Preview College Football Finale: Clemson versus Alabama

Door

Discover BCS National Championship - Notre Dame v Alabama

Maandagnacht nemen de universiteiten van Clemson en Alabama het tegen elkaar op in de College Football Play-Offs Finale. De winnaar van deze wedstrijd mag zich een jaar lang het beste college football team van Amerika noemen. Dat er veel op het spel staat is evident. Sport Amerika blikt vooruit!

Clemson Alabama

Seizoen
De Clemson Tigers gaan de finale in als het hoogst geplaatste team van het jaar. Tijdens het reguliere seizoen verloren zij geen enkele wedstrijd. De finale werd bereikt door in de Orange Bowl relatief eenvoudig te winnen van Oklahoma: 17-37.

Alabama verloor dit jaar één keer; tegen Ole Miss. Het leverde de Crimson Tide een tweede plaats op in de AP college football rankings. Alabama bereikte de finale door in de Cotton Bowl de nul te houden tegen Michigan State: 38-0.

Keys to victory
Clemson zal deze wedstrijd vooral moeten proberen om quarterback Deshaun Watson in zijn ritme te laten komen. Watson wordt gezien als de beste quarterback in college football; het spreekt voor zich dat het niveau dat hij haalt in grote mate bepalend zal zijn voor de uitslag. Aangezien Watson een zeer atletische quarterback is, zal Alabama waarschijnlijk met een zogenaamde spy linebacker gaan spelen. Voor Clemson is het zaak vroeg in de wedstrijd een aantal passes richting de zijlijnen te completeren, zodat de Alabama defence gedwongen wordt minder compact te spelen. Wanneer dit lukt zal er voor Watson ruimte ontstaan om zelf met de bal te gaan lopen, wat Alabama voor een groot dilemma zal stellen.

Voor Alabama is het allereerst zaak om Watson onder controle te houden. De beste manier om dit te doen is door de running lanes dicht te houden en Watson zodoende uit te dagen de defence met zijn arm te verslaan. In aanvallend opzicht moet Alabama proberen om Heisman-winnaar Derrick Henry in stelling te brengen. Wanneer dit lukt zal van quarterback Jake Coker weinig worden gevraagd. Coker is een goede game manager, maar wanneer Alabama achter komt en hij een comeback zal moeten leiden, is het zeer de vraag of hij hiertoe in staat zal zijn.

X-factor
Dat veel ogen gericht zullen zijn op Watson en Henry mag duidelijk zijn, toch beschikken beide teams over meer wapens die beslissend kunnen zijn. Voor Clemson is receiver Artavis Scott de absolute x-factor. Hij zou een speler kunnen zijn die Alabama defence uit elkaar trekt en zodoende ruimte creëert voor Watson. Scott is een kleine, snelle atleet die zowel slot als wideout speelt.

Voor Alabama zal het spel van wide receiver Calvin Ridley belangrijk zijn. Deze freshman is de laatste weken van het seizoen een echte revelatie gebleken. In de Cotton Bowl was hij goed voor 8 catches voor 138 yards en 2 touchdowns.

Voorspelling: Alabama defence legt Watson aan banden. Alabama 27, Clemson 10.

De wedstrijd zal maandagnacht plaatsvinden, om 2:30u Nederlandse tijd.

 

Foto: Getty Images/Archief

5 Reacties
 1. D.N. 6 jaar ago

  “De wedstrijd zal maandagnacht plaatsvinden, om 2 uur Nederlandse tijd.”

  Half uur later.

 2. Wouter van Willigen 6 jaar ago

  Wow! Bold prediction!
  Ik verwacht twee teams die veel dichter bijelkaar ligfen dan de 18-point-spread hierboven voorspeld.
  Bovendien verwacht ik dat de intelligentie van D. Watson het verschil zal naken in het voordeel van Clemson.
  Per slot van rekening was bijna iedereen verbaasd -lees:het er niet mee eens – dat the Heisman naar Henry ging …

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen