Roland Lamah: Belgische routinier verovert Dallas, MLS

Door


Iedere twee weken neemt SportAmerika een speler uit de MLS onder de loep. Dit kan een groot talent zijn, maar ook een opvallende speler of een oude bekende die furore maakte in Europa. Deze week bespreken we de Belg Roland Lamah. De voormalig speler van Roda JC heeft al een indrukwekkend voetballeven achter de rug en maakt nu furore bij FC Dallas.

EEN AVONTUURLIJK VOETBALLEVEN

Roland Lamah werd in 1987 geboren in Abidjan, Ivoorkust, de stad waar hij ook begon met voetballen. Op 14-jarige leeftijd vertrok hij echter naar België. Bij het inmiddels failliete Vise ontwikkelde Lamah zich tot profvoetballer en sprong hij in het oog van de Belgische topclub Anderlecht.

Doorbreken bij Anderlecht bleek echter lastig, dus werd hij verhuurd aan Roda JC. Bij Roda speelde Lamah een ijzersterk seizoen, waarmee hij een transfer naar het Franse Le Mans verdiende. Zijn goede prestaties bij Le Mans zorgden ervoor dat Lamah zijn debuut mocht maken als Belgisch international.

Na drie seizoenen Le Mans zocht Lamah zijn heil in Madrid, bij Osasuna. Twee mooie Spaanse jaren verder was het tijd voor de Premier League. In anderhalf jaar bij Swansea won de Belg de League Cup en speelde hij met de club in de Europa League. Hierna won hij nog het Hongaarse kampioenschap met Ferencvaros, voordat hij naar Dallas vertrok voor een Amerikaans avontuur.

TOPCLUB DALLAS

Bij FC Dallas kwam Lamah terecht bij één van de meest historische teams van de MLS. Hoewel de club sinds 1996 al meerdere malen heel dichtbij is geweest, werd de MLS Cup nooit gewonnen. Zowel in 2015 als in 2016 won Dallas de Western Conference. Beide keren wist de club echter niet door te zetten en de MLS Cup ook daadwerkelijk te winnen.

Lamah kwam bij Dallas dus in een gespreid bedje terecht. Hoewel de vleugelspeler inmiddels al 29 was, stond hij nooit bekend als een echte doelpuntenmaker bij zijn vorige clubs. Bij Dallas verwachtten de supporters redelijk veel van de Belgisch international. Hij veroverde direct een basisplaats in het team als linksbuiten. Samen met Maximiliano Urruti en Michael Barrios vormde hij één van de meest gevaarlijke voorhoedes van de MLS.

DOELPUNTENMACHINE

Bij de club zelf liep het bij vlagen erg moeizaam. In de CONCACAF Champions League werd weliswaar de halve finale gehaald, maar in de competitie eindigde Dallas op een zevende plek en liep het dus de play-offs mis. Voor Lamah zelf was het echter een geweldig seizoen. De linksbuiten maakte 11 doelpunten in de competitie. De enige keer dat de Belg dit aantal wist te halen, was in zijn periode bij Roda JC.

Tegen Real Salt Lake scoorde de vleugelflitser een hattrick in een 6-2 overwinning. Het was de meest indrukwekkende wedstrijd van Lamah in de MLS. Enkele weken later scoorde de Belg back-to-back twee doelpunten tegen Toronto FC en D.C. United. Beide wedstrijden werden vervolgens ook gewonnen door Dallas F.C. In de laatste wedstrijd van het seizoen maakte Lamah ook nog eens een brace tegen Los Angeles Galaxy.

DE TOEKOMST

Lamah is ondertussen 30 jaar oud en zal waarschijnlijk langzaamaan gaan afbouwen. Zeker voor een speler die erg afhankelijk is van zijn snelheid zal zijn veroudering merkbaar zijn. Toch is hij in het nieuwe seizoen alweer uit de startblokken geschoten.

Hoewel het seizoen pas drie wedstrijden bezig is, staat de teller van Lamah al weer op drie doelpunten. Tijdens de tweede wedstrijd, tegen de Seattle Sounders, gaf Lamah een ware voetbalshow weg. Met twee doelpunten en één assist stuurde hij de Sounders weer terug naar de Pacific Northwest. Vorige week nog maakte Lamah het enige doelpunt voor zijn ploeg, in een 1-1 gelijkspel tegen de Portland Timbers. Voorlopig lijkt het er dus op dat Lamah nog wel even doorgaat met het in vuur en vlam zetten van de MLS.

Coverfoto: FC Dallas Twitter

Ook leuk om te lezen