James wil geschiedenis schrijven met comeback

Door

Miami Heat v New Orleans Hornets

De Miami Heat moeten zondag winnen om een vroegtijdig einde van het seizoen te voorkomen. De kampioen van de afgelopen twee jaren staat voor een statistisch onmogelijke opdracht om een 3-1 achterstand goed te maken. 31 teams in de geschiedenis van de NBA Finals zijn dezelfde uitdaging aangegaan, maar geen van allen is er ooit in geslaagd de Larry O’Brien Championship Trophy in de prijzenkast te zetten.

De statistiek zou een reden tot zorgen zijn voor velen, maar LeBron James blijft er rustig onder. “Waarom zouden wij het niet doen? Er wordt wel vaker geschiedenis geschreven!”, zei hij na de training zaterdag. “We weten dat de cijfers tegen ons spreken, maar ze betekenen niets. Voor elke statistiek is er een punt in tijd waarop die wordt verbroken. De Red Sox kwamen toch ook terug van een 3-0 achterstand tegen de Yankees?”

“En wat is er leuker dan deel te zijn van een team dat geschiedenis schrijft? Het zou een mooie verhaallijn zijn, toch? We zien wel wat er gebeurd, nu moet ik vooral in het heden leven en focussen op de tegenstander. Dat is belangrijkste.”

LeBron James is de enige speler van de Heat die zijn gebruikelijke niveau haalt. Tot dusver scoort hij gemiddeld 27.5 punten, maar hij is zelf niet tevreden. “Ik vind dat ik meer moet doen. Of ik dat van mezelf kan vragen? Ik weet het niet. Echt niet. Maar ik moet meer doen, want wat ik nu doe blijkt niet genoeg.”

De sterspeler heeft echter vooral hulp nodig van zijn teamgenoten, want het is de laatste wedstrijden onduidelijk waarom Chris Bosh en Dwyane Wade nog onderdeel zijn van The Big Three. Wade schoot in Game 4 slechts drie van zijn dertien schotpogingen raak en Bosh is eigenlijk al de gehele series een slechtere versie van zijn gebruikelijke zelf.

James had wel een boodschap voor zijn teamgenoten: “Ik wil dat mijn teamgenoten hun gebruikelijke zelf zijn. Mijn team betekent alles voor me. Ik weet dat ze het moeilijk hebben, maar ik heb er het grootste vertrouwen in dat ze morgen een topprestatie gaan leveren. Tot nu toe was er geen ritme, maar ik denk dat ze morgen hun beste spel ooit laten zien!”

Statistisch gezien mogen we ook van James een goede prestatie verwachten. James scoort met gemiddeld 31,9 punten in duels waarin uitschakeling moet worden voorkomen meer dan welke speler dan ook in de geschiedenis van de NBA. Maar of de geweldig spelende San Antonio Spurs daar zenuwachtig van worden? Vanavond om 02.00 uur gaan we het meemaken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen