Pick Sixteen: De strijd om de play-offs

Door

We naderen het einde van het seizoen. De laatste ploegen hebben deze week hun bye-week, zodat we na maandag een goed beeld van de stand hebben. En weten we wie er nog strijden voor een play-off plek. Zoals de stand nu is krijgen we dit seizoen acht andere play-off ploegen dan vorig seizoen. Maar er kan nog een hoop veranderen in de komende anderhalve maand.

De Pittsburgh Steelers hebben donderdag wel alvast een statement gemaakt. In een duel tussen divisieleiders werden de Titans vernederd. Voor het eerst dit seizoen zagen we waar Pittsburgh toe in staat is. En met dit spel is de ploeg een van de topfavorieten in de AFC. Zelf had ik de ruime zege niet aan zien komen.

Gaan we de rest van het weekend nog meer verrassingen zien? Hieronder de picks voor de rest van het weekend. Zoals altijd staan de thuisploegen in hoofdletters en betekenen de cijfers tussen haakjes de spread die je bij de score van het betreffende team moet optellen of aftrekken.

Lions (-3) at BEARS
De spread is wel heel laag met Detroit als een driepunts favoriet, aangezien de Lions gemiddeld tien punten per wedstrijd meer scoren dan de Bears. En dan is de aanval van Detroit nu voor het eerst dit seizoen helemaal fit. De opgave voor Chicago lijkt dan ook bijna onmogelijk. De aanval van de Bears scoort te weinig, waardoor de defense enkele turnovers af zal moeten dwingen om een kans te maken.

Jaguars (-7,5) at BROWNS
Jacksonville kan alleen koploper worden van de AFC South bij een zege op de Browns. Het wordt waarschijnlijk een wedstrijd met een lage score, want de verdediging van de Jaguars behoort bij de top van de NFL. Geen prettig vooruitzicht voor DeShone Kizer dus. Daar staat tegenover dat Jacksonville blessures in de offensive line heeft. Waarschijnlijk zullen de Jaguars hierdoor veel voor Leonard Fournette kiezen. Het zal genoeg zijn voor een ruime zege.

PACKERS (+2) vs Ravens
Brett Hundley haalde vorige week met zijn Packers niet alleen de spread, maar bezorgde zijn ploeg zelfs de zege. De vervanger van Aaron Rodgers gaat met de week beter spelen. Dat kan niet gezegd worden van Joe Flacco, die al sinds 2015 bij de minste quarterbacks in de league hoort in uitwedstrijden. De Ravens zijn favoriet, maar of dat terecht is? De Packers zijn de beste pick voor een verrassing deze week.

DOLPHINS (-1) vs Bucs
Dit is de wedstrijd die eigenlijk in week 1 gespeeld had moeten worden, maar afgelast werd vanwege de orkaan Irma. Beide ploegen lijken in dit duel aan elkaar gewaagd, maar toch verwacht ik een zege van de Dolphins. De Bucs hebben dit seizoen nog geen goede uitwedstrijd gespeeld en missen ook nog eens quarterback Jameis Winston. Voor de verdediging van Miami een ideale kans om aan het zelfvertrouwen te werken, want in de vorige drie wedstrijden kreeg de ploeg maar liefst 112 punten tegen.

Rams (+2) at VIKINGS
Zou Jeff Fisher in het stadion zitten bij deze wedstrijd? Vorig jaar had hij als coach de beschikking over Jared Goff en Case Keenum als quarterbacks. De Rams scoorden het minste aantal punten in de NFL, maar liefst veertig minder dan de volgende ploeg. En nu strijden de twee quarterbacks misschien wel om een bye in de eerste ronde van de play-offs. Al moeten de Rams dan wel afrekenen met de Seahawks. Om dat voor elkaar te krijgen is een zege in Minnesota een lekkere opsteker. De ploegen lijken aan elkaar gewaagd te zijn en dan is het altijd verstandig om op de underdog in te zetten.

SAINTS (-7,5) vs Redskins
De Saints zijn de grote verrassing van dit seizoen. Niet alleen qua resultaat, maar ook wat betreft het spel. Na de eerste twee nederlagen stond de defensie er ineens, en aanvallend is de ploeg niet meer afhankelijk van Drew Brees. In tegendeel. De running game is tegenwoordig het sterke punt van de ploeg.

Het helpt natuurlijk dat de Saints tegenwoordig vaak een voorsprong hebben en daarom wat meer voor de rungame kunnen kiezen. Daarnaast heeft New Orleans een jong team, dus ze moeten in staat zijn dit een heel seizoen vol te houden. En een hele wedstrijd tegen de Redskins. Het is niet waarschijnlijk dat de bezoekers mee kunnen met het geweld van New Orleans en in de slotfase wordt het verschil zeker wel meer dan een touchdown.

Chiefs (-10) at GIANTS
De Giants hebben de laatste drie wedstrijden met meer dan tien punten verschil verloren. Waaronder vorige week bij de Niners. De ploeg lijkt geen enkele tegenstander af te kunnen stoppen, dus waarom zou dat met de Chiefs wel lukken. Kansas komt uit hun bye-week, dus is extra uitgerust. Geen enkele reden dus om te denken dat de Giants de spread kunnen gaan halen.

Cardinals (+2,5) at TEXANS
Het is nog onduidelijk wie de startende quarterback voor de Cardinals is. Carson Palmer is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld en Drew Stanton raakte vorige week geblesseerd. Mogelijk krijgt Blaine Gabbert de bal van Bruce Arians. Voor de wedstrijd lijkt het weinig uit te maken, want de coach lijkt een groot vertrouwen in zijn derde keus te hebben. En aangezien de verdediging van de Texans zo lek als een mandje is, moet Arizona in staat zijn het duel naar zich toe te trekken.

CHARGERS (-6) vs Bills
De Buffalo Bills staan op een wildcard plaats en kunnen voor het eerst sinds 1999 de play-offs halen. Van de week besloot coach Sean McDermott om zijn startende quarterback, een van de zes quarterbacks in de AFC met een winning record dit seizoen, op de bank te zetten voor rookie Nathan Peterman. Een verrassende keuze, zeker omdat McDermott maandag nog overduidelijk was:

Het is een groot risico wat de Bills nemen, want in het voorseizoen heeft Peterman niet laten zien beter te zijn dan Tyrod Taylor. Taylor is zeker niet de beste spelverdeler in de NFL, maar veel teams zouden blij zijn met Taylor als hun quarterback. Het gras lijkt altijd groener bij de buren. De verdediging van de Chargers is juist sterk tegen de pass, waardoor het een moeilijke dag gaat worden voor Peterman en ook hij de negatieve spiraal bij Buffalo niet zal kunnen stoppen.

BRONCOS (-2,5) vs Bengals
Marvin Lewis lijkt de Bengals helemaal kwijt te zijn. Tegen de Titans werd voor de tweede week op rij een belangrijke speler van het veld gestuurd. De ploeg is in elkaar gestort en na het weggeven van de voorsprong in het vierde kwart lijkt het seizoen over. Ook voor de Broncos is het een teleurstellend jaar, maar die ploeg lijkt genoeg in huis te hebben om dit duel te winnen. En de spread mag dan geen probleem zijn.

Patriots (-7) at RAIDERS
De Patriots hebben de voorbereiding op dit duel serieus aangepakt en hebben in Colorado Springs getraind, op een hoogte vergelijkbaar met die van Mexico City waar dit duel gespeeld zal worden. De verdediging van Oakland behoort bij de minste op third down en heeft nog geen enkele interceptie dit seizoen. Voor Tom Brady een ideale tegenstander dus, en de Patriots moeten geen probleem hebben om een grote score op het bord te zetten.

Eagles (-6) at COWBOYS
De Cowboys hebben niet echt geluk met het wedstrijdschema. De Rams en Packers kwamen eerder al naar Dallas na anderhalve week rust omdat het een week eerder in de donderdagwedstrijd speelde, de Eagles hadden vorige week helemaal vrij. De Eagles zijn dus uitgerust en treffen een tegenstander die het niet alleen zonder Ezekiel Elliott moet doen, maar ook zonder Tyron Smith. Zonder Smith kon in de offensive line kon Adrian Clayborn zes sacks noteren. In zijn eentje. Jason Garrett heeft nu een week de tijd gehad om zich voor te bereiden op het spelen zonder Zeke en Smith, maar is het genoeg? Het verschil zal rond de spread uit gaan vallen, maar uiteindelijk valt het kwartje voor de Eagles net de goede kant op.

FALCONS (+1,5) at Seahawks
De laatste wedstrijd van het weekend is ook de belangrijkste. De twee ploegen zijn verwikkeld in een strijd om waarschijnlijk een wild card ticket. Het resterende programma van beide teams is zeer zwaar, dus een zege nu is cruciaal. De verdediging van de Seahawks wordt geteisterd door blessures, en aanvallend is de ploeg volledig afhankelijk van Russell Wilson.

Op volle sterkte zouden de Seahawks zeker favoriet zijn, maar door alle blessures lijken de Falcons de beste papieren te hebben. Niet alleen voor de zege maandag, maar ook voor een plekje in de play-offs.

VORIGE WEEK: 6-8
DEZE WEEK: 0-1
SEIZOEN: 65-71-5

Ook leuk om te lezen