Premier 12: De concurrentie

Door

LogoTeamKingdom

Het Nederlands honkbalteam, dat internationaal opereert onder de naam Team Kingdom of the Netherlands, is in Taiwan ter voorbereiding op de prestigieuze Premier 12. Seb Visser, onze MLB redacteur ter plekke, houdt een dagboek bij.

6 november: oefennederlaag

Na twee wedstrijden op Curaçao en een hier in Taiwan tegen een lokaal universiteitsteam stond er voor vandaag voor het eerst een officiële interland op het programma. Andruw Jones, die gisteravond laat arriveerde vanuit Atlanta voegde zich direct bij het team en speelde vandaag op het eerste honk. Hij sloeg een honkslag en scoorde een van de twee Nederlandse punten.


Andruw Jones is weer terug bij Team Kingdom.

Team USA was de tegenstander in de voorlaatste oefenwedstrijd in aanloop naar de Premier12. Helaas trokken wij als Team Kingdom of the Netherlands aan het kortste eind en bleek Team USA met 3-2 te sterk (een wedstrijdverslag vind je hier).

Ondanks de nederlaag was de technische staf gematigd positief. Meulens: “We hebben goede pitching gezien en we hebben twaalf honkslagen geslagen. We moeten alleen nog even op het juiste moment door komen met de belangrijke hits. Verdedigend zal het beter moeten. De communicatie tussen velders moet beter en de slordigheden moeten eruit, maar ik verwacht dat dit zal gebeuren zodra de wedstrijden echt ergens om gaan.”

Morgen (zaterdag 7 november) speelt Team Kingdom of the Netherlands zijn laatste oefenwedstrijd voordat het afreist naar Taichung, waar het op 9 november het thuisland Taiwan treft in de openingswedstrijd. In het Tienmou stadion ontmoet het Koninkrijksteam morgen de Dominicaanse Republiek, die vanavond met 3-0 verloor van Taiwan.

Voormalig Major Leaguers
Team Kingdom of the Netherlands heeft beschikking over een aantal voormalig Major Leaguers. Andruw Jones is verreweg de bekendste en lijkt op weg naar de Hall of Fame, maar ook Jair Jurrjens was ooit National League All Star namens de Atlanta Braves. Shairon Martis was werper voor de Washington Nationals en terwijl hij nu furore maakt in Japan bij de Yakult Swallows speelde Wladimir Balentien in de Majors voor de Seattle Mariners en de Cincinnati Reds. Yurendell de Caster dronk een ‘cup of coffee’ bij de Pittsburgh Pirates en kreeg in drie wedstrijden in de Big Leagues twee slagbeurten. En dan zijn er nog manager Hensley Meulens en de pitching coaches Mike Hartley en Calvin Maduro met ervaring als speler in de MLB.

Ook bij de tegenstander van vandaag speelde een aantal ex-Major Leaguers. Zo kwam de startende werper Aaron Laffey uit voor onder meer de Indians en de Yankees en hebben ook werpers Dana Eveland en Zack Segovia al eens op het hoogste niveau gespeeld. Tyler Pastornicky kreeg bij de Atlanta Braves ooit een keer de voorkeur boven Andrelton Simmons als korte stop, maar daar zijn ze heel snel op teruggekomen en nu speelt hij weer op Triple A-niveau.


Voormalig Yankees Randolph en Meulens praten even bij.

En dan is er natuurlijk manager Willie Randolph. De tweede honkman van de Yankees in de jaren zeventig en tachtig heeft voor zijn bewezen diensten een zeer eervolle vermelding in Monument Park in Yankee Stadium gekregen. Vandaag stond hij tegenover een oud-teamgenoot, want eind jaren tachtig speelden Meulens en Randolph nog samen bij de Yankees. Voor de wedstrijd bracht de Amerikaan een kort bezoekje aan de Nederlandse dug-out om zijn oude vriend te groeten.

Tijdens de Premier12 mogen er geen spelers deelnemen die onderdeel uitmaken van het 40-man roster van hun Major League-organisatie. Dit besluit is in samenspraak met de MLB genomen, maar dat betekent dus niet dat er geen spelers meedoen die ooit op het hoogste niveau speelden. Ook bij andere teams vinden we een aantal bekende namen. Hier een lijstje met de bekendste spelers per team:

Canada
Chris Leroux
– 2009-2014 – Marlins, Pirates, Yankees – 6.03 Career ERA
Shawn Hill – 2004-2012 – Expos, Nationals, Padres, Blue Jays, 10-18 record met een ERA van 4.69
Scott Richmond – 2008-2012 – Blue Jays – 9-14 met een ERA van 5.27
Rene Tosoni – 2011 – Twins – .203 slaggemiddelde met 5 homeruns
Pete Orr – 2005-2013 – Braves, Nationals, Phillies – .257 met 3 homeruns

In de coaching staff heeft Canada nog voormalig MLB-reliever Paul Quantrill en outfielder Larry Walker, die op dit moment op de Hall of Fame ballot staat.

Puerto Rico
Omir Santos – 2008-2013 – Orioles, Mets, Tigers, Indians – .248 met 7 homeruns

Manager Edwin Rodriguez en coaches Orlando Merced en Carlos Baerga speelden ook ooit in de Major League.

Dominicaanse Republiek
Daniel Cabrera
– 2004-2009 – Orioles, Nationals, Diamondbacks, 48-65 met een ERA van 5.10
Miguel Olivo – 2002-2014 – White Sox, Mariners, Padres, Marlins, Royals, Rockies, Dodgers – .240 met 145 homeruns
Wilson Betemit – 2001-2013 – Braves, Dodgers, Yankees, White Sox, Royals, Tigers, Orioles – .267 met 75 homeruns
Pedro Feliz – 2000-2010 – Giants, Phillies, Astros, Cardinals – .250 met 140 homeruns

Manager Miguel Tejada werd ooit Rookie of the Year en MVP in de American League en ook coaches Alberto Castillo en Carlos Febles speelden in de MLB.

Venezuela
Freddy Garcia
– 1999-2013 – Mariners, White Sox, Phillies, Tigers, Yankees, Orioles, Braves – 156-108 met een ERA van 4.15
Felipe Paulino – 2007-2014 – Astros, Rockies, Royals, White Sox – 13-34 met een ERA van 5.22
Juan Rivera – 2001-2012 – Yankees, Expos, Angels, Blue Jays, Dodgers – .274 met 132 homeruns
Gregorio Petit – 2008-2015 – Athletics, Astros, Yankees –  .254 met 2 homeruns

Dirimo Chavez kennen we nog van zijn tijd als korte stop bij HCAW in de hoofdklasse. Als we het roster mogen geloven, is hij nu mee als werper.

Bij de andere landen spelen geen voormalige Major Leaguers mee, maar wel een aantal lokale sterren. Zo is Dae Ho Lee de sterspeler van Korea. Bij Italië is werper Alessandro Maestri de grote man, terwijl bij Taiwan de blonde outfielder Yang Dai-Kang de held is. Van Cuba kennen we uiteraard mannen als Yulieski Gurriel, Alfredo Despaigne en Freddy Alvarez.

Japan komt met de grootste namen uit Nippon Professional Baseball. Kenta Maeda, Shohei Otani (gooit 100 mijl per uur en slaat als slagman homeruns), Nobuhiro Matsuda en Sho Nakata zijn uit dat team voor ons inmiddels bekende namen. Japan wordt door velen genoemd als absolute favoriet en we zullen de komende weken zien of zij deze rol waar kunnen maken.

Het toernooi begint op 8 november met de wedstrijd Zuid-Korea – Japan in Sapporo. Een dag later opent Team Kingdom of the Netherlands z’n toernooi tegen thuisland Chinese Taipei.

Foto’s: KNBSB

Ook leuk om te lezen