Specta-cole-air! Cole’s 15 K’s leiden ‘Stros naar 2-0

Door

Dat hij mogelijk de Cy Young Award gaat winnen, was al duidelijk. Afgelopen nacht heeft ace Gerrit Cole echter bewezen ook prima uit de voeten te kunnen in de playoffs. De 29-jarige werper werd de derde pitcher in de geschiedenis met 15 of meer strikeouts in een playoffduel, na Bob Gibson (17) en Kevin Brown (16). Alex Bregman verzorgde de benodigde offense tegen Blake Snell, waardoor de Astros één winstpartij verwijderd zijn van een plek in de ALCS, vermoedelijk tegen de Yankees.COLE ABSURD

Werden de Rays op vrijdag nog ge-‘Verlandered’, aldus manager Kevin Cash, nu kregen ze een koekje van Cole. De Floridianen kregen niets voor elkaar op de pitch mix van hun tegenstander, die 100 mph fastballs afwisselde met 83 mph curves en 90 mph sliders. Het was een ‘Ray’gelrechte slachting. Vooral de tweede inning was waanzinning. Nadat Cole in de openingsinning Meadows en Choi al aan de kant geschoven had, maakte hij snel werk van Avisail Garcia (3 pitches, K), Brandon Lowe (3 pitches, K) en Travis d’Arnaud (4 pitches, K) in de tweede inning.

Het hield daarna niet op. Eén strikeout in innings drie en vier, nog een keer ‘the side’ in inning vijf: iedereen moest eraan geloven. Aan het eind van de rit had elke Rays-starter tenminste één strikeout van Cole om z’n oren gekregen, met drie stuks voor Ji-Man Choi en Brandon Lowe. SportAmerika MLB-analyst Mike van Dijk stuurde na afloop een bericht: “Ik ga on the record hier: Cole en JV kunnen (Curt, red.) Schilling en (Randy, red.) Johnson opvolgen als duo-World Series MVP’s”. Wij sluiten ons daar bij aan.

BREGMAN KOMT DOOR

Alex Bregman is dit seizoen een MVP-kandidaat in de American League en het Texaanse publiek liet hem dat ook weten. “M-V-P! M-V-P!”. Het moet de derdehonkman gestimuleerd hebben, want in de tweede helft van de vierde inning brak hij de ban. Voor de zevende keer in z’n carrière sloeg de ex-Honkbalweek MVP de bal in de play-offs over de hekken. Voor de zevende keer deed hij dat tegen een (ex)-All-Star: Chris Sale (2x), Trevor Bauer, Clayton Kershaw, Corey Kluber, Kenley Jansen en nu Blake Snell.

Bregman’s homerun was eigenlijk alle offense die de ploeg uit Houston nodig had, maar voor de zekerheid voegden Martin Maldonada (RBI-single in de zevende inning) en Carlos Correa (RBI-single in de achtste inning) nog twee runs toe om de voorsprong uit te breiden naar 3-0. Reliever Roberto Osuna kwam in de negende inning nog even in de problemen en zag de Rays via Austin Meadows een run op het bord zetten, maar Will Harris maakte het klusje met de honken vol en één uit af: een strikeout voor d’Arnaud, groundout voor Kiermaier.


GAME 3: OP NAAR FLORIDA


De sinaasappelseries verplaatsen zich nu van het ene pak (Minute Maid Park) naar het andere (Tropicana Field), waar op maandavond 19:00 uur Nederlandse tijd Charlie Morton het opneemt tegen Zack Greinke. Wint Houston dat duel, plaatst het zich voor de American League Championship Series. Als Tampa een Game 4 wil afdwingen, is er geen ruimte voor errors.

Coverfoto: mlb.com twitter

Ook leuk om te lezen