Team Canada wint World Cup of Hockey

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 14 - United States v Canada

Canada heeft gisteravond in eigen land de inaugurele World Cup of Hockey in de wacht gesleept. Het toernooi werd beslist in een best-of-3 finale, die door Canada met 2-0 werd gewonnen. Lang leek Team Europe, het all-star team van Europese spelers uit de niet individueel deelnemende landen, een derde wedstrijd uit het vuur te slepen, maar twee late goals van de Canadezen (eindstand 2-1) hielden hen met lege handen.

“Het is best wel speciaal,” zei sterspeler Sidney Crosby tegen ESPN. Team Canada is ongeslagen (12-0-0) sinds het Olympisch toernooi in Sotsji in 2014 (foto). “Dit is niet gemakkelijk om vol te houden en een deel van ons speelt al samen sinds de eerste wedstrijden in Rusland. Iedereen begrijpt dat je als speler van Team Canada alles moet doen om te winnen.”

Het toernooi bleef niet zonder kritiek. Niet alle wedstrijden waren uitverkocht – inclusief de finales – en de komst van Team North America (de beste jonge Noord-Amerikaanse spelers vormden hun eigen team) benadrukte de rol van het evenement als showcase voor NHL-talent. De league gaf eerder al toe mogelijk niet eens quitte te spelen op het toernooi. Het doel is echter de sport te promoten via nieuwe kanalen. In de VS was de World Cup dan ook niet te zien bij de gebruikelijke uitzendpartner NBC, maar bij hun concurrent ESPN.

De Noord-Amerikaanse competitie onderhandelt nog altijd over de deelname van spelers aan de Olympische Spelen in 2018. De kans dat ze nog tot een overeenkomst komen lijkt overigens klein. Canada heeft dankzij deze overwinning nu de laatste drie serieuze wereldtoernooien met NHL-spelers op hun naam geschreven. Die reeks wordt bij eventuele uitsluiting van NHL-spelers bedreigd, omdat de Russische KHL wel hun profs naar de Spelen zal sturen.

Foto: Getty Images/archief

Ook leuk om te lezen