Aaron Rodgers (Green Bay Packers) gooit een pass tegen de Minnesota Vikings

Packers langs Vikings, Ravens overklassen Browns

De Green Bay Packers en de Minnesota Vikings gaan samen uitmaken wie de NFC North wint; waarbij de verschillen miniem zijn. Dat waren de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen. De Packers lieten er zondag echter geen twijfel over bestaan wie op dit moment het beste team heeft. Aaron Rodgers was niet te stoppen en hielp zijn ploeg aan een ruime zege. In de AFC North lieten de Baltimore Ravens hun dominantie blijken. Ze hadden geen kind aan de matige Cleveland Browns. Verder wisten Jacksonville en Washington verrassend te winnen van respectievelijk de Colts en Eagles. Ook de Bears en Bills startten hun seizoen met een overwinning.

PACKERS BEGINNEN SEIZOEN MET INDRUKWEKKENDE ZEGE OP DE VIKINGS

Green Bay Packers @ Minnesota Vikings | 43-34

Het zag er lang niet naar uit dat het een shootout zou worden in Minneapolis. Aaron Rodgers leidde zijn ploeg met de eerste drie drives direct naar de redzone, maar zijn ploeg haalde er slechts zes punten uit. De Vikings defense was net als vorig seizoen sterk in de redzone. Twee keer werd Green Bay op een field goal gehouden en de derde keer gingen de Packers ervoor op 4th down. Minnesota hield de ploeg echter uit de redzone. De Vikings konden hierdoor in het eerste kwart een 7-3 voorsprong nemen door een touchdown van Dalvin Cook.

SAFETY DOOR ALEXANDER

Een minuut voor rust stond het 8-7 voor de Packers, maar uiteindelijk zochten de ploegen met een 22-10 ruststand de kleedkamers op. Eerst vond Davante Adams de endzone, waarna Kirk Cousins de bal snel teruggaf aan de bezoekers. Jaire Alexander was de grote man in de verdediging van de Packers. In het begin van het tweede kwart zorgde hij voor een safety door een sack op Cousins. Aan het einde van het kwart onderschepte hij een pass van de quarterback van de Vikings. Rodgers pakte het cadeautje vakkundig uit, want hij bezorgde de bal bij Marquez Valdes-Scantling. Die pass was goed voor een 45-yard touchdown. Vikings-kicker Dan Bailey schoot in de slotseconde de ruststand van 22-10 op het scorebord.

UNIEKE UITSLAG

De tweede helft werd het eigenlijk nooit meer echt spannend. Aan het einde van het derde kwart vond Rodgers Adams voor een tweede keer voor een touchdown. Daardoor gingen de ploegen met een 29-10 tussenstand het laatste kwart in. In de laatste vijftien minuten scoorden de team vervolgens samen om en om nog vijf touchdowns. De Vikings wisten ook nog twee keer een two-point conversie te maken, zodat de stand uiteindelijk uitkwam op 43-34. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de NFL dat een wedstrijd in deze uitslag eindigde. Volgens de beheerders van Scorigami is het de 1055e verschillende uitslag in de geschiedenis van de NFL.

UITBLINKER RODGERS

De uitblinker in de opener van de Packers was Aaron Rodgers. De quarterback was 32 uit 44 voor 364 yards. Hij gooide vier touchdowns en geen intercepties. In de zomer ging het vooral over het gebrek aan receivers bij de Packers, maar Davante Adams liet zien dat de toekomstig Hall of Famer niet heel veel wapens nodig heeft. De receiver ving veertien ballen voor 154 yards. Rodgers haalde een ongekend niveau en Jordan Love, de quarterback die de Packers dit jaar in de eerste ronde draftten, was al snel weer vergeten.

VIKINGS DEFENSE OVERBELAST

De vraag is of de aanval van Green Bay zo goed was, of de verdediging van de Vikings zo slecht. Voor een groot deel van de eerste helft kon de thuisploeg Green Bay in bedwang houden. Daarna was er echter geen houden meer aan. De Vikings leden onder het verlies van Danielle Hunter, waardoor de Vikings nauwelijks tot een pass rush kwamen en Rodgers alle tijd gaven om zijn receivers te vinden.

De aanval van de Vikings deed ook weinig om de verdediging wat rust te geven. De Vikings defense stond in de eerste helft meer dan 22 minuten op het veld. De jonge cornerbacks leken het in de tweede helft niet meer te kunnen belopen en Minnesota gaf in totaal 522 yards op. Mike Zimmer heeft werk te verrichten voor het bezoek aan Indianapolis volgende week.

BALTIMORE RAVENS HEBBEN GEEN KIND AAN CLEVELAND BROWNS

Cleveland Browns @ Baltimore Ravens | 6-38

Het was wederom een verlies van de Browns in de seizoensopener en wederom een demonstratie van Lamar Jackson. De regerende MVP eindigde het duel met 275 passing yards en drie touchdowns. Daarmee overklasten de Ravens de Browns met 38-6. Een valse start voor de nieuwe Browns head coach, Kevin Stefanski.

