Stanford Routt eerste slachtoffer van nieuw regime in Oakland

Door

Afgelopen donderdag werd cornerback Stanford Routt het eerste slachtoffer van het nieuwe Oakland Raiders bestuur onder general manager Reggie McKenzie. Met McKenzie en nieuwe headcoach Dennis Allen als kersverse bewindhebbers lijken de Raiders vastbesloten om Al Davis te doen vergeten, en daarmee niet langer het grapje van de NFL te willen zijn.

Routt was in 2005 de snelste tijdens de NFL Combine met 4.27 seconden op de 40-yard sprint. Het was dan ook geen verassing dat hij in de tweede ronde van de draft werd gekozen door Al Davis, die jaarlijks liet zien dol te zijn op de snelste spelers. Na het vertrek van Nnamdi Asomugha naar de Philadelphia Eagles vorig seizoen was Routt de beste overgebleven cornerback in Oakland, en Al Davis beloonde hem in februari met een contractverlenging ter waarde van 31,5 miljoen dollar over drie jaar, een deal die in augustus werd verlengd tot 54,5 miljoen over vijf jaren om Oakland’s salary cap ruimte te vergroten.

Ondanks het label ‘beste Raiders cornerback’ had Routt, na het seizoen goed te zijn begonnen, grote moeite met het verdedigen van receivers naar mate het seizoen vorderde. Hij liet acht touchdowns toe en was met 17 penalties de leider in die categorie onder defensive backs.

Met het ontbinden van Routt’s contract laat McKenzie zien dat spelers die ondermaats presteren maar toch een groot salaris ontvangen zich niet veilig moeten voelen. Richard Seymour, de veteraan die komend seizoen vijftien miljoen dollar zal verdienen, zal wel in Oakland blijven. Toch heeft het team nog veel werk te doen om geld vrij te maken voor de contractverlengingen van Michael Bush en Tyvon Branch, die bij het begin van het nieuwe league-jaar free agents zullen zijn. Kandidaten voor ontslag zouden onder andere Aaron Curry, Michael Huff en John Henderson kunnen zijn.

Doordat Routt zijn contract verscheurd zag worden mag hij onmiddellijk op zoek naar een nieuw team, in tegenstelling tot de spelers die hun contract uitdienden en in maart free agents zullen zijn. Naar verluid heeft Routt inmiddels contact gehad met de Dallas Cowboys, Tennessee Titans, Buffalo Bills, Minnesota Vikings en Kansas City Chiefs.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen