Saints door oog van de naald, Jets verslaan Raiders

Door

In de NFC streden de Panthers voor hun laatste kans op bezoek bij de Saints. Strijd werd er zeker geleverd. Na een vroege voorsprong voor de thuisploeg leek dit een walkover te worden. Uiteindelijk hadden de Saints het geluk aan hun zijde dat de Joey Slye, kicker van de Panthers, de slechtste dag van zijn (nog korte) carrière had. In Oakland ligt het AB drama ver achter de Raiders en inmiddels weten ze vriend en vijand te verrassen. De Jets waren op voorhand een ideaal tussendoortje op weg naar de playoffs. De ploeg van Jon Gruden zou zich echter lelijk verslikken. Enkele weken geleden verloren de Jets nog van de Dolphins. Wonderbaarlijk genoeg heeft de ploeg daarna de weg omhoog gevonden. De winst op de Raiders is al de derde op rij. Vooral de manier waarop zal Jets fans goed doen. Er gloort weer hoop in New York.


SAINTS KOMEN GOED WEG NA LATE COMEBACK PANTHERS

Carolina Panthers @ New Orleans Saints | 31 – 34


Verrassend genoeg verloren beide teams de afgelopen twee weken thuis kansloos van de Falcons. Vooral de Panthers gingen ongenadig hard onderuit. Mede daarom werd de ploeg uit Carolina weinig kansen toegedicht op bezoek in New Orleans. Nadat de Saints binnen de korste keren een ruime voorsprong hadden genomen leek een monsterscore in de maak. Kyle Allen bracht zijn team echter terug in de wedstrijd. Sterker nog, de Panthers hadden de winst voor het grijpen. Een hele dure gemiste field goal deed de bezoekers de das om. Drew Brees pakte dat kadootje maar al te graag uit.

SLACHT

De thuisploeg had duidelijk goed gekeken naar de Falcons vorige week. De gaten in de Panthers defense werden direct gevonden. Meteen de eerste drive leverde een score op voor Latavius Murray. Toen de bezoekers even later in de fout gingen bij een punt return leek de wedstrijd al wel heel vroeg beslist. Knullig vielen de Panthers spelers over elkaar heen bij een fair catch waardoor New Orleans over kon nemen. Eenvoudig werd de endzone bereikt en zo stond het al vroeg 14-0. De Panthers waren rijp voor de slacht. Gek genoeg gebeurde het tegenovergestelde. Kyle Allen gooide een pracht pass op DJ Moore die daarmee een 51-yard touchdown scoorde. Het begin van een uitstekende wedstrijd van de wide receiver. Het extra punt werd gemist door Joey Slye. Dat zou niet zijn enige misser blijken te zijn.

WWE

De spanning was enigszins terug in de wedstrijd. Daar was wel een uiterst domme actie voor nodig van Cameron Jordan. Op third-down werd Allen neergehaald door de Saints pass-rush. De Panthers zouden moeten punten. Jordan gaf Allen echter een totaal onnodige beuk met zijn arm. Het had nog het meest weg van een WWE-klap in een boksring. Geheel terecht kreeg hij een personal foul tegen en konden de Panthers verder. Een dure fout want even later stonden de Panthers op de rand van de endzone. Christian McCaffrey had zijn ritme gevonden en haalde in de allerlaatste seconde de touchdown binnen. Zo stond het 17-15 voor de Saints bij rust in een eerste helft die dus eigenlijk al vroeg beslist leek.

MICHAEL THOMAS

De Saints begonnen de tweede helft op dezelfde manier als de eerste. Direct scoorden ze een touchdown. Weer zag de Panthers defense er niet goed uit en kon Jared Cook de bal makkelijk vangen in de endzone. Later in het kwart was het weer raak. Brees leunde daarbij op zijn sterspelers Michael Thomas en Alvin Kamara. Thomas, momenteel misschien wel de beste wide receiver in de NFL, ving de bal in de endzone. Opnieuw stond er een schier onoverbrugbare stand op het scorebord: 31-18.

SLYE VS LUTZ

Ook nu was er geloof bij de Panthers in een comeback. Eerst scoorde McCaffrey een knappe touchdown. Daar ging een knappe actie van DJ Moore aan vooraf. Kort daarna stond Allen weer in de redzone omdat Brees een interception gooide. Op fourth-down ving Moore zijn tweede touchdown van de middag. De Panthers hadden op dat moment de leiding moeten hebben, ware het niet dat Slye zijn tweede extra point attempt had gemist. Daardoor was de stand op dat moment gelijk.

De thuisploeg was het even kwijt. Helemaal toen ze op fourth-down tegen werden gehouden. Het moment voor de Panthers om de wedstrijd binnen te slepen. Ze waren hard op weg maar faalden op enkele yards van de endzone. De field goal attempt die volgde was bijna niet te missen. Het lukte Slye toch. Een hele dure misser, zo zou blijken. Brees kreeg namelijk nog twee minuten en wist daar wel raad mee. Mede door een cruciale catch van Thomas kwamen de Saints in field goal range. Wat Slye niet lukte was voor Will Lutz geen enkel probleem. In de laatste seconde schoot hij de Saints naar de overwinning. De ploeg uit New Orleans kroop daarmee door het oog van de naald en blijft daarmee in de race om de first seed in de NFC.


RAIDERS LOPEN BLAUWTJE BIJ DE JETS

Oakland Raiders @ New York Jets | 3 – 34


 

ROUGHING THE PASSER

Nadat beide teams waren begonnen met een field goal namen de Jets het heft in handen. Daar hadden ze wel wat hulp bij nodig. Sam Darnold ontsnapte eerst knap uit zijn eigen endzone. Aan de andere kant van het veld kreeg hij een (zeer onterechte) roughing the passer call mee. De reactie van Jon Gruden liet weinig aan de verbeelding over. Met de touchdown die volgde nam de thuisploeg de leiding om die vervolgens niet meer af te staan.

CONFIDENCE BOOST

Bij de Raiders wilde het allemaal niet lukken. Makkelijke catches en field goals werden gemist. Dat gaf de Jets een confidence boost. Ineens lukte daar bijna alles. Voor rust werden nog wat kansen op touchdowns gemist maar na de onderbreking ging het los. Braxton Berrios zette zijn ploeg in gang met een 69-yard run. De Jets defense had alles onder controle en zorgde er keer op keer voor dat Darnold weer zijn gang kon gaan. Robby Anderson was de volgende Jets speler met een spectaculaire actie. Eerst ving hij een verre pass van Darnold om vervolgens ook de touchdown pass te vangen in de endzone. Ongekende weelde voor de thuisploeg, die voor stond met 27-3.

JETS IN VORM

Om het nog erger te maken voor de Raiders ving Brian Poole de pass van Derek Carr voor een pick-six. De eindstand (34-3) was bepaald. Darnold (20/29, 315 yards, 2 TD) was nagenoeg foutloos. De ploeg van Adam Gase wint zo plots drie wedstrijden op rij. Playoffs zijn uit zich maar er gloort weer wat hoop. Voor de Raiders is dit een dure nederlaag in de strijd met de Chiefs. Laatstgenoemde pakt weer de leiding in de AFC West.


OVERIGE DUELS


Detroit Lions @ Washington Redskins 16 – 19

De Redskins verrassen in eigen huis en pakken tweede overwinning van het seizoen.

Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers 10 – 16

De thuisploeg had opvallend veel moeite met de Bengals. Desondanks blijft de ploeg uit Cincinnati de enige zonder overwinning.

Coverfoto: Jonathan Bachman/Getty Images

Ook leuk om te lezen