Tampa Bay Lightning: in Bishop we trust

Door

Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightning behaalde dinsdagnacht in game 6 tegen Montreal Canadiens de Eastern Conference Final in de Stanley Cup Play-offs. De ploeg doet dat, onder leiding van een offensieve speelstijl waarin niet alleen Steven Stamkos, maar ook de ‘Triplets’ line bestaande uit Tyler Johnson, Nikita Kucherov en Ondrej Palat, uitstekend tot hun recht komen. Met behulp van de offensieve D-man Victor Hedman is vrijwel elke aanval van de club gevaarlijk en leidt tot veel goals. Maar al jaren wordt gezegd:
“Offense wins games, defense wins championships.”
Met die wijsheid in het achterhoofd mag Tampa Bay blij zijn dat zij ook nog beschikken over een betrouwbare doelman in Ben Bishop.

Nieuw in de play-offs

Voor wie de NHL enkel in de play-offs volgt, is Bishop een grote onbekende. De 28-jarige Amerikaanse doelman maakt dit seizoen zijn debuut in de NHL Play-offs. Eigenlijk zou hij dat vorig jaar al doen, maar toen raakte de goalie in aanloop naar de eerste ronde tegen Montreal Canadiens geblesseerd. Omdat Tampa Bay toen de eerste ronde niet overleefde, werd een debuut in de play-offs met minstens een seizoen uitgesteld.

Debuut in de NHL dankzij Sarah Palin

Een debuut van Bishop komt nooit zonder mooi verhaal, zo lijkt het. In 2008 maakte Bishop zijn debuut in de NHL namens St. Louis Blues nadat teamgenoot Manny Legace geblesseerd was geraakt, toen hij over een stuk tapijt was gestruikeld. Dit tapijt lag op het ijs vanwege de ceremoniële puck drop van toenmalig presidentskandidate Sarah Palin bij de thuiswedstrijd tegen Los Angeles Kings.

Bishop maakte daarna nog geruime tijd indruk in de AHL en verdiende daarmee een ruil naar Ottawa Senators. Zij maakten een kapitale fout door de doelman aan Tampa Bay Lightning te verruilen voor aanvaller Cory Conacher. Conacher speelt inmiddels zijn wedstrijden in de AHL voor Utica Comets.

2 meter en 1 centimeter

De ster van Bishop was echter rijzende en dit seizoen bracht hij zijn ploeg al tot bij de laatste vier ploegen in de play-offs. De 2,01 meter lange doelman is een imposante verschijning in het net en dat helpt hem om zijn ploeg de kans te geven met de goals van Stamkos en de ‘Triplets’ line wedstrijden te winnen. Bishop noteerde in de twee eerste ronden een GAA van 1,88 en een save percentage van 93,1%. Van de reguliere basisspelers kunnen alleen Braden Holtby en Henrik Lundqvist aan deze cijfers tippen: een mooie confrontatie met New York Rangers ligt voor ons.

Het debuut van Bishop in de play-offs is een mooi debuut en met de geschiedenis in de hand, zou het zomaar weer eens een heel memorabel debuut kunnen worden. Een game 7 win tegen Detroit Red Wings, een imponerende serie tegen Montreal Canadiens en? De tijd zal het leren. Tot zover genieten we nog maar even van wat Bishop momenten.

Ook zonder stick is Bishop een uitermate goede doelman.

Of met zijn voeten.

Bishop maakt ook saves als hij niet eens op het ijs staat.

Bishop is nooit verslagen, voordat de puck in het net ligt.

Nooit is ook echt nooit.

Het leveren van een assist is ook geen probleem.

De doelman is ook een prima entertainer.

Eerlijk is eerlijk; Bishop is ook maar een mens en helpt het lot graag een handje.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen