Power Rankings West: Clippers on a roll

Door

Elke week belicht SportAmerika welke teams in de NBA top waren en welke flop. In de Power Rankings wordt de teamprestatie bekeken: defensief elite, of juist een ijzersterke offensie. Of geen van beide. Elke dinsdag brengen we je op de hoogte van de wekelijkse resultaten van alle clubs. Week 3: Clippers on a roll.

De Clippers zijn “on a roll”. Alle wedstrijden werden de afgelopen week gewonnen waardoor ze nu op zes overwinningen op rij staan. Ook de Grizzlies blijven het westen domineren door niet de minste teams te verslaan. Zo brachten Randolph en Gasol de Knicks hun eerste nederlaag toe.

De Spurs duikelen iets in het klassement en hebben inmiddels drie nederlagen achter hun naam staan en hebben inmiddels hetzelfde record als de Thunder. De ploeg uit Oklahoma heeft het verlies van Harden opvangen met zeventien punten van de bank van Martin en Ibaka die inmiddels dik in de dubbele cijfers scoort. Ondertussen komen de Lakers eraan. Kobe Bryant en co staan boven de .500 grens en op een play-off plek terwijl D’Antoni pas één wedstrijd langs de lijn heeft gestaan.

1. (4) Los Angeles Clippers 8 – 2 / ORtg 108.5 DRtg 99.0

Met winst in de laatste zes wedstrijden op rij prijkt de tweede ploeg uit LA bovenaan in de Western Conference. De afgelopen week wonnen de Clippers van Miami Heat, Bulls en de Spurs. De Clippers hebben veel te danken aan hun diepe bank. Zo zijn ze de enige ploeg in de NBA waarbij de topscorer niet tot het startende vijftal behoort, Jamal Crawford voert deze lijst aan met 19.7 punten. Tegenvaller is Lamar Odom die twee rebounds per wedstrijd pakt en daarbij nog geen twee punten scoort. Op dit moment kunnen de Clippers van iedereen winnen en on the road zijn ze zelfs nog ongeslagen.

2. (2) Memphis Grizzlies 8-2 / ORtg 109.0 DRtg 100.7

De Grizzlies staan op een tweede plek in het westen. De Nuggets brachten een einde aan een zegereeks van acht wedstrijden. De Grizzlies wisten tijdens deze race de Knicks afgelopen donderdag de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Het verlies tegen de Nuggets is niets om je zorgen over te maken. 8-2! Zach Randolph buffelt zich nog uitstekend naar een stevige double-double met veertien rebounds en zeventien punten, Rudy Gay is de topscorer met twintig punten en pakt ook Marc Gasol nog vijftien punten en vijf assists mee. Het wordt een rustige week voor de Grizzlies die de Lakers op bezoek krijgen en naar Cleveland moeten.

3. (3) Oklahoma City Thunder 8-3 / ORtg 109.5 DRtg 102.5

Van de Hornets en de Warriors werd er afgelopen week gewonnen maar in Oklahoma waren de Grizzlies te sterk voor de Thunder. Durant en Westbrook voeren nog steeds de topscorerslijst aan met respectievelijk 24 en 21 punten terwijl Kevin Martin er van de bank af ruim zeventien laat noteren. Ibaka blijft nog steeds zijn punten meepakken met veertien terwijl hij verdedigend niet verzaakt: ruim drie blocks per wedstrijd. Met de Clippers en Celtics op het programma gaan de Thunder geen makkelijke week tegemoet.

4. (1) San Antonio Spurs 8-3 / ORtg 106.7 DRtg 101.9

Ook de Spurs vielen ten prooi aan de Clippers nadat ze eerder in de week hadden verloren van de Knicks. Derhalve werd er nipt gewonnen van de Lakers en wist men ook de Denver Nuggets opzij te zetten. Het startende vijftal van de Spurs speelt nog steeds fantastisch waarbij iedereen in de dubbele cijfers scoort. En net als bij de Clippers speelt ook bij de ploeg uit San Antonio de bank een belangrijke rol. Zeven spelers komend van de bank hebben scoringsgemiddelde die variëren tussen de vier punten en tien punten per wedstrijd. Deze week een roadtrip voor de Spurs waarbij ze eerst Boston, vervolgens Indiana, Toronto en Washington zullen aandoen.

