Super Bowl preview: Beide coaches hebben Cyclones bloed

Door

fox-carroll

John Fox en Pete Carroll hebben op het eerste gezicht weinig gemeen. De Broncos HC is ogenschijnlijk een rustige man. Pete Carroll is extraverter. Toch hebben beide coaches een gemeenschappelijke link: beiden waren ze assistent coaches voor het football team van de Iowa State Cyclones.

Pete Carroll
Carroll (1951), die in 1974 begon met coachen heeft bij vele grote universiteiten gecoached. Met USC als meest bekende vanwege de vele successen. Ongetwijfeld zal hij beïnvloed zijn door Arkansas Razorbacks’ legendarische coaches Lou Holtz en Monte Kiffin waarvoor hij in ‘77 de secondaries van de onder zijn hoede had. In ’78 had hij dezelfde baan, maar dan voor de Iowa State Cyclones onder Earle Bruce die hem het jaar daarop meenam naar Ohio State. In deze beginjaren onder deze geweldige coaches is de kiem gezaaid voor zijn defensieve genialiteit.

John Fox
Fox (1955) begon zijn carrière als coach bij San Diego State University, zijn oude school. Daar was hij verantwoordelijk voor de defensive backs. Na verschillende contracten kwam hij in 1984 bij Iowa State terecht. Al die jaren als defensive back coach. Al vroeg in zijn coachbestaan kwam hij in de NFL. Hij is begonnen bij de Pittsburgh Steelers in 1989, maar zijn meest bekende jaren zijn toch die bij de Carolina Panthers waarmee hij in 2003 de Super Bowl verloor tegen een ongenaakbare combinatie van Tom Brady en Bill Belichick. Net als Carroll staat Fox te boek als een defensieve georiënteerde coach.

Super Bowl XLVIII Preview

Frappant
Hoewel beide coaches bekent staan om hun verdedigende kwaliteiten stond USC te boek als een offensieve powerhouse en iedere NFL volger weet wat de Broncos dit seizoen aanvallend hebben gepresteerd. En dat allemaal met Iowa State Cyclone bloed door de aderen bij beide coaches.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen