERUN

De eerste MLB wedstrijd van de Nationals in Nationals Park was er eentje met een legendarische afloop. Ryan Zimmerman, die overigens nog steeds onder contract staat bij de Nationals, sloeg in de negende inning met 2 outs een walk-off homerun voor een 3-2 zege op de Atlanta Braves.

Het stadion heeft een totaal aantal van 41.339 plaatsen al hebben de Nationals een gemiddelde van 31.775  toeschouwers¹ per wedstrijd. Het stadion heeft een rating van 1.095, dat wil zeggen dat het een hitter friendly park is. Dat kan dus van pas komen bij de Homerun Derby, al is het lang niet zo extreem in het voordeel van de slagmannen zoals het in Coors Field in Colorado is.

WANNEER BEGINNEN DE FESTIVITEITEN?

Alles draait deze week natuurlijk om de All-Star wedstrijd, maar er gebeuren meerdere dingen. De dingen die het volgen waard zijn beginnen op maandag 16 juli wanneer de Homerun Derby op het programma staat. Deze begin om 20.00 uur plaatselijke tijd, wat betekent dat het om 02.00 uur in de nacht in Nederland begint. Niet echt ideaal, tenzij je een nachtbraker bent natuurlijk. Gelukkig zijn er altijd de volgende ochtend wel highlights te vinden. Over de Homerun Derby straks nog meer.

Het event wat het hoofdgerecht vormt is de jaarlijkse All-Star Game. Deze vindt plaats op dinsdag 17 juli om 19.30 plaatselijke tijd. Ook dit is voor de Nederlanders weer in de nacht, namelijk om 01.30 uur.

DE ROSTERS

De rosters worden jaarlijks samengesteld door een voting onder de spelers en nog een wildcard voting door het publiek voor de laatste plekken. Iedere speler met de meeste stemmen op zijn positie wordt een starter. De reserves worden daarna gekozen en belangrijk is daarbij te vermelden dat iedere MLB club een All-Star levert. Zo is het dus dat zelfs een matige ploeg vertegenwoordigd wordt, iets waar veel discussie over is. Uiteindelijk komen zowel de American League als de National League tot een roster van 34 man, waarvan er een paar vanwege blessures of rustdagen niet in actie zullen komen. Zo is bijvoorbeeld Trevor Bauer de vervanger van Justin Verlander, omdat Verlander op 15 juli nog in actie moet komen.

De fanvote werd dit jaar gewonnen door shortstop Jean Segura van de Seattle Mariners in de AL en door eerste honkman Jesus Aguilar van de Milwaukee Brewers in de NL.

NL ROSTER:

AL ROSTER:

DE KRITIEK OP DE SELECTIE

Doordat elke MLB club minimaal één All-Star krijgt kan het dus zijn dat er goede spelers buiten de boot vallen omdat zij bij een club spelen die al een All-Stars leveren. Bekendste voorbeeld van dit jaar is Blake Snell. Snell is een speler van de Rays en die hebben in catcher Wilson Ramos al een All-Star. Maar op basis van een hoop statistieken had Snell het dit jaar verdiend om mee te mogen doen in Washington.

Snell staat namelijk in de AL:

4e in WAR van pitchers: 4.3

2e in ERA (waar natuurlijk wel haken en ogen aan zitten.): 2.09

8e in WHIP: 1.026

8e in K/9 voor starting pitchers: 10.241

4e in Adjusted ERA+: 191

Dit zijn allemaal legitiem goede statistieken wat normaliter een garantie zou moeten zijn voor een uitverkiezing. Helaas is dat bij Snell dus niet het geval. Natuurlijk heeft het er ook mee te maken dat er veel goede pitchers op dit moment in de American League spelen, dus dat moeten we zeker wel meenemen in deze beoordeling. Toch wringt de schoen. Een All-Star game moet de beste spelers van het seizoen bij elkaar brengen en dat is nu in het eerste geval niet wat er gebeurt. Vergelijk zijn statistieken maar eens met de wel tot All-Star verkozen pitcher J.A. Happ van de Toronto Blue Jays. Overigens is het niet uitgesloten dat Snell alsnog als vervanger aan het roster wordt toegevoegd. Dat is namelijk ook tijdens het schrijven van dit artikel met Zack Greinke van de Arizona Diamondbacks gebeurd. Hij is opgeroepen als vervanger van de werper van de Cubs: Jon Lester.

OEUVREVOTE OF GEBREK AAN BETER?

Salvador Perez krijgt bijvoorbeeld meer een oeuvre stem en het feit dat hij een van de weinige spelers van naam is bij de Kansas City Royals. Natuurlijk doet hij het defensief goed maar offensief zijn de cijfers echt abominabel te noemen. Met een OBP van .257 en een SLG van .386 zit hij historisch laag voor zijn doen. Het kan niet hard gemaakt worden, maar zou hij voor de Yankees of Astros spelen dan zou hij met deze cijfers niet opgeroepen worden aangezien zij al genoeg andere spelers leveren. Wat ook meespeelt is dat er dit seizoen weinig uitblinkende catchers zijn qua offensieve bijdrage, dus aan die kant is het ook wel weer te snappen dat er wordt gekozen voor een vertrouwde naam.

DE WEDSTRIJD

In 2017 was er een ingrijpende regelverandering die vastzat aan de jaarlijkse MLB All-Star game. Voor 2017 kreeg het winnende team homefield advantage in de World Series. Won de National League, dan kreeg de afgevaardigde van die league in de World Series dus een groot voordeel. Zo stond er te veel op het spel voor een game die eigenlijk vooral als exhibition game met alle lol incluis moet dienen. Het plezier en het vermaak van de fans staat dus sinds vorig jaar weer voorop. Vooral voor de jonge kijkers moet het een waar feest zijn. Zo is het vorig jaar al een stuk losser geworden in het veld. Zo maakte de DH van de American League, Nelson Cruz, vorig jaar een foto met umpire Joe West voordat hij aan zijn slagbeurt ging beginnen.

 

DE HOMERUN DERBY

Zoals al eerder is vermeld begint de Homerun Derby een dag eerder. Sinds 2015 is er ook het nodige veranderd aan deze competitie, vooral om het toegankelijker te maken voor het publiek. Waar voorheen spelers een aantal outs hadden wordt er tegenwoordig via een tijdklok gespeeld. Ook nemen de spelers het direct tegen elkaar op in een single-elimination bracket. Iedere speler heeft 5 minuten de tijd om zo veel mogelijk dingers te slaan. Eventueel zijn er nog bonusseconden te verdienen bij extra verre homeruns.

HET DEELNEMERSVELD

Homerun derby bracket

Helaas komen nog steeds niet alle grote namen op dit event af, daarover later meer. Bryce Harper is de grote publiekstrekker, hij mag namelijk voor zijn eigen fanbase de ballen het stadion uit slaan. Verder doet de verrassing van dit jaar mee, Jesus Aguilar. De Venezolaan heeft dit lopende seizoen inmiddels al 23 homeruns achter zijn naam in 296 PA’s. Hij is dus samen met Harper de grote favoriet, al wil dat natuurlijk niets zeggen. Wat verder opvalt is dat alleen Alex Bregman in de American League speelt, de rest komt allemaal uit voor een ploeg uit de National League.

VORIGE WINNAARS

Sinds het nieuwe format zijn dit de winnaars met daarachter de clubs waarvoor ze toentertijd uitkwamen:

2015: Todd Frazier (Cincinnati Reds)

2016: Giancarlo Stanton (Miami Marlins)

2017: Aaron Judge (New York Yankees)

DE HOMERUN DERBY VLOEK

Er wordt vaak gesproken over een vloek omdat spelers dikwijls een hoop minder homeruns slaan nadat ze hebben meegedaan aan de Homerun Derby. Vaak wordt als reden aangevoerd dat de timing veranderd van hun slag. Maar uiteindelijk blijkt dit vooral een mythe te zijn. De factor geluk zal ook altijd meespelen en in een sport waar men voornamelijk hot and coldstreaks heeft kunnen zelfs de grote sluggers wel eens een minder half jaar hebben. En vooral zijn het vaak de spelers die in het eerste gedeelte van het seizoen een redelijk inflated HR/FB ratio hebben. Maar of het de grote spelers ook kan overtuigen valt nog maar te bezien, aangezien er dit jaar grote namen als Stanton, Judge en ook J.D. Martinez ontbreken. Al zal het mooi zijn als ooit de grootste sluggers mee gaan doen, net zoals dat alle All-Stars ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

¹https://www.baseball-reference.com/teams/WSN/attend.shtml

coverfoto: Geoff Burke-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen