Korte stop Troy Tulowitzki naar Blue Jays

Door

Tulo

Korte stop Troy Tulowitzki komt de rest van het seizoen uit voor de Toronto Blue Jays. José Reyes bewandelt de omgekeerde weg, maar volgens meerdere Amerikaanse bronnen is de kans groot dat hij nog voor de trade deadline naar een andere club gaat. Naast Tulo sturen de Colorado Rockies ook relief pitcher LaTroy Hawkins naar de Blue Jays.

Voor Tulowitzki zelf kwam de overgang als een verrassing. Natuurlijk was hij al vanaf het begin van het seizoen onderwerp van gesprek en hadden meerdere Amerikaanse media het over een mogelijke transfer van de korte stop. Tegen de Chicago Cubs begon hij vannacht gewoon in de basis. Tulo ging 0-uit-5 met één RBI en werd in de negende inning naar de kant gehaald voor linksvelder Brandon Barnes. Na afloop ging het balletje rollen en was het uiteindelijk Fox Sports-verslaggever Ken Rosenthal die als eerste het nieuws wist te melden.

Volgens diezelfde Rosenthal had Rockies-eigenaar met de korte stop afgesproken dat hij niet zou worden geruild zonder eerst te hebben overlegd met hem. Daarnaast zou hij niet naar een bepaald team worden gestuurd als hij het niet wilde.

De overgang van Tulowitzki naar de Blue Jays is best verrassend. Toronto is dit jaar namelijk aanvallend absoluut het sterkste team in de Major League. De club gaat bijvoorbeeld aan de leiding als het gaat om runs (528), doubles (196) en binnengeslagen punten (509). Daarnaast staan de Blue Jays op een derde plaats met 130 homeruns. Alleen de New York Yankees (131) en Houston Astros (136) slaan er meer. Het aantrekken van de korte stop maakt Toronto aanvallend alleen maar sterker. De pitching is dit jaar echter een probleem. Met een ERA van 4.07 staat men op een 23ste (!) plaats. De startende werpers noteren samen een ERA van 4.38.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat men ervoor kiest om één van de andere veldspelers nu te verhandelen om een pitcher aan het team toe te voegen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen de Jays, mits iedereen fit blijft, met deze opstelling de rest van het seizoen spelen. Een lineup waar je als tegenstander niet blij van wordt.

– Devon Travis (2B);
– Josh Donaldson (3B);
– Jose Bautista (RF);
– Troy Tulowitzki (SS);
– Edwin Encarnación (DH);
– Justin Smoak (1B);
– Russell Martin (C);
– Chris Colabello (LF);
– Kevin Pillar (CF).

Een team met ontzettend veel aanvallende kwaliteiten. Toch moet er één maar geplaatst worden. Van de negen spelers in deze lineup zijn er namelijk acht rechtshandig. Alleen Smoak kan zowel links- als rechtshandig slaan.

Natuurlijk is Tulowitzki niet alleen aanvallend een goede versterking voor de Blue Jays. De 30-jarige korte stop heeft in zijn loopbaan al meerdere malen laten zien dat hij ook verdedigend één van de beste spelers in de Major League is.

Het grootste minpunt bij Tulowitzki is zijn fitheid. In de afgelopen drie seizoenen kwam hij slechts 264 keer in actie. In 2012 speelde hij 47 duels en vorig jaar was het na 91 wedstrijden al voorbij vanwege een heupblessure. Dit jaar heeft de korte stop nauwelijks last van blessures. In totaal speelde hij al 87 wedstrijden. Na vannacht is zijn slaggemiddelde .300 en heeft hij twaalf homeruns en 53 binnengeslagen punten.

Hawkins
LaTroy Hawkins begon dit seizoen als closer bij de Rockies, maar verloor die rol al snel. Op 7 april noteerde hij zijn eerste save van het seizoen, maar vervolgens kreeg hij in de twee wedstrijden erna in totaal vijf earned runs tegen. Op dit moment is zijn ERA 3.63 en heeft hij twee saves en twintig strikeouts. Het goede nieuws voor de Blue Jays is dat Hawkins in de maanden juni en juli in totaal slechts twee earned runs tegen kreeg.

Reyes
José Reyes verruilt na 2,5 jaar de Blue Jays voor de Rockies. De korte stop is net als Tulo blessuregevoelig. In 2013 kwam hij bijvoorbeeld slechts 93 keer in actie en ook dit jaar speelde hij pas 69 wedstrijden. In die wedstrijden noteerde Reyes een slaggemiddelde van .285, vier homeruns en 34 RBI. Ook stal hij zestien honken. De kans dat de korte stop door de Rockies wordt verhandeld, is volgens meerdere Amerikaanse bronnen groot.

Naast Reyes krijgt Colorado ook de beschikking over Miguel Castro en twee minor league pitchers.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen