Boise State’s ‘Dutchgate’ : illegale betalingen reden schorsing

Door

Donderdag berichtte Sport Amerika nog dat twee van de drie Nederlandse spelers van de Boise State Broncos vanaf dit weekend weer mogen meespelen, maar stelden we dat er nog niet bekend was waarom zij precies geschorst waren. Inmiddels is dat wel bekend gemaakt en blijkt een serieuze overtreding van de NCAA-regelgeving ten grondslag te liggen aan deze aanhoudende affaire.

Sports Illustrated laat vandaag weten dat Cedric Febis voor één wedstrijd werd geschorst vanwege niet nader verklaarde overtredingen van de regels rondom rekrutering en transportmogelijkheden. Op een verzoek van Associated Press aan de universiteit voor verdere details werd vooralsnog geen gehoord geven.

Geraldo Boldewijn, wide receiver voor de Broncos, bleek echter voor meerdere wedstrijd te zijn geschorst vanwege het aannemen van een betaling van tenminste $700, die betrekking had op een auto en vergoeding voor het betalen van de verzekering en andere kosten. Inmiddels zijn deze giften door Boldewijn terug betaald en heeft hij zijn schorsing uitgezeten, waarna zijn speelgerechtigheid is bevestigd door de NCAA. De ploeg liet inmiddels weten dat beide spelers vanaf heden ook weer geregeld op het veld te zien zullen zijn.

Het onderzoek naar defensive tackle Ricky Tjong-A-Tjoe loopt nog, maar de school liet in een eerdere interview reeds doorschemeren dat ze vermoeden dat zogenaamde boosters schuld zijn aan deze overtreding. Boosters zijn sponsoren die door middel van giften een sportprogramma en spelers steunen. Sommige van deze sponsoren zijn echter niet bekend met alle regels en geven de spelers daarom cadeaus en financiële ondersteuning; iets dat strikt verboden is onder NCAA-regelgeving.

De overtredingen in Boise lijken echter lang niet zo serieus en ernstig als het schandaal in Miami, Florida, waar vaak jonge spelers door boosters werden getrakteerd op exorbitante feesten met dames van lichte zeden en rijkelijke vloeiende drank. De Dutchgate-kwestie lijkt meer op een geval van enthousiaste en daarmee niet geoorloofde sponsoring en dat is onhandig, maar niet onoverkomelijk.

Vandaar dat het trio uit Amsterdam dan ook zodra de zaak is opgehelderd weer terug mag schitterend op het markante blauwe veld in Idaho.

Ook leuk om te lezen