Paul Pierce schiet Wizards langs Hawks

Door

050915_piercefloor

Een knotsgekke avond in de tweede ronde van de NBA play-offs. In de Eastern Conference speelden de Atlanta Hawks, de onbetwiste nummer één uit het reguliere seizoen, hun derde wedstrijd tegen de Washington Wizards, die de laatste weken erg lekker op dreef zijn. De stand in deze series staat gelijk en na twee wedstrijden in Atlanta was het nu de beurt aan Washington om de teams twee wedstrijden te ontvangen. Een soortgelijk scenario in het Westen. Daar ontvingen de Memphis Grizzlies de Golden State Warriors na eveneens een wedstrijdje te hebben weggesnoept in Oakland. Ook één tegen één dus in deze series. Een overzicht:

Tip Off
Een bizar scoreverloop in Washington. De Wizards speelden zoals ze de laatste weken doen: verrassend goed. Iets wat de Hawks iets minder kunnen zeggen. Zij waren gedurende het reguliere seizoen dé verrassing, maar de play-offs zijn toch andere koek. Zo kwam het dat de Wizards drie kwarten konden domineren en het vierde kwart bijna op papier kon worden afgedaan. Door een absurde comeback was er echter toch een gamewinner van good-old Paul Pierce voor nodig om de eindstand te bepalen op 101-103.

De Wizards speelden opnieuw zonder John Wall, een flinke aderlating. Maar hun spel zonder hem zegt iets over de weerbaarheid van deze gasten. De echte weerbaarheid kwam deze wedstrijd echter vooral van de bank van Atlanta. Met nog tien minuten te gaan in het vierde kwart hadden de Wizards een voorsprong in handen van maar liefst 21 punten. Een stand waarbij de meeste coaches besluiten hun starters rust te gunnen en de wedstrijd uit te spelen. Mike Budenholzer, coach van de Atlanta Hawks, deed iets soortgelijks.

Hij implementeerde een line-up van vijf kleinere spelers en die maakte de wedstrijd onverwachts nog zeer interessant. Zij scoorden 17 punten binnen zeven minuten zonder tegendoelpunten van de Wizards. Dit gebeurde dankzij scores van Mike Scott, Kent Bazemore en Mike Muscala, namen die uw redacteur van dienst niet zomaar paraat had. Toch deden zij het voor de Hawks, met als afsluiter een driepunter van Muscala die de stand met nog 14 seconden te gaan gelijk trok. Toen was het echter aan The Truth Paul Pierce. Met naar het leek geen enkele twijfel eiste hij de bal op een schoot, weliswaar via het bord, de winnende score binnen. Een prachtig einde van een wedstrijd zoals die nog niet vaak is vertoond.

De vierde wedstrijd is in de nacht van maandag op dinsdag, opnieuw in Washington. En hoewel de Hawks tegen een achterstand aan kijken weet Mike Budenholzer dat zijn bank meer kan dan hij wellicht in eerdere situaties kon vermoeden. Om afgelopen nacht een ‘morele overwinning’ voor de Hawks te noemen gaat echter wat ver. Want wie door Paul Pierce in de laatste secondes naar huis wordt gestuurd kan maar één ding doen: uithuilen en doorgaan.

Three Point Play
* Het volgens velen beste team in de NBA, de Golden State Warriors, had het opnieuw erg zwaar tegen de defensief ingestelde Memphis Grizzlies. Na hun verliespartij in Oakland verloren de Warriors in Memphis opnieuw, nu met 89-99. De Grizzlies hielden Steph Curry op ‘slechts’ 23 punten en 6 assists. Hoewel qua scores niet dramatisch zat het hem vooral in de percentages: Curry schoot slechts 8 op 21 en 20% van achter de driepuntslijn.

* Het defensieve karakter van de Grizzlies is hier de grootste oorzaak. Met spelers als Tony Allen, Marc Gasol en Mike Conley maken zij het tegenstanders moeilijk zowel in de paint als van veraf. Zo scoorde Golden State ruim tien punten minder dan hun seizoensgemiddelde. Qua eigen scores waren vooral de grote mannen van Memphis belangrijk. Zach Randolph scoorde 22 punten en pakte 8 rebounds. Marc Gasol scoorde een puntje minder, maar was met 15 rebounds erg belangrijk. Steph Curry bleef zoals gezegd steken op 23 punten, maar ook Klay Thompson kon met 20 punten en 8 rebounds niet veel uitrichten.

* Vooraf dachten velen dat alleen de San Antonio Spurs een kans zouden hebben tegen de Warriors. Niets blijkt echter minder waar. Het is nog maar de vraag of de Grizzlies dit vol kunnen houden, maar het doet in ieder geval een beroep op het creatieve brein van Steve Kerr, coach van de Warriors. De vraag voor aanstaande maandag is dan ook vooral of hij zijn tactieken zo kan aanpassen dat zijn spelers wel de vrijheid krijgen om hun scores te maken.

The Paint
Marc Gasol doet dingen buiten de paint. Dat is gek.

Defense? Of zit Steph gewoon niet lekker in z’n vel? Rare misser.

Atlanta had een slechte dag vandaag. Een half uurtje voordat The Truth hun basketball team naar huis stuurde werden de Atlanta Braves (MLB) weggeslagen.

Box Score
Atlanta Hawks (1) @ Washington Wizards (2) 101-103
Golden State Warriors (1) @ Memphis Grizzlies (2) 89-99

Foto: CBSsports.com

1 Reactie
  1. Jan Pammerdam 8 jaar ago

    Paul Pierce zit in mijn irritatiezone, vanwege zijn vechtersmentaliteit. Misschien is het o-t-c- wel een hele aardige jongen, maar er zijn van die types (als Meta WP, Trevor Ariza) die te vol van zichzelf zijn (los van hun uitstekende basketbalkwaliteiten). Dan is een Ray Allen toch een stuk plezieriger om naar te kijken

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen