Cam Newton tekent 5-jarige extensie, waarde 103,8 miljoen

Door

Carolina Panthers v New Orleans Saints

Wat er al even aan zat te komen, is nu ook bezegeld met een handtekening. Carolina Panthers quarterback Cam Newton heeft een nieuw contract ondertekend. De duur van de extensie is vijf jaar, met een totale waarde van 103,8 miljoen dollar.

Vertrouwen in Newton
Bij monde van general manager Dave Gettleman, liet de organisatie weten het volste vertrouwen in Newton te hebben om de Panthers naar de winst in een Super Bowl te leiden. En dus is de investering het dubbel-en-dwars waard: “We geloven dat hij ons naar het beloofde land zal leiden.” Newton zette gisteren zijn handtekening.

Voorwaarden
Het duurde volgens Gettleman slechts elf dagen om tot de deal te komen. Newton krijgt zestig miljoen dollar gegarandeerd. In de eerste drie contractjaren gaat de voormalig Heisman Trophy winnaar 67,6 miljoen verdienen, aldus een bron tegenover ESPN NFL insider Adam Schefter. Verder zit er nog 22,5 miljoen tekengeld aan vast, een bonus van 7,5 miljoen voor het behalen van een roster spot en een salaris van één miljoen voor dit seizoen. Een totaal van 31 miljoen dus.

Ter vergelijking: alleen Payton Manning kreeg een hoger bedrag voorgeschoteld, namelijk 69 miljoen voor de eerste drie jaren van zijn contract die hij in 2011 tekende bij de Indianapolis Colts. Die deal werd overigens na een jaar beëindigd wegens een nekblessure. Bekijken we het per jaar, dan komen we tot de volgende top drie qua lonen:

 • Aaron Rodgers (Green Bay Packers) – 22 miljoen dollar;
 • Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers) – 21,85 miljoen dollar;
 • Cam Newton – 20,76 miljoen dollar.

Lange-termijn deal
De tweevoudig Pro-Bowler wilde zelf ook maar wat graag een deal voor de toekomst, ondanks dat de Panthers onder zijn vierjarige leiding, slechts één post-season overwinning wisten te behalen: “Ik ben dankbaar dat deze mogelijkheid zich voor heeft gedaan en dat de papieren ondertekend zijn. Nu dat allemaal achter de rug is, kan ik me weer focussen op het spelen van football. En ervoor zorgen dat de Carolina Panthers de Super Bowl halen èn winnen..”

Elite status
Met het tekenen van het gigantische contract behoort Newton ineens tot de elite tussen de quarterbacks. Toch was die bijbehorende status geen reden op zich: “Ik ben nooit het type geweest om contracten te gaan zitten vergelijken. Ik ben wel het type die andere vergelijkingen maakt, namelijk het aantal winst- en verliespartijen.” Newton zelf heeft een record van 30-31-1. Eén van de grootste talenten op de quarterback positie werd in 2011 met de eerste pick gedraft door de Carolina Panters. In zijn eerste vier seizoenen was hij goed voor een gecombineerd aantal van 115 touchdowns (rushing en passing). Alleen Dan Marino en Peyton Manning ‘toppen’ hem.

Het vieren waard
Zo’n vet contract is natuurlijk best een feestje waard. En dus gaat Newton op zijn manier all-out om dit te vieren: “Ik ga een paar melkpakken openbreken, gecombineerd met ontbijtgranen. En dan door naar de training.”

Foto’s: Getty Images

3 Reacties
 1. Pierre 8 jaar ago

  Meer dan 20 miljoen per jaar. Blijf het bizar veel geld vinden.
  Belangrijkste taak is het spelen van wedstrijden, dus 20 miljoen voor zo’n 20 wedstrijden per jaar. Dat is 1 miljoen per wedstrijd!!! Of zie ik iets over het hoofd?

 2. jacko 8 jaar ago

  Ach wat is dan wel een fair bedrag? Wat verdienen de NFL teams wel niet per wedstrijd.Voor de Panthers is er geen betere QB beschikbaar op dit moment en Newton heeft nog altijd veel talent als hij zijn kop erbij houdt. En die bedragen, tja andere wereld.

 3. Sander Baarsma 8 jaar ago

  Het zijn nou eenmaal de bedragen die op dit niveau betaald worden. Vergeet niet dat de NFL zelf, per jaar, bijna 10 miljard binnen harkt. Meer dan ‘big business’. En laten we wel wezen, Cam Newton is – in my humble opinion – toch één van de betere, spectaculairdere quarterbacks die er in de NFL rond loopt. Even ter zeide: je hoort geluiden dat honkbal in populariteit daalt. Toch is MLB nog altijd tweede op de lijst qua inkomsten: 7,5 miljard. De NBA moet het met 4 miljard doen. Dat is minder dan NCAA en NASCAR, maar wèl boven de Engelse Premier League. Het geeft aan hoe groot sport in de States is, in vergelijking met ons continent. En dus ook waarom er dat soort bedragen betaald kunnen worden.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen