Spotlight NCAA: Kevin van Wijk (Valparaiso Crusaders)

Door

Wekelijks zal Sport Amerika op deze plek een college speler belichten. Een korte schets over zijn prestaties, verleden en huidig, en toekomst. Deze week beginnen we met een Nederlander: Kevin van Wijk.

Van Wijk is 22 jaar, afkomstig uit Hoofddorp, en bezig aan zijn tweede jaar bij de Valparaiso Crusaders. In zijn eerste jaar bleef zijn inbreng mede door blessures beperkt tot slechts 13 minuten en kwam hij niet verder dan 5 punten en iets meer dan 2 rebounds per duel. Dit jaar is Van Wijk als junior fit en dat blijkt uit zijn statistieken. Hij verdubbelde zijn minuten bijna naar 24 en scoorde gemiddeld zo´n vijftien punten en pakte vijf rebounds.

De Crusaders spelen in de relatief zwakke Horizon League en bezetten daarin de tweede plaats, achter Cleveland State University. Het laatste duel in het regular season staat op 24 februari op het programma, waarna Van Wijk met zijn team in maart een plaatsingstoernooi speelt voor het NCAA tournament. Als top twee team hoeft Valparaiso maar twee duels te winnen voor winst in het toernooi dat recht geeft op een startbewijs in March Madness. Psychisch hebben de Crusaders een voordeel op Cleveland, de verwachte tegenstander bij het eventueel bereiken van de finale, vanwege de ruime 59-41 overwinning vorige week.

Van Wijk was in die wedstrijd en het duel erna niet fit en moest afhaken vanwege een blessure. Twee dagen geleden kwam de Nederlander weer in actie tegen de Chicago Flames. Hij was goed voor 11 punten en was daarmee een van de drie spelers met meer dan 10 punten bij de Crusaders. Hij werd dit seizoen  tweemaal verkozen tot speler van de week van de Horizon League en is met regelmaat belangrijk voor zijn team. Hoe ver Van Wijk het gaat schoppen in zijn basketballoopbaan zal het komende jaar blijken (hij mag in 2013 eventueel deelnemen aan de NBA draft), maar hij laat zich dit seizoen in elk geval zien bij Valparaiso.

De Crusaders spelen dit seizoen nog drie duels, op 17, 21 en 24 februari. De wedstrijden in het Horizon League Tournament zijn op 3 en 6 maart.

1 Reactie
  1. Jan Willem 11 jaar ago

    Hi Hans. Nederlanders in NCAA: Charlon Kloof (St. Bonaventure Bonnies), Kevin Bleeker (Canisius Golden Griffins), Thomas van der Mars (Portland Pilots), Berend Weijs (Maryland Terrapins), Jan van der Kooij (Longwood Lancers)..en dan Kadeem. Volgens mij heb je ze dan allemaal…,

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen