‘Replacements’ redden door blessures geteisterde Yankees

Door

De New York Yankees begonnen samen met de Red Sox als de gedoodverfde favoriet voor de titel in de AL East. Inmiddels zijn we een dikke maand verder en is de enige lijst die het sterrenensemble uit New York aanvoert de Injured List. Met nog steeds maar liefst twaalf spelers op de IL is de ploeg — inmiddels samen met de San Diego Padres — koploper op deze ranglijst.

GIO, MIKE & THAIRO … WHO?

De afgelopen weken waren met enige regelmaat de namen Gio Urshela, Mike Tauchman, Mike Ford en Thairo Estrada te bewonderen in de line-up van Yankees; namen die tot voor kort alleen op het wedstrijdformulier van de Scranton/Wilkes-Barre RailRiders (Triple-A) te vinden waren. Dat deze mannen het veld op werden gestuurd was echter pure noodzaak. Op een zeker moment waren van de beoogde line-up van de ploeg uit New York alleen nog maar good old Brett Gardner, Luke Voit en Gleyber Torres over. De overige sterren (Judge, Stanton, Sanchez, Severino, Gregorius, Tulowitzki, Ellsbury, Hicks, etc.) zaten allemaal in de lappenmand.

ONVERWACHTE HOEK

Het mooie aan deze blessure-ellende is dat er altijd vanuit onverwachte hoek hulp komt. Zo zijn er in dergelijk situaties altijd spelers die opstaan. Infielder DJ LeMahieu, bijvoorbeeld, groeide uit tot één van de sterkhouders in de line-up. LeMahieu, aanvankelijk gehaald om de line-up van voldoende diepte te voorzien, is met een slaggemiddelde van .315 als lead-off-hitter van grote waarde voor de zwaar gehavende Bombers. En wat te denken van Gio Urshela? De derdehonkman werd in Triple-A geroemd om zijn defensieve skills, maar rijgt in de majors de honkslagen aan elkaar. Met een slaggemiddelde van .352 maakt hij een uitzonderlijk goede periode door. Ook voormalig top prospect Clint Frazier verdient een vermelding, maar om twee redenen. Frazier begon het seizoen stormachtig en leek te zijn begonnen aan zijn breakout jaar (.324 — 6 homeruns). Ook hij verdween echter voor een periode naar de Injured List, vanwaar hij nu net is teruggekeerd.

INJURED LIST LOOPT LANGZAAM LEEG

Er gloort inmiddels weer enige hoop voor de ploeg uit New York in de komende weken. De Yankees lijken de komende weken weer over een aantal vaste waarden te kunnen beschikken. Zo hebben Miguel Andujar, catcher Gary Sanchez en de eerder genoemde Frazier inmiddels weer hun rentree gemaakt en zullen zullen Giancarlo Stanton, Greg Bird, Aaron Hicks, Aaron Judge, James Paxton en Troy Tulowitzki gedurende de maand mei ook hun weg terug naar de starende lineup kunnen vinden. Onze landgenoot Didi Gregorius en super=reliever Dellin Betances moeten nog iets langer wachten. Hun rentree staat gepland voor de maand juni. Een terugkeer in de rotation voor ace Luis Severino zit er voorlopig nog niet in. Hij zal vermoedelijk pas na de All-Star break weer in actie komen.

WINNING BASEBALL

Ondanks de vele blessures en mede dankzij de goede prestaties van spelers als LeMahieu, Frazier en Urshela, valt de opgelopen schade voor de Yankees mee. De club staat na iets meer dan een maand spelen ruim boven .500 en op slechts 2.0 GB op een tweede plaats in de AL East. Zo weten de Pinstripes tot op heden de grote rivaal uit Boston — die zo zijn eigen problemen kent — achter zich te houden. Bovendien is de schade ten opzichte van de verrassend presterende Tampa Bay Rays beperkt gebleven.

Voor manager Aaron Boone wachten dus betere tijden. Echter zullen er ook knopen doorgehakt moeten worden en spelen de ‘replacements’, zo lijkt het, voornamelijk om zichzelf voor andere teams in de kijker te spelen. Het lot van een tandwiel in een sterrenteam.

(Coverfoto: Paul J. Bereswill/New York Post)

Ook leuk om te lezen