MLB Analyse: Pitching staff leidt Nationals naar play-offs

Door

Washington Nationals v Atlanta Braves

De Washington Nationals wonnen vannacht met 3-0 van de Atlanta Braves en verzekerden zich daarmee van de tweede National League East-titel in drie jaar. In tegenstelling tot de Los Angeles Angels, die zich gisteren kwalificeerden voor de play-offs, is de pitching staff de reden achter het succes.

Washington heeft met namen als Stephen Strasburg, Jordan Zimmerman en Doug Fister één van de beste pitching staffs in de Major League. Met een ERA van 3.06 staan ze op dit moment op een tweede plaats achter de Seattle Mariners. Daarnaast hebben de Nats maar 108 homeruns tegen gekregen dit seizoen. Alleen de Chicago Cubs kregen dit seizoen minder homeruns tegen met 105. Met zestien shutouts staan ze op een gedeelde vierde plaats met de Los Angeles Dodgers en alleen de St. Louis Cardinals kregen dit seizoen minder stolen bases tegen.

Ace
Strasburg wordt gezien als de absolute ace van de Nationals. Toch noteert hij van de vijf startende werpers zeker niet het beste ERA dit seizoen. Met een ERA van 3.34 staat hij op de vierde plaats. Strasburg heeft dit seizoen de meeste strikeouts (230) en innings (202) gegooid voor Washington. De 26-jarige pitcher gooit gemiddeld 10,25 keer drie slag in negen innings. Daarnaast staat hij met 22 quality starts gedeeld eerste met ploeggenoot Zimmerman. Van de 32 wedstrijden dit seizoen won hij er twaalf, gingen er elf verloren en kreeg hij negen keer een no-decision achter zijn naam.

Fister heeft het laagste ERA onder de starting pitchers. Zijn ERA is 2.55. Daarnaast heeft hij samen met Tanner Roark de meeste overwinningen met 14. Opvallend is dat Fister maar 23 wedstrijden nodig had voor zijn overwinningen. Zimmerman heeft bijvoorbeeld al zeven wedstrijden meer gespeeld dit seizoen, maar heeft twee wedstrijden minder gewonnen. Verder gooit hij gemiddeld de meeste ballen per game met 98,3. Zijn 88 strikeouts zijn wat aan de lage kant. Per negen innings gooit hij er gemiddeld 5,34.

Gio Gonzalez valt dit seizoen een beetje tegen. Zijn ERA van 3.79 is het hoogst sinds zijn komst naar de Nationals in 2012. Daarnaast is hij van de vijf startende werpers de enige met meer nederlagen (10) dan overwinningen (8). Daarentegen heeft Gonzalez dit seizoen wel de minste homeruns tegen gekregen van de vijf. In 144 2/3 inning kreeg hij er tien tegen.

Bullpen
Ook de pitchers in de bullpen maken dit seizoen indruk. Vooral Drew Storen en Tyler Clippard spelen dit seizoen ijzersterk. Storen kwam dit seizoen al zestig keer in actie en noteert een ERA van 1.23. Daarnaast heeft hij zeven saves en twintig holds. Clippard heeft dit jaar al zeventig wedstrijden achter zijn naam staan. De relief pitcher heeft een ERA van 2.06 met zeventig strikeouts en 36 holds in 65 2/3 inning.  

Closer
Rafael Soriano was aan het begin van dit jaar de closer van de Nationals. De oud-speler van de New York Yankees speelde sterk en noteerde voor de All-Star break een ERA van 0.97 met 22 saves. Na de break kwam de closer nog 24 keer in actie, maar speelde hij erg slecht. Zijn ERA schoot na de break omhoog naar 6.95 (!) en inmiddels is de 34-jarige pitcher zijn rol als closer dan ook kwijt aan Storen.

Offense
Aanvallend gezien is Anthony Rendon de beste speler aan de kant van de Nats. De derde honkman noteert een slaggemiddelde van .285 met 108 runs, twintig homeruns, tachtig binnengeslagen punten en vijftien gestolen honken. Daarnaast spelen ook Denard Span, Jayson Werth en Adam LaRoche een goed seizoen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen