SluggIngmar: Yasiel Puig, de Jeremy Lin van 2013

Door

Los Angeles Dodgers v Colorado Rockies
Met eigenlijk geen één ploeg in LA heb ik iets. Het is me te Hollywood, te poenerig, te schreeuwerig. Kobe is koning. Een sportman die presteert en geen idee heeft wat mediatraining inhoudt. Maar nu is daar ene Yasiel Puig, die Joe DiMaggio-achtige cijfers noteert en ‘zijn’ Dodgers op sleeptouw neemt en ervoor zorgt dat ik iedere dag de boxscore van LAD check.

Waar hebben we dat eerder gezien dat een jonge, onbekende speler uit het absolute niets kwam om een franchise weer op het goede spoor te zetten? Yasiel Puig is de Jeremy Lin van de MLB. Dankzij het actieve blessurespook bij de Dodgers kwam hij in de line-up terecht. Iedere vorm van schroom lijkt ‘m vreemd. Met zijn simpele swing produceert hij hits en homeruns alsof het lopende band werk is. Tel daar een granieten arm bij op, evenals een over mijn lijk mentaliteit in het verre veld en je snapt waarom een hype geboren is.

Hij is de vonk die de stroef gestarte motor van Magic’s ballclub weer aan de praat heeft gekregen, net zoals de bescheiden guard van de Knicks dat in februari 2012 deed.

Imponerend
Zijn Major League-leven is nog lekker overzichtelijk. De 22-jarige, geboren in de kuststad Cienfuegos, heeft pas 27 potjes op z’n naam staan in de Majors. De aanstaande speler van de maand in de NL juni heeft een slaggemiddelde van .443, 17 RBI’s , 47 hits en al vijftien multiple hit games.

Een kort, maar imponerend CV. Stemmen gaan al op om Puig naar Citi Field te sturen voor de All Star Game. Optie B is de Home Run Derby. Jonathan Papelbon, closer van de Phillies, vindt dat ronduit belachelijk; een slechte grap. ,,De man loopt niet ‘ns een maand mee in de Big leagues.”

Maar goed, die drie dagen in New York draaien om erkenning. Erkenning van talent en prestaties én hoe populair je bent. Puig-Mania staat op Himalaya-niveau momenteel. En was Lin ten tijden van Linsanity ook niet van de partij in 2012 op het jaarlijkse basketbalfeestje. Dat was weliswaar met een omweg. Dus: er is een weg, hoe zit het met de wil.

Scheet in een netje
Na de 8-0 overwinning op de Colorado Rockies haalde de rechtsvelder zelf zijn schouders erover op. Zijn tolk vertelde aan de verslaggever dat de honkbalsensatie van 2013 alleen maar bezig is met het team en dat hij z’n steentje probeert bij te dragen om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Verder is het aan de fans of hij aanwezig is op het MLB-feestje. Duidelijk. Aan slag en in het veld zorgt hij voor vuurwerk. Verbaal is ’t een scheet in een netje.

Hoe Sesamstraat zijn antwoord ook mag zijn; Puig heeft wel gelijk. En waarom zou je je druk maken over iets waar je toch geen invloed op hebt. Vannacht ging hij onverdroten voort met indruk maken. Hij was 3 uit 5 met een home run; z’n achtste alweer. De vraag is hoe lang hij van een andere planeet blijft.

Fysiek ongemak nekte Lin. Sindsdien hapert de handrem bij de Amerikaan met Taiwanese roots. Vooralsnog is Puig niet te stoppen. Wat mij betreft mag dat nog wel effe doorgaan. Wie houdt er nou niet van een goed verhaal uit een jongensboek?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen