Prospect Watch: Detroit Tigers

Door

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Voor alle 30 Major League-teams maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. Het einde is in zicht, we zijn in de laatste divisie: de AL Central.

AFLEVERING 29: DETROIT TIGERS

TIGERSX

An Ilitch to scratch

Afgelopen week overleed legendarische Red Wings/Tigers-eigenaar Mike Ilitch. Het brein achter Little Caesar’s Pizza werd 87 jaar. De laatste 24 jaar van zijn leven, vanaf het moment dat hij de Tigers in 1992 van Domino’s Pizza-baas Tom Monaghan overnam, besteedde hij aan het najagen van een titel voor Detroit’s honkbaltrots. Zeker de laatste jaren van zijn leven kon het niet gek genoeg.

Mike Ilitch (L) en Dave Dombrowski (R) met de 2012 American League-trofee (Matt Slocum/AP)
Mike Ilitch (L) en Dave Dombrowski (R) met de 2012 American League-trofee (Matt Slocum/AP)

Geen speler was te duur, geen payroll te hoog. Het begon behoorlijk te jeuken bij de filantropisch ingestelde multi-miljardair. De wil om voor het eerst sinds 1984 een World Series-titel naar Detroit te brengen, ging behoorlijk koste van Ilitch’s bankrekening. De frustratie van het historisch slechte Tigers-team uit 2003 (119 verliespartijen) was hoog, maar Ilitch hield vertrouwen in zijn nieuwe President of Baseball Operations Dave Dombrowski.

Jeremy Bonderman, het gezicht van de 119-loss Tigers (Getty Images)
Jeremy Bonderman, het gezicht van de 119-loss Tigers (Getty Images)

Money talks

Tussen 2003 en 2005 misten de Tigers de play-offs, maar in 2006 haalde het team, aangevoerd door nieuw binnengehaalde All-Star Magglio OrdoñezIvan Rodriguez en Curtis Granderson, verrassend de World Series. De St. Louis Cardinals waren in vijf duels te sterk, maar het was duidelijk dat Detroit in de lift zat.

Ilitch zette door en gooide nog meer geld naar namen als Gary Sheffield. Ook werd in 2007 superster Miguel Cabrera binnengehaald door middel van een trade met de Marlins. Prince Fielder zette voorafgaand aan het seizoen 2012 voor ruim $200 miljoen zijn handtekening onder een contract in Detroit.

Net niet

In 2011, 2012, 2013 en 2014 haalden de Tigers driemaal de play-offs. In 2012 werd opnieuw de World Series gehaald, maar het doek viel in de finaleronde opnieuw voor Detroit (dit keer tegen de Giants, 4-0). Ook de overige jaren wist de hoogste trede niet bereikt te worden door Detroit.

Ook Justin Verlander kon de Tigers geen titel bezorgen (Christian Petersen/Getty Images)
Ook Justin Verlander kon de Tigers geen titel bezorgen (Christian Petersen/Getty Images)

Intussen had Dombrowski de hele Minors leegverkocht. In zijn laatste jaar in Detroit (2015) begon dan ook de leegverkoop en wederopbouw. Dure sterren David PriceYoenis Cespedes en Joakim Soria werden verkocht. Prospects als Daniel Norris en latere Rookie of the Year Michael Fulmer kwamen naar Detroit. Dombrowski vertrok naar Boston en liet Al Avila voortaan de zaakjes opknappen in Detroit.

Avila’s eerste missie: de Minors weer gezond krijgen. Hoever is Detroit daarin gevorderd?


Prospect Top 3

Nr. 1: Matt Manning (RHP)

Werper Matt Manning is een product van de eerste draft onder nieuwe GM Al Avila. Afgelopen seizoen draftten de Tigers de high schooler uit Californië in de eerste ronde, als 9e overall. Hoewel er verhalen waren dat Manning behoorlijk hoge bonuseisen stelde, tekende de righty voor het vooraf vastgestelde bedrag van ruim $3.5 miljoen.

Matt Manning (AP Photo)
Matt Manning (AP Photo)

In onze draft preview schreven we al over Manning:

Dat Manning met zijn 92-94 mph aardig voor de dag kan komen, staat buiten kijf. Het meeste voordeel haalt de righty misschien nog wel uit zijn gooibeweging, waarmee hij de bal goed ‘verstopt’ voor de slagmensen, en zijn armhoogte; Manning gooit vanuit de ‘driekwart’ positie.

Zeer talentvol, maar met een commitment aan Loyala Marymount en hoge financiële eisen is er veel twijfel over de draftability van de jonge werper uit Sacramento.

De Tigers toonden dus geen enkel bezwaar en plaatsen de werper in Rookie League Gulf Coast West, voor 29.1 innings. In die weinige innings, gooide Manning echter wel 46 strikeouts en slechts 7 walks (3.91 ERA, 10 starts). De strikeouts behaalt de werper met een combinatie fastball (94-97 mph), curveball en change-up.

Komend seizoen schuiven de Tigers Manning door naar Single-A Western Michigan. Na een heel seizoen in die afdeling zal er veel duidelijk worden over de kwaliteiten van de 19-jarige. Voorlopig profileert de werper als een toekomstige nummer 2 in een Major League-rotation.

Nr. 2: Christin Stewart (OF)

Christin Stewart is de volgende in een lange reeks profspelers die ooit op de Haarlemse Honkbalweek te bewonderen was. In 2014 maakte Stewart deel uit van het Amerikaanse team dat, aangevoerd door Alex Bregman, het toernooi won. Stewart zelf ontving de ‘Best Hitter Award’ na het toernooi, waarin overigens ook mede-Tiger Kyle Funkhouser uitkwam.

Christin Stewart, AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Christin Stewart, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Stewart werd in 2015 in de eerste ronde (34e overall) gedraft door de Tigers. De Tennessee Volunteer tekende en maakte meteen grote indruk, door in 71 slagbeurten in Single-A Western Michigan meteen 30 extra base hits te slaan.

Stewart staat voornamelijk bekend om zijn power. Getuige ook zijn individuele award op de Honkbalweek, is het duidelijk dat de outfielder uit Georgia altijd in staat is geweest indruk te maken met zijn slagkracht. Afgelopen seizoen kreeg de 23-jarige buitenvelder 356 slagbeurten in Single-A (Adv.) Lakeland, waarin hij .264/.403/.534 sloeg met 22 doubles en 24 homeruns. De Tigers plaatsten hem aan het eind van het jaar ook nog even in Double-A Erie, waar hij 6 homeruns in 87 slagbeurten verzamelde, maar verder vrij weinig indruk maakte.

Komend seizoen draait de grote outfielder dus een heel jaar in Double-A. Als hij zich blijft ontwikkelen zoals hij de laatste jaren heeft gedaan (zowel in college, als de pro’s), zien we hem in 2018 in de Majors.

Nr. 3: Beau Burrows (RHP)

De Tigers verrasten vriend en vijand in 2015, door rechtshandige high-school-werper Beau Burrows als 22e overall te draften. De verwachting was dat Burrows richting de tweede ronde zou vallen, maar de Tigers houden van power arms en schepten de Texaan al eerder op.

Beau Burrows (Emily Jones/Whitecaps)
Beau Burrows (Emily Jones/Whitecaps)

De 20-jarige werper, afkomstig van dezelfde high school als Orioles-closer Zach Britton, beschikt over een bovengemiddeld arsenaal. Zijn wapencollectie bestaat uit een 94-95 mph fastball, een power curve en een goed ontwikkelende change-up en slider.

Met de power komt echter ook wat gebrek aan controle, maar Burrows verbeterde in 2016 wel iets. In 20 starts voor de Western Michigan Whitecaps (Single-A) gooide hij 97 innings. Met 67 keer drie slag blijven de punchouts een beetje achter, maar de 30 walks zijn een verbetering. Burrows’ 3.15 ERA en zeer lage aantal innings in zoveel starts, lijkt er echter wel op aan te sturen dat een plek in de bullpen zijn toekomst is.

Komend seizoen start Burrows in Single-A (Adv.) Lakeland. Als 20-jarige zal hij één van de jongere werpers in de league zijn. De potentie is huizenhoog bij de righty; het zou leuk zijn als hij komend jaar weer wat glimpsen kan laten zien van zijn top of the line potentieel.


Nr. 4 – 10

4. Tyler Alexander (LHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Lakeland & Double-A Erie
Leeftijd: 22

Lefty Tyler Alexander gooide zijn collegecarrière voor Texas Christian University. De Tigers draftten Texaan al eens vanuit high school, maar Alexander besloot toch eerst een seizoen of twee in college door te brengen. In 2015 ging hij alsnog als 65e overall naar Detroit.

Tyler Alexander (MiLB.com)
Tyler Alexander (MiLB.com)

Alexander mixt een langzame fastball (88-92 mph) met ongelooflijke sink en controle. Dankzij de beweeglijkheid van de pitch, verzamelt Alexander grondballen alsof het zijn hobby is. Zijn zwiepende curve en glijdende slider combineert hij soms tot een slurve en zijn change-up weet hij goed te verbergen.

In 2016 gooide hij overwegend in Single-A (Adv.). Na 18 starts stond de teller op 102 innings, 82 strikeouts, 16 walks, 2.21 ERA, 1.01 WHIP. De Tigers schoven hem aan het eind van het jaar nog even door naar Double-A: 34.1 innings, 23 strikeouts, 4 walks, 3.15 ERA, 1.17 WHIP. Een rol als controleur in een rotation lijkt wel weggelegd voor de lefty. Komend seizoen draait hij een heel jaar Double-A, maar een snelle stap (of twee) hoger is niet uit te sluiten.

5. Joe Jimenez (RHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Lakeland & Double-A Erie
Leeftijd: 22

Werper Joe Jimenez heeft alles in zich om the next big closer te worden. Zeker voor de Tigers, die al jaren geen echt betrouwbare ninth inning man hebben gehad, ligt het voor de hand Jimenez snel door de Minors te rammen.

Met zijn elektrische fastball (98, 99, soms zelfs 100 mph) en killer slider, beschikt de Puerto Ricaan over de standaard closer-mix. In tegenstelling tot veel power relievers weet Jimenez zijn pitches ook voldoende in de buurt van de plaat te houden om geen eindeloze hoeveelheid vrije lopen te veroorzaken.

Joe Jimenez (MLB.com)
Joe Jimenez (MLB.com)

In 2016 doorliep de 22-jarige vlammenwerper de bovente drie afdelingen van Detroit’s minors. In totaal pitchte de Puerto Ricaan 53.2 innings. Zijn statline: 78 strikeouts, 17 walks, 1.51 ERA, 0.80 WHIP, 30 saves. Jimenez is klaar voor het grote werk. Als hij zich tijdens Spring Training kan bewijzen, start hij het jaar in Detroit’s bullpen.

6. Kyle Funkhouser (RHP)
In 2016: Single-A Connecticut
Leeftijd: 22

Zoals eerder genoemd maakte ook Kyle Funkhouser deel uit van het Amerikaanse Honkbalweekteam uit 2014. Waar hij op het toernooi ondersneeuwde onder het pitchinggeweld van teamgenoten Carson FulmerJames Kaprielian en Tyler Jay, zagen de Dodgers voldoende in hem om hem in 2015 als 35e overall te draften.

Funkhouser, teleurgesteld door het feit dat zijn top-10-verwachting niet uitkwam, tekende echter niet voor LA en speelde zijn laatste jaar bij Louisville uit. Deze gok pakte niet uit zoals gedacht, want Funkhouser gooide zwak en viel in 2016 naar de vierde ronde, waar de Tigers hem oppikten. Voor slechts $750.000 was de rechtshandige werper nu een Tiger.

Kyle Funkhouser (MiLB.com)
Kyle Funkhouser (MiLB.com)

Detroit liet Funkhouser slechts 37 innings gooien voor er een eind aan het seizoen kwam, maar de werper kwam goed uit de profstartblokken. Met 34 strikeouts en 8 walks (2.65 ERA) in Single-A liet hij zien nog wel degelijk wat talent te bezitten. Zijn fastball kwam weer terug op oude snelheidsniveaus (94-97 mph) en zijn slider kwam ook langzaam terug. Zijn change-up en curveball bleven nog wat achter, maar daar kan aan gewerkt worden. Dat zal in 2017 in Single-A (Adv.) Lakeland gebeuren.

7. Michael Gerber (OF)
In 2016: Single-A (Adv.) Lakeland & Double-A Erie
Leeftijd: 24

Outfielder Michael Gerber werd als laatstejaars collegespeler in 2014 door de Tigers in de 15e ronde (460e overall) gedraft. Desondanks heeft de 24-jarige outfielder zich een weg in deze Top 10 weten te slaan.

Dat is indrukwekkend, want Gerber doet eigenlijk niets op het honkbalveld bovenmatig goed. Hij doet echter echter vrijwel alles beter dan gemiddeld, wat hem een interessante speler maakt om in je organisatie te hebben. De outfielder, die inmiddels voornamelijk het rechtsveld bevolkt, doorliep in 2016 Single-A (Adv.) en Double-A, wat een totaalplaatje opleverde van .276/.345/.811, 30 doubles, 6 triples, 18 homeruns en 8 steals in 504 slagbeurten,

Gerber is klaar voor een start in Double-A, met uitzicht op Triple-A in 2017. Blijft hij zich ontwikkelen, is 2018 Detroit zijn bestemming. Als het niet als startende rechtsvelder is, dan als reserve-outfielder.

8. JaCoby Jones (OF)
In 2016: Double-A Erie & Triple-A Toledo
Leeftijd: 24

De Tigers haalden JaCoby Jones in 2015 naar Detroit in ruil voor Joakim Soria, die aan de Pirates werd verkocht. Jones speelde echter nog niet veel voor Detroit, want aan het begin van 2016 werd Jones voor 50 wedstrijden geschorst.

DETJones725
JaCoby Jones, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Ondanks zijn schorsing wist Jones nog 369 slagbeurten in de Minors te verzamelen. Na een korte, succesvolle periode in Double-A, werd de tweede honkman turned derde honkman/outfielder doorgeschoven naar Triple-A Toledo. Het powerprofiel van de in 2013 gedrafte Oklahoman is intrigerend. De swings-and-misses zijn echter wel zorgelijk. Desondanks lijkt het erop dat Jones in Spring Training de kans krijgt om te bewijzen dat hij klaar is voor de Majors.

9. Derek Hill (OF)
In 2016: Single-A West Michigan
Leeftijd: 21

Bliksemsnelle outfielder Derek Hill is de beste defensieve outfielder in het Tigers-systeem. Na zijn draft in 2014 (eerste ronde, 23e overall) maakte de center fielder indruk met zijn snelheid door 25 honken te stelen in slechts 53 wedstrijden. Helaas raakte Hill ook geblesseerd en moest hij in 2016 weer kracht opbouwen.

Na 384 slagbeurten met Single-A Western Michigan was het echter opnieuw vroegtijdig gedaan voor de lead-off hitter. Na .266, 17 doubles, 6 triples, 1 homerun en 35 gestolen honken te hebben verzameld, scheurde Hill zijn elleboogpees en onderging hij Tommy John. Hij is er dus op zijn minst tot half-2017 uit. Wanneer hij terugkomt, mag hij ritme opdoen in Single-A (Adv.) Lakeland. Blijft Hill zich ontwikkelen, is hij de Tigers’ lead-off-man van de toekomst.

10. Steven Moya (OF)
In 2016: Triple-A Toledo
Leeftijd: 25

Steven Moya is misschien wel de bekendste prospect in het Tigers-systeem. Afgelopen seizoen maakte de grote Dominicaan zijn Major League-debuut voor Detroit. Dit debuut verliep verre van perfect. Hoewel de .255/.290/.500 triple slash nog best te verdedigen is en 11 extra-base-hits (waaronder 5 homeruns) in 94 slagbeurten wel aanleiding geven tot een positief toekomstbeeld, zijn de 38 strikeouts zorgwekkend.

Steven Moya (Scott Rovak/USA TODAY Sports)
Steven Moya (Scott Rovak/USA TODAY Sports)

Moya speelt al acht seizoenen in de Tigers-organisatie. Scouts zijn altijd enthousiast gebleven over de outfielder’s power, maar de vraag begint inmiddels te rijzen of hij er wel voldoende gebruik van weet te maken. Hij maakte afgelopen seizoen onvoldoende indruk in de Majors, maar sloeg .288 met 22 doubles en 20 homeruns in Triple-A.

Moya heeft geen ‘opties’ meer, wat betekent dat hij niet zonder problemen teruggezet kan worden naar de Minors. Het is dus met recht make or break voor de outfielder, die in Tyler Collins ook nog directe concurrentie heeft voor de vierde outfielderplek in Detroit. Het worden een spannende paar weken voor Moya.

Conclusie

In hun alles-of-niets-pogingen van de laatste jaren, maakte Dave Dombrowski goed gebruik van zijn Minor Leagues om Major League-talent binnen te halen. De Tigers draftten de laatste jaren echter minder goed dan in de eerste tien jaar van het millennium, dus toen Dombrowksi naar Boston vertrok, liet hij een relatief leeg systeem achter.

Nieuwe GM Al Avila is aan het opbouwen geweest, maar heel gelukkigmakend is het Minor League-systeem in Detroit niet. Na een middelmatig seizoen in 2016, draften de Tigers in 2017 als 18e. Hun tweede selectie valt echter pas op plek 57, dus het is te hopen dat de high school- en collegescouts van Detroit hun huiswerk goed doen. Zo niet, wordt het weer een kwestie van stevig inkopen. Alleen nu zonder Mike Ilitch.

Remember the names

Jose Acozar (OF), Kevin Ziomek (LHP), Spencer Turnbull (RHP), Dixon Machado (SS), Adam Ravanelle (RHP), Gerson Moreno (RHP), Drew Smith (RHP).

Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Washington Nationals
Atlanta Braves
Philadelphia Phillies

AL EAST

Tampa Bay Rays
Toronto Blue Jays
Baltimore Orioles
Boston Red Sox
New York Yankees

NL CENTRAL

Milwaukee Brewers
Cincinnati Reds
Pittsburgh Pirates
St. Louis Cardinals
Chicago Cubs

AL CENTRAL

Minnesota Twins
Kansas City Royals
Chicago White Sox

Ook leuk om te lezen