Patriots favoriet: dus de Giants winnen de Super Bowl

Door

Koffiedik kijken. Gewoon ordinair de toekomst voorspellen. Dat is het natuurlijk als je gaat zeggen wie de Super Bowl wint. New England is de favoriet en daarom kunnen zij het wel schudden.

In Las Vegas weten ze het wel. De New England Patriots worden kampioen. Niet met een straatlengte, maar ze worden het. Iedere dollar op winst voor de New York Giants brengt meer op dan diezelfde dollar op de New England Patriots. Het is een logisch gevolg als je kijkt naar het afgelopen seizoen.

Over het gehele seizoen genomen zijn de Patriots onder aanvoering van Tom Brady constanter dan de Giants. Daarnaast, Brady heeft nu al de meeste ringen en met Gronkowski hebben ze het grootste aanvallende wapen dat je maar kunt bedenken. Een tight end met lijm op zijn handschoenen die met hetzelfde gemak door een muur beukt.

Is er nog meer in het voordeel van de ploeg uit New England? Jazeker. Tom Brady is een gewaarschuwd man en een gewaarschuwd man telt voor twee. De laatste twee ontmoetingen met de New York Giants werden verloren. Steeds was het Eli Manning die in de laatste minuut een receiver in de endzone wist te vinden. En steeds waren er nog maar een paar seconden voor Tom Terrific om het recht te zetten. En steeds lukte dat niet. Maar dat gaat de Golden Boy, winnaar als hij is, natuurlijk niet nog een keer laten gebeuren.

En er is nog meer dat in de richting van Belichick en zijn mannen wijst. De offensive guards Brian Waters en Logan Mankins bijvoorbeeld. Niet de grote sterren op het veld, maar twee sterkhouders van de pocket van waaruit Brady met scherp kan schieten. Giants Justin Tuck en Jason Pierre-Paul staan erom bekend een quarterback onder druk te kunnen zetten. Worden zij gestopt, dan komen de Giants in de problemen. Er is namelijk één ding gevaarlijker dan Tom Brady en dat is Tom Brady met tijd genoeg om een gewillige receiver te vinden.

Maar de Patriots houden er toch wel een wat gammele verdediging op na? Dit seizoen stond de defense er vaker niet dan wel. Het leverde een één-na-laatste plaats op in opponent passing yards over het reguliere seizoen. Ze konden niemand stoppen, tot twee weken geleden in de AFC Championship Game tegen de Ravens. Opeens lukt het wel. Man of the Match? Vince Wilfork, dat zegt meer dan genoeg.

Goed, de New England Patriots zijn dus gewoon de favoriet. Klopt. En dat is meteen de reden dat ze niet gaan winnen. De sleutel is Eli Manning. Natuurlijk, er wordt in de kranten melding gemaakt van de uitstekende vorm waarin zijn ploeg verkeert. En ja, de Giants maken zeker een kans met wapens als Nicks, Cruz en Manningham. Maar de tendens in de media blijft: de Patriots pakken de titel.

Het is zoals Manning het graag ziet. Eli gedijt in de schaduw. Of dat nou de schaduw van zijn broer Peyton is of de van pretty boy Brady, dat maakt hem niet uit. Hij heeft geen superster-model als vrouw, maar gewoon Abby. En die zal, geloof mij, nooit fotomodel worden. De schaapachtige glimlach, waar een kantoorklerk jaloers op zou zijn, is niet van zijn smoelwerk af te poetsen. Het is een rol die Manning uitstekend past. Want zeg maar dat iets niet kan, dan doet Eli het. In de laatste minuut.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen