Orioles winnen eerste AL-East titel sinds 1997

Door

Toronto Blue Jays v Baltimore Orioles

Het zat er al een tijd aan te komen, maar gisteren was het dan eindelijk definitief: de Baltimore Orioles grepen de AL-East titel door met 8-2 te winnen van de Toronto Blue Jays. Uitgerekend Ubaldo Jimenez, die een tijd terug nog zijn plek kwijtraakte in de rotation, was de winnende werper door in vijf innings maar twee punten tegen te krijgen.

Het was voor het eerst sinds 1997 dat de O’s weer eens de divisie wonnen, en met negen overwinningen in de laatste tien wedstrijden is Baltimore overduidelijk in bloedvorm. Twee jaar geleden haalde Baltimore ook al de play-offs, toen met een wild-card, maar daarvoor had het veertien jaar geen rol van betekenis gespeeld. Dit alles zorgde er dan ook voor dat er een groot feest losbarstte in Baltimore:

Leading Off
En er was meer feest! In Atlanta wisten de Washington Nationals namelijk ook hun divisie te clinchen. De Nationals wonnen met 3-0 van de Atlanta Braves waarmee zij voor de tweede keer in drie jaar de NL East wonnen.

Twaalf juli stonden beide ploegen nog gelijk in de AL East, maar dankzij de overwinning van gisteren werd het verschil vergroot naar 12.5 wedstrijd. Uitblinker was werper Tanner Roark, die in zeven innings slechts 5 hits op gaf en de Braves van het scorebord hield.

Three Strikes
* Er staat momenteel geen maat op Chicago Cubs-werper Jake Arrieta, tegen de Cincinnati Reds had hij tot de achtste inning een no-hitter. Het was echter Brandon Phillips die hem in de achtste inning op brak. Toch maakte Arrieta het karwei af en gaf hij zodoende in negen innings slechts één hit op, geen runs en dertien strikeouts. Het lijkt duidelijk wie volgend jaar de ace wordt voor de Cubs, die overigens eenvoudig met 8-0 wonnen van de Reds.

* De San Francisco Giants hebben nog steeds hoop om de NL West te winnen. Dankzij een sterke Jake Peavy, die in 7.2 innings slechts één punt op gaf, wisten de Giants met 2-1 te winnen van de Arizona Diamondbacks. Omdat de Los Angeles Dodgers met 10-4 verloren van de Colorado Rockies is het verschil tussen beide ploegen nog slechts drie wedstrijden. Ondertussen houden de Giants ook een voorsprong van 2.5 wedstrijd vast in de wild-card race ten opzichte van de Pittsburgh Pirates.

* Één dag nadat de Angels zich hadden verzekerd van een plek in de play-offs werden ze op hun plek gezet door de Seattle Mariners. De Mariners, die volop in strijd zijn voor een wild-card plek, wonnen overtuigend met 13-2. Het was voor de Angels pas hun vierde verlies in 21 wedstrijden en de Mariners wisten dankzij deze overwinning hun achterstand op de Kansas City Royals te verkleinen tot één wedstrijd omdat zij met 7-5 verloren van de Chicago White Sox. De Royals staan op hun beurt weer één wedstrijd achter de Oakland Athletics, die met 6-3 verloren van de Texas Rangers.

Seventh Inning Stretch
De Minnesota Twins zijn weliswaar uitgeschakeld, maar een walk-off overwinning tegen de koploper in de divisie is altijd mooi. De Twins wonnen met 4-3 van de leidende Detroit Tigers:

Een record voor José Altuve. In de met 4-2 verloren wedstrijd tegen de Cleveland Indians was Altuve goed voor zijn 211de hit van het seizoen. Hiermee verbeterde hij het clubrecord van de Astros dat tot voor kort nog op naam stond van niemand minder dan Craig Biggio:

Een sterk staaltje defense van Dee Gordon:Going Dutch

* Jonathan Schoop ging 1-uit-1 als pinch-hitter voor de Orioles.

* De Boston Red Sox verloren met 0-4 van de Pittsburgh Pirates, Xander Bogaerts ging als #2 hitter 2-uit-4.

* Ook Andrelton Simmons was gisteren een #2 hitter, hij ging 1-uit-4 voor Atlanta.

Overige Wedstrijden
Miami Marlins @ New York Mets, 1-9
New York Yankees @ Tampa Bay Rays, 1-6
Milwaukee Brewers @ St. Louis Cardinals, 3-2 na twaalf innings
Philadelphia Phillies @ San Diego Padres, 4-5

Stand
Naamloos

Groen = play-offs

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen