Washington Redskins zijn de minst slechte in de NFC East

Door

New York Giants v Washington Redskins

Voorafgaand aan het seizoen waren veel ogen gericht op de altijd spraakmakende NFC East. De Dallas Cowboys behoorden tot de grote kanshebbers in de NFC, de Philadelphia Eagles zouden met hun nieuwe quarterback Dallas van de troon proberen te stoten, en de New York Giants zouden het vast en zeker beter gaan doen dan de afgelopen twee jaar.

En dan waren er ook nog de Washington Redskins. De geplaagde franchise begon het seizoen (alweer) met een quarterback-controverse rond Robert Griffin III. Jay Gruden had echter genoeg gezien, promoveerde Kirk Cousins tot starter, en met hem aan het roer zijn ze nu de favoriet in de NFC East. Een scenario wat voorafgaand aan het seizoen nog ondenkbaar leek, maar wat na de 20-14 overwinning van Washington op New York de keiharde realiteit lijkt te zijn in de slechtste divisie van de NFL.

Zwakke divisie
Als er één ding duidelijk is geworden de afgelopen weken, dan is het wel dat de NFC East dit seizoen de dubieuze titel van meest slechte divisie verdient. En dat feit geeft de Redskins een uitermate goede kans om de divisie te winnen, een kijkje naar de concurrentie:

  • De Dallas Cowboys (3-8) raakten Tony Romo kwijt na een 2-0 start, gingen vervolgens 0-7, en mede daarom was er vorige week reden voor hoop in Dallas toen Romo terugkeerde. Nu, twee weken later, is Romo weer geblesseerd en moet Matt Cassel het de komende weken gaan doen. Hoewel ze in theorie een kans maken, lijkt Dallas er het beste aan te doen om zich te richten op de toekomst.
  • Voor de Philadelphia Eagles (4-7) was Thanksgiving dit jaar een pijnlijke bedoeling. De ploeg werd vernederd in Detroit, en heeft nu in twee wedstrijden 90 punten tegen gekregen. Verder is Sam Bradford nog steeds blessuregevoelig, en heeft Chip Kelly nog steeds niet door hoe hij DeMarco Murray moet gebruiken. Dit alles is geen recept voor succes.
  • De enige ‘echte’ concurrent lijken de New York Giants (5-6). Ze hebben weliswaar de beste quarterback in de divisie, en één van de beste receivers in de NFL, maar het probleem is dat er op Odell Beckham Jr. geen tweede optie is, en dat de offensive line uitgerekend nu getroffen wordt door nare blessures maakt het er voor Manning niet makkelijker op.

En met vijf wedstrijden te gaan speelt het speelschema natuurlijk ook een grote rol, en dat lijkt Washington ook gunstig uit te komen. Ze spelen nog twee keer tegen de stuurloze Cowboys, eenmaal tegen de net zo stuurloze Eagles, en vervolgens nog een thuisduel tegen Buffalo en een uitduel tegen Chicago.

Captain Kirk
Voorafgaand aan het seizoen werden er veel vraagtekens gezet rond Kirk Cousins. Veel critici twijfelden of hij daadwerkelijk wel een realistische optie was voor in de toekomst, maar Jay Gruden riep zijn vertrouwen uit in de Michigan State-alumnus en dit vertrouwen wordt vooralsnog beloond.

  • Met Cousins aan het roer hebben de Redskins voor het eerst in 26 jaar vijf thuiswedstrijden achter elkaar gewonnen sinds 1991.
  • Sinds week 7 heeft Kirk Cousins de beste QB Rating in de NFL met 111.5
  • De laatste drie thuiswedstrijden heeft Cousins voor 300+ yards gegooid, een unicum in de geschiedenis van de Redskins.

Natuurlijk zijn er bij Cousins nog steeds ups and downs. Zo beperken zijn goede prestaties zich vooral tot de thuiswedstrijden, en zien diezelfde statistieken er in uitwedstrijden een stuk minder mooi uit. Toch is het wel zo dat de Redskins momenteel op koers liggen voor een divisietitel, én dus een thuiswedstrijd krijgen in de play-offs.

Depth
Maar het is niet alleen het spel van Cousins. Ook als een team zien de Redskins er het minst disfunctioneel uit. De offensive line lijkt langzaam maar zeker een geheel te gaan vormen, wat ruimte opent voor de getalenteerde runningbacks Alfred Morris en rookie Matt Jones. Daarnaast is DeSean Jackson weer fit, is Pierre Garcon een goede tweede optie en ontpopt een andere rookie, Jamison Crowder, zich als een betrouwbare derde optie.

En hoewel de defensie nog geen angst inboezemt bij de grote jongens, is het voor NFC East-begrippen zeker geen belabberde defensie. De gaten in de secondary zijn minder groot dan in het verleden, en ook de defensive line staat doorgaans zijn mannetje in de running game.

Kortom, aan het begin van het seizoen leek de NFC East een ijzersterke divisie waarin de Redskins simpelweg als kanonnenvoer zouden dienen voor de overige drie teams. Maar we zitten nu in week 13, de Redskins zijn met een 5-6 record de favoriet in de NFC East, en daarmee ook op weg naar een thuiswedstrijd in de play-offs zoals de regels voorschrijven.  

En hier mag men, ondanks alles, in het geplaagde Washington best blij mee zijn:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen