Randy Moss zet punt achter turbulente carriere

Door

Het is mooi geweest, vindt Randy Moss.  Na dertien jaar zet de flamoyante wide receiver een punt achter een al even kleurrijke loopbaan. Een carriere die bol stond van de incidenten, maar ook eentje die met indrukwekkende cijfers de boeken zal ingaan. 954 receptions, 14.858 receiving yards en 153 receiving touchdowns. Daar kun je mee thuis komen. Om van de Hall of Fame maar te zwijgen.

Heel eigenlijk had de 34-jarige Moss er nog graag een jaartje aan vast willen knopen. Nog even wat stats en records scherper stellen, wellicht bij een contender een gooi doen naar de hoofdprijs. Maar de interesse die er de afgelopen week op hem afkwam kon hem niet bekoren.

,,Randy heeft z’n opties gewogen, de aanbiedingen bekeken, en geconstateerd dat het tijd was om met pensioen te gaan”, aldus z’n zaakwaarnemer Joel Segal.

Als Moss woord houdt, en Brett Favre doet voor de verandering eens hetzelfde, stappen ze straks gezamenlijk de Hall of Fame in.

Als gezegd, de carriere van Randy Moss is gelardeerd met incidenten. Dat begon al op high school, waardoor de receiver top-colleges als Notre Dame of LSU aan zich voorbij zag gaan, en bij Marshall belandde. Moss kende er twee topseizoenen (54 TD’s), maar zijn wispelturige gedrag buiten het veld bleven hem parten spelen, waardoor hij in de draft (1998) tuimelde naar de 21ste plaats.

Hij viel aldus in de schoot van de Minnesota Vikings, waar hij alle twijfelaars hun ongelijk bewees, door in zijn rookie-jaar voor zeventien touchdowns (een record) te tekenen. Moss haalde vijf Pro Bowls in zijn zeven seizoenen in de Twin Cities, maar omdat de prestaties in 2004 wat tegenvielen (slechts 49 receptions en voor het eerst in zijn carriere minder dan 1000 receiving yards), gecombineerd met legio incidenten (een botsing met een politieagent in het centrum en het natspuiten van een scheidsrechter, om maar eens wat te noemen) besloten de Vikes hem te traden naar de Oakland Raiders.

Zijn twee jaar in de Bay Area werden een regelrechter sof. Oakland speelde op z’n Raiders, Moss viel van de ene blessure in de andere, en hij kreeg bovendien het verwijt dat hij er met de pet naar gooide.

Het was Bill Belichik die hem uit zijn lijden verloste, en dat was het beste wat hem en de New England Patriots kon overkomen. In 2007, zette hij er het record aantal touchdowns in een seizoen neer (23), goed een ongeslagen regulier seizoen en een plaatsje in de Super Bowl XLII. Plaxico Burress weerhield hem echter van een welverdiende ring.

Diezelfde Belichik besloot in 2010 echter dat de carriere van Randy Moss er zo goed als opzat. Dat had hij goed gezien, want in zijn twee laatste kunstjes in Minnesota en Tennessee  kon hij weinig potten meer breken. Al zorgde hij indirect nog wel voor het voortijdige vertrek van Vikings-coach Brad Childress.

 

Bekijk hier een video met highlights van Randy Moss:

Ook leuk om te lezen