Lamar Jackson was het middelpunt van het duel. Hij leek in alles op de MVP van vorig seizoen en eigenlijk zelfs meer dan dat. Vorig seizoen zette hij een record voor het aantal rushing yards voor een quarterback en wist hij 36 TD passes te voltooien. Tegen Cleveland werd hij geconfronteerd met een ernstig verzwakte secondary. Dat leidde tot 20 completions uit 25 pogingen en 45 rushing yards; de meeste in zijn team. Jackson was niet te stoppen voor Cleveland. Zij wisten voor het zestiende jaar op rij hun seizoensopener niet te winnen.

BROWNS KOMEN DESASTREUZE START NIET TE BOVEN

Het begon voor de Browns al desastreus met een interception van Baker Mayfield in het begin van het duel. Het werd de eerste uit een serie van drie turnovers. Gecombineerd met twee gemiste kicks van Austin Seibert en een mislukte fake punt verliep het desastreus. Mayfield, eerste overall pick in 2018, eindigde het duel met 21 completions uit 39 pogingen en 189 yards. Hij kreeg twee sacks te verduren.

De interception van Mayfield leidde tot een ideale opening voor de Baltimore Ravens. Lamar Jackson maakte dankbaar gebruik van de fout en eindigde zijn eerste drive van het jaar met een touchdown pass op Mark Andrews. Daaropvolgend ging Stefanski voor een fake punt, maar die mislukte en was de inleiding voor een Ravens field goal. De Browns kwamen terug tot 10-6 door een touchdown pass op Njoku en een gemiste conversion. Verdere offensieve malaise leidde ertoe dat de Browns geen punten meer op het bord kregen. Baltimore breidde gestaag hun voorsprong uit.

OVERIGE DUELS

New York Jets @ Buffalo Bills | 17-27

De verwachtingen in Buffalo waren hooggespannen. Het team is op alle fronten verbeterd en daarmee bleef alleen Josh Allen de onzekere variabele. Om echt potten te breken na het reguliere seizoen moet hij opstaan als franchise quarterback. Zijn eerste duel in het COVID-seizoen verliep veelbelovend. Een completion percentage van 72%, 312 passing yards, twee passing touchdowns en één rushing touchdown. Door twee fumbles werd zijn QB rating 104.6. Een ongekend sterke start voor de Bills quarterback. Buffalo domineerde het duel, maar dat uitte zich niet in de score. Na de eerste helft leidde men 21-3. Net als vorig jaar kakte het team echter in na rust en hadden de Jets de vrijheid om terug te komen tot 27-17.

Indianapolis Colts @ Jacksonville Jaguars | 20-27

Niemand gaf iets voor de kansen van de Jaguars. Zelfs de eigen fans niet. De Jaguars waren de enige ploeg deze week die fans in het stadion toe mochten laten. Ondanks alle social distancing regels lukte het de ploeg echter niet om alle beschikbare kaarten te verkopen. De thuisblijvers kregen ongelijk. Zes minuten voor tijd zette Gardner Minshew II de Jaguars voor het eerst op voorsprong. Philip Rivers kreeg nog twee kansen om zijn debuut bij de Colts op te luisteren met een overwinning, maar net zoals bij de Chargers kwam hij net tekort en ging hij opnieuw onderuit in een gelijk opgaand duel.

Chicago Bears @ Detroit Lions | 27-23

Mitch Trubisky had een typisch duel. Hij gooide hoog over zijn medespelers of hij mikte ver achter ze. In het vierde kwart was hij echter mede-verantwoordelijk voor drie touchdowns die de Bears de winst brachten. De Lions verspeelden hiermee voor het tweede jaar op rij een flinke voorsprong in de seizoensopener. Vorig seizoen verkwanselde Detroit een voorsprong van 18 punten; dit keer was en voorsprong van 17 punten niet voldoende. Er waren wel twee positieve noten bij de Lions: TJ Hockenson en Adrian Peterson. Hockenson is de eerste tight end die in zijn eerste twee seizoensopeners een TD en 50 receiving yards behaalde en Peterson rende 97 yards uit 14 carries.

Philadelphia Eagles @ Washington Football Team | 17-27

De Eagles werden tegen Washington geplaagd door blessures, maar dat mag geen reden zijn om een 17-0 voorsprong uit handen te geven. Een van de uitblinkers bij Washington was rookie Chase Young. Hij had 1,5 van de 8 sacks van het Football Team. De offensive line is het grote probleem in Philadelphia en mede de reden van twee van de intercepties van Carson Wentz. Washington profiteerde optimaal. Runningback Peyton Barber kwam tot slechts 29 yards in 17 carries, maar was wel goed voor twee touchdowns. Vandaar dus de sensationele comeback.

Coverfoto: Hannah Foslien/Getty Images