5. (5) Minnesota Timberwolves 5-4 / ORtg 101.7 DRtg 100.2

Vorige week vonden we ze nog wat hoger terug maar de Timberwolves hadden de afgelopen zeven dagen slechts twee wedstrijden en zowel de wedstrijd tegen de Warriors als die tegen de Bobcats gingen verloren. Twee teams waar een gezonde Minnesota Timberwolves selectie moeiteloos moet van winnen. Maar tot dusver blijft het verhaal van de Wolves het verhaal van de blessures. Met Denver thuis en op bezoek in Portland en Oakland wordt het een lastige week voor de T-Wolves.

6. (11) Los Angeles Lakers 6-5 / ORtg 107.7 DRtg 102.3

En daar zijn de Lakers. Afgelopen nacht werd de eerste wedstrijd onder leiding van Mike D’Antoni gewonnen. Interim-coach Bernie Bickerstaff verloor met de Lakers nipt van de Spurs maar won wel van de Suns en Rockets alvorens D’Antoni het overnam tegen de Nets. Kobe Bryant scoort er nog steeds lustig op los met dik 26 punten per wedstrijd, en tegen een schotpercentage dat boven de vijftig procent ligt. Tevens deelt Bryant de meeste assists uit, niet gek gezien de problemen van de Lakers in de backcourt. Howard noteert een double-double met twintig punten en twaalf rebounds maar toch oogt de center verre van fit. De Lakers stappen de komende dagen het vliegtuig in wanneer ze op bezoek gaan in Sacramento, Memphis en Dallas.

7. (12) Golden State Warriors 6-5 / ORtg 101.5 DRtg 103.4

De Warriors wonnen ín Minnesota, ín Dallas en thuis werden de Hawks verslagen. Alleen de Oklahoma City Thunder waren in Oklahoma te sterk voor de ploeg van Marc Jackson. Steph Curry voert de topscorerslijst aan met negentien punten en geeft de meeste assists van het team met bijna zes passes. Lee noteert een prima double-double met elf rebounds en bijna zestien punten. De rebounds zijn prima verzorgd bij de Warriors maar het probleem is het gebrek aan een echte scorer. De Warriors komen gemiddeld niet boven de honderd punten per wedstrijd met 98.5 per wedstrijd. Met de Nets, Nuggets en wederom de Timberwolves op het programma gaan de Warriors een lastige week tegemoet.

8. (7) Utah Jazz 6-6 / ORtg 104.0 DRtg 102.7

De Jazz zijn het seizoen redelijk begonnen. Al Jefferson noteert met twaalf rebounds en ruim vijftien punten een prima double-double. Ook Millsap pakt ruim negen boards en scoort bijna vijftien punten maar Mo Williams lijkt wat te zijn teruggezakt. Nog geen vijftien punten per wedstrijd en zijn schotpercentages beginnen te dalen. De Jazz gaan op bezoek bij de Kings om ze de dag daarna weer te ontvangen, vervolgens komen ook de Nuggets nog langs.

9. (10) Dallas Mavericks 6-6 / ORtg 105.7 DRtg 104.6

Van Washington en Cleveland werd gewonnen, maar de Pacers en Warriors waren de Mavs de baas. Ze blijven hierdoor op .500 staan wat prima is zolang Nowitzki nog in de lappenmand zit. Wanneer de lange Duitser zijn opwachting kan maken wanneer de Mavs nog steeds op .500 record zitten zal men in Dallas uiterst tevreden zijn. De scorers komen op dit moment van O.J. Mayo met bijna 22 punten per wedstrijd. Die zullen ze nodig hebben wanneer ze aantreden tegen de Knicks en de Lakers. Lastig zullen ze het ook krijgen op het reboundende vlak. De Mavs verliezen de slag om de boards gemiddeld met vier rebounds verschil.

10. (14) Portland Trailblazers 5-5 / ORtg 106.3 DRtg 107.8

Drie wedstrijden voor de Blazers en de Bulls, Kings en Rockets werden allen verslagen met name aan de hand van rookie Damian Lillard. De guard maakt ruim achttien punten per wedstrijd en deelt daarbij ook nog ruim zes assists uit. Fransman Nicolas Batum voert de topscorerslijst aan met ruim 22 punten terwijl Aldridge er nog ruim negentien punten per wedstrijd aan toevoegt. Toprebounder is J.J. Hickson die ruim tien rebounds pakt. De Blazers lijken de weg naar boven te hebben gevonden en de Suns, T-Wolves, Nets en Pistons kunnen daar weleens het slachtoffer van worden.

11. (9) Denver Nuggets 5-6 / ORtg 104.5 DRtg 106.1

De Nuggets  herpakten zich van een matige seizoenstart. Thuis werd er verloren van de huidige kampioen om vervolgens in San Antonio met 26 punten verschil van het veld te druipen. De wedstrijd tegen de sterke Grizzlies wist men echter te winnen. Faried pakt in zijn tweede jaar in de NBA ruim elf boards per wedstrijd en scoort daarnaast ook nog veertien punten gemiddeld. Topscorer aan de kant van de Nuggets is de Italiaan Danilo Gallinari met ruim vijftien punten per wedstrijd. Met een relatief makkelijk programma zouden de Nuggets volgende week weleens boven de .500 kunnen staan.

12. (8) Phoenix Suns 4-7 / ORtg 103.4 DRtg 109.7

De Bulls, de Lakers en de Heat waren allen te sterk voor de Suns en meer tegenstanders zag de ploeg uit Phoenix niet de afgelopen zeven dagen. Niet de minste tegenstanders en de Suns hebben dan ook meer kans de komende week wanneer zij het opnemen tegen de Blazers, Hornets en 76’ers. Goran Dragic blijft topscorer met ruim zestien punten en daarnaast ruim zeven assists per wedstrijd. De Suns hebben derhalve niet een echte go-to-guy.

13. (13) Houston Rockets 4-7 / ORtg 103.6 DRtg 105.2

De hele Harden-hype ten spijt maar de Rockets staan er uiterst belabberd voor. De afgelopen week werd er verloren van de Blazers, Jazz en ook de Lakers waren te sterk. Alleen de wedstrijd tegen de laaggeklasseerde New Orleans Hornets werd in winst omgezet. De Rockets hebben een go-to-guy in James Harden met ruim 24 punten. Linsanity hout zich meer bezig met passen door bijna zeven assists per wedstrijd te geven en slechts tien punten te maken. Lin en Harden zijn goed voor zeven turnovers per wedstrijd.

14. (6) New Orleans Hornets 3-6 / ORtg 102.5 DRtg 108.3

Zestien punten en ruim acht rebounds laat first pick Anthony Davis noteren terwijl de andere rookie, Austin Rivers, niet los lijkt te komen. Met zeven punten per wedstrijd en het slechtste schotpercentage van de Hornets is de zoon van Celtics coach Doc Rivers nog niet op het niveau waarop men hem had verwacht. De Hornets verloren afgelopen week vier duels. Met de Pacers, Suns, Clippers en Nuggets op het programma gaan de Hornets een zware week tegemoet.

15. (15) Sacramento Kings 2-8 / ORtg 97.7 DRtg 107.3

In de tweede week van het seizoen hebben de Kings gewonnen van de Warriors en de Pistons, verder gingen alle wedstrijden verloren. Cousins lijkt het enige lichtpuntje te zijn met achttien punten en bijna elf rebounds. Tyreke Evans noteert ruim twaalf punten per wedstrijd maar we mogen niet vergeten dat de guard drie jaar geleden als eerste werd gekozen in de draft.
Kings krijgen de Lakers vanavond op bezoek waarna ze zullen afreizen naar Utah.

(ORtg = offensive rating. Het aantal gescoorde punten omgerekend per 100 possessions. DRtg: defensive rating. Het aantal toegestane punten omgerekend per 100 possessions.)  

Foto’s: Google Images

Ook leuk om te lezen