Road to the play-offs – NFC Conference

Door

Carolina Panthers v New Orleans Saints

Het NFL-seizoen loopt langzamerhand richting het einde. Het kaf is van het koren gescheiden en de resterende teams zullen de komende drie weken gaan vechten om een plekje in de play-offs. Zowel in de AFC als de NFC wordt het een spannende strijd en tijdens deze slotfase zal SportAmerika wekelijks een update geven over de weg richting de play-offs. Daarnaast proberen we elke week ook, door middel van statistieken, te voorspellen hoe de play-offs eruit komen te zien als alles volgens de berekeningen verloopt. Vandaag het tweede deel waarin we nader kijken naar de strijd in de NFC Conference.

NFC

1. Arizona Cardinals (10-3), vorige week: 17-14 vs. Kansas City Chiefs

Cardinals

 

 

 

 

Het scheelde niet veel, maar de Cardinals wisten in eigen huis van de Chiefs te winnen waardoor de play-offs weer een stap dichterbij zijn. Toch zal het waarschijnlijk op de laatste speeldag aankomen, want op papier zijn de Cardinals zowel tegen de Rams, als tegen de Seahawks, de underdog. Weten zij echter vanavond al te winnen van de Rams, dan kan de ploeg van Bruce Arians een plek in de play-offs niet meer mislopen.

Voorspelling: 10-6, geen play-offs

2. Green Bay Packers (10-3), vorige week: 43-37 vs. Atlanta Falcons

Packers

 

 

 

 

Verdedigend zag het er allemaal niet zo goed uit, maar de Packers wonnen uiteindelijk wel van de Falcons en dat is het belangrijkste. Met een, op papier, makkelijk schema lijkt de weg nog steeds open voor Green Bay om binnen nu en drie weken te koppositie in de NFC te pakken.

Voorspelling: 13-3, #1 seed, winnaar NFC North en homefield advantage

3. Philadelphia Eagles (9-4), vorige week: 14-24 vs. Seattle Seahawks

Eagles

 

 

 

 

Het was een pijnlijke nederlaag voor Chip Kelly en de Philadelphia Eagles. In eigen huis hadden zij werkelijk niks te vertellen tegen de Seattle Seahawks, en de vraag is hoe de ploeg hiervan hersteld. Komende week wordt het onderlinge duel tegen de Dallas Cowboys wederom een hele belangrijke, want de winnaar wint naar alle waarschijnlijkheid ook de divisie. En na het spel van afgelopen week, is het maar de vraag of de Eagles – ondanks de demonstratie van twee weken geleden – wel de favoriet zijn in deze race.

Voorspelling: 11-5, #5 seed en wild-card game @ #3 Seattle Seahawks

4. Atlanta Falcons (5-8), vorige week: 37-43 vs. Green Bay Packers

Falcons

 

 

 

 

Dankzij de gigantische flater van de New Orleans Saints, staan de Atlanta Falcons nog steeds bovenaan in de NFC South. De ploeg liet geen belabberde indruk achter tegen de Green Bay Packers, en dat moet de ploeg moed geven in de laatste weken. Toch geven de cijfers de ploeg weinig kans, de Steelers en Saints zijn op papier te sterk voor de Falcons. Maar zoals de Saints afgelopen zondag lieten zien: niets is zeker in de NFL.

Voorspelling: 6-10, geen play-offs

5. Seattle Seahawks (9-4), vorige week: 24-14 vs. Philadelphia Eagles

Seattle

 

 

 

 

De Seahawks zijn definitief terug van weggeweest. Tegen de Philadelphia Eagles leek de ploeg weer net zo dominant als vorig seizoen, toen de Seahawks het seizoen uiteindelijk afsloten met een Vince Lombardy Trophy. De play-offs lijken nu wel een zekerheidje, alleen moeten de laatste hordes nog wel genomen worden zodat de ploeg zichzelf verzekert van de divisititel, en daarmee ook van een thuisduel in de play-offs.

Voorspelling: 12-4, #3 seed en winnaar NFC West

6. Detroit Lions (9-4), vorige week: 37-14 vs. Tampa Bay Buccaneers

Lions

 

 

 

 

Je moet winnen van de kleintjes als je de play-offs wil halen, en dat is precies wat de Lions afgelopen zondag deden. De ploeg van Matthew Stafford en Calvin Johnson moet de klus nu tegen de Minnesota Vikings en de Chicago Bears klaren, en dan lijken de play-offs een zekerheid. Gaat het alleen fout in één van deze twee duels, dan kan Detroit zomaar het ongelukkige team zijn dat in deze race als zevende eindigt, en daarmee een play-off plek misloopt.

Voorspelling: 11-5, #5 seed en wild-card game @ #4 New Orleans Saints

7. Dallas Cowboys (9-4), vorige week: 41-28 vs. Chicago Bears

Cowboys

 

 

 

 

De Cowboys zijn momenteel die ongelukkige nummer zeven, maar de ploeg heeft alles in eigen handen als het deze zondag weet te winnen van de Philadelphia Eagles. Makkelijk gaat het niet worden, maar met Tony Romo aan het roer in december kunnen de Cowboys in de slotfase weleens een aangename verrassing gaan vormen.

Voorspelling: 12-4, #2 seed, winnaar NFC East en first-round bye

8. San Francisco 49ers (7-6), vorige week: 13-24 vs. Oakland Raiders

San Francisco

 

 

 

 

Theoretisch gezien maken de San Francisco 49ers nog een kans. Maar gezien het spel van de afgelopen weken, en een uitduel tegen de Seattle Seahawks, lijken de 49ers uitgeschakeld voor een plek in het postseason. Dit jaar zullen we naar alle waarschijnlijkheid dus geen John Harbaugh in de NFC Championship Game gaan zien.

Voorspelling: 9-7, geen play-offs

11. New Orleans Saints (5-8), vorige week: 10-41 vs. Carolina Panthers

Saints

 

 

 

 

Wat een flater van de New Orleans Saints, die zelf de strijd om de NFC South wat spannender hebben gemaakt. De ploeg van Drew Brees is zeer wisselvallig, en dus is het lastig om te voorspellen hoe zijn ploeg het seizoen gaat afsluiten. Toch staan er op papier drie wedstrijden op het programma die stuk voor stuk te winnen zijn. Als de Saints net zo goed spelen als tegen de Steelers twee weken geleden, dan winnen zij eenvoudig de NFC South. Maar als zij net zo spelen als vorige week, dan gaat het een lastig verhaal worden.

Voorspelling: 7-9, #4 seed en winnaar NFC South

12. Carolina Panthers (4-8-1), vorige week: 41-10 vs. New Orleans Saints

Panthers

 

 

 

 

Zoveel verliezen en toch nog kans maken op de play-offs, de Panthers zitten in deze bevoorrechte situatie, al zit het Carolina niet bepaald mee. Quarterback Cam Newton kwam deze week goed weg bij een auto-ongeluk, maar deze week zal hij niet kunnen spelen. Dit kan de ploeg weleens duur komen te staan in de slotfase, waarbij het ook wat hulp nodig heeft van andere teams om nog een kans te maken.

Voorspelling: 6-9-1, geen play-offs

